Pin It

Με μηνυτήρια αναφορά εις βάρος τους απάντησε η διοίκηση του νοσοκομείου καθώς προχώρησαν από την περασμένη Πέμπτη σε επίσχεση εργασίας, για απλήρωτες εφημερίες από το… 2011

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

getFile (18)Στον αέρα η δημόσια υγεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι γιατροί προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας, ο ένας μετά τον άλλον, για τις απλήρωτες εφημερίες από το… 2011. Χθες, οι ειδικευόμενοι γιατροί του Λοιμωδών πήραν στο μεταξύ τις κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση στον πταισματοδίκη, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εις βάρος τους η διοίκηση του νοσοκομείου.

 

Οι απειλές της διοίκησης

 

Προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου καταγγέλλουν οι γιατροί μετά τη μηνυτήρια αναφορά της διοίκησης του Νοσοκομείου Λοιμωδών Παθήσεων για παράβαση καθήκοντος και έκθεση σε κίνδυνο ζωής. «Ο διοικητής μάς απειλεί με διακοπή των συμβάσεων εργασίας, ενώ είμαστε μονίμως σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη. Την ίδια ώρα παραμένουμε απλήρωτοι 6 μήνες για τις εφημερίες. Στην πραγματικότητα, ο κύριος διοικητής θα μπορούσε να ορίσει προσωπικό ασφαλείας, τους ειδικευμένους γιατρούς, γιατί εμείς οι ειδικευόμενοι δεν μπαίνουμε προσωπικό ασφαλείας. Αντί γι' αυτό, μας ενέπαιζε για τις εφημερίες και μας έστελνε “εντέλεσθαι” να μπούμε εμείς προσωπικό ασφαλείας, ενώ κάτι τέτοιο είναι παράτυπο. Το νοσοκομείο δέχεται κατά μέσο όρο ημερησίως 80 περιστατικά, που τώρα κατανέμονται σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης» μας εξηγεί ειδικευόμενος γιατρός που συμμετέχει στην επίσχεση.

 

Το θέμα του Λοιμωδών άνοιξε όμως τον ασκό του Αιόλου και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης), στο Ιπποκράτειο γίνεται μόνο το 1/3 των χειρουργείων επειδή λείπουν ράμματα. Στο «Παναγία», εδώ και μήνες δεν λειτουργεί ο μοναδικός λιθοτρίπτης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναπνευστήρες είναι εκτός λειτουργίας στη Στεφανιαία Μονάδα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγίου Δημητρίου» υπάρχουν μόλις 16 αντί για 20 νοσηλεύτριες, δηλαδή παρατηρείται υποστελέχωση κατά 20% σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.

 

Ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται τεράστιες ακόμα και στο «Παπαγεωργίου», κατά μέσο όρο 30%.

 

Η τραγική αυτή εικόνα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγγέλθηκε δημόσια από τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ Χρήστο Παπαστεργίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης τόνισε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, ενώ αποφασίστηκε ως τρόπος αντίδρασης στάση εργασίας στις 30 Μαΐου και απεργία γιατρών και εργαζομένων στις 7 Ιουνίου.

 

Μειώσεις μισθών

 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν οδηγηθεί σε εξαθλίωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών στον μισθό τους, που φτάνουν και το 60%, ενώ πλέον νιώθουν ότι εξευτελίζεται η εργασία τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι αν και εξαθλιωμένοι και απλήρωτοι, δεν θα αφήσουν να κινδυνεύσουν ζωές.

 

Συνέπεια όλων αυτών είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, ενώ η μη συμμετοχή των ειδικευόμενων στις εφημερίες δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των περιστατικών. Προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις αναβάλλονται, χειρουργεία καθυστερούν να γίνουν και επαναπρογραμματίζονται. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, ακυρώθηκαν 20 χειρουργεία και 150 εξετάσεις στον «Αγιο Δημήτριο», καθώς επίσης και 40 χειρουργεία και 300 εξετάσεις στο «Γ. Παπανικολάου».

 

……………………………………………………………..

 

«Καμπάνα» για παράνομες συνταγογραφήσεις

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Καμπάνα» σε γιατρούς για παράνομες συνταγογραφήσεις. Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε δύο γιατρούς, οι οποίοι βρέθηκαν στο εδώλιο έπειτα από έρευνα του ΣΔΟΕ για συνταγογραφήσεις φαρμάκων, τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στις ασθένειες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.Τα σκευάσματα διακινήθηκαν από φαρμακείο σε χωριό της Θεσσαλονίκης, η ιδιοκτήτρια του οποίου διώκεται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος. Οι δύο γιατροί ήταν κατηγορούμενοι για ψευδή βεβαίωση, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοι τους που βρέθηκαν στο εδώλιο για την ίδια υπόθεση τελικά απαλλάχτηκαν.

 

Οπως διαπιστώθηκε, επί δύο χρόνια εκτελούνταν συνταγές σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, στις οποίες αναγράφονταν φάρμακα, τα οποία, όμως, δεν αντιστοιχούσαν στις ασθένειες των συνταξιούχων. Μάλιστα, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ φέρονται να κατέθεσαν πως δε γνώριζαν τους γιατρούς που συνταγογραφούσαν τα φάρμακα αυτά. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010.

 

Ν.Φ.

Scroll to top