Pin It

Βολές από βουλευτές του κόμματος της Δεξιάς κατά του Βασίλη Μουλόπουλου – Η αξιωματική αντιπολίτευση από τη μεριά της επισημαίνει ότι το Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να μπλοκάρει το νομοσχέδιο, ενώ στρώνει το χαλί για την άνοδο της Χ.Α.

 

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιμένουν στην προώθηση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ενώ αφήνουν αιχμές κατά της Ν.Δ

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Να «κλείσει» μια και καλή το θέμα του νόμου για τη ρατσιστική βία με μια τελευταία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί η Ν.Δ., μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την απόφαση του Μαξίμου να μετατεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου τον Αύγουστο, με την ελπίδα να έχει τη μοίρα παλαιότερων σχετικών νομοθετημάτων.

 

Ούτως ή άλλως ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία περίπτωση σε παραίτηση, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στέλνουν «σήμα» στο Μαξίμου να μην προχωρήσει σε ραγδαίες αλλαγές του νομοσχεδίου, παρά μόνο στις απαραίτητες νομικές διευθετήσεις.

 

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες της Ν.Δ., που άλλωστε προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση και προειδοποιούσαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο-έκτρωμα, άφησαν να διαρρεύσουν χθες σε δημοσιογράφους πρακτικά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της 13ης Δεκεμβρίου του 2011, όπου συζητιόταν το νομοσχέδιο του τότε υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με τίτλο «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

 

Τι είχε να πει

 

Οι βουλευτές της Ν.Δ., που αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, εφιστούσαν την προσοχή στα λεγόμενα του τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Μουλόπουλου, ο οποίος είχε πει καθ' υπερβολήν, απευθυνόμενος στον υπουργό, ότι «σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσαμε να βάλουμε τον Μαρξ στη φυλακή ή έναν μαρξιστή καθηγητή στο πανεπιστήμιο που διδάσκει Μαρξισμό», μια και «ο Μαρξ έχει μιλήσει για ταξικό μίσος». Προσέθετε μάλιστα σε άλλο σημείο ότι «οι διατάξεις του ποινικού δικαίου πιστεύω ότι είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν αυτές τις πράξεις».

 

Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο φράσεις, οι βουλευτές που πρόσκεινται στο πρωθυπουργικό περιβάλλον μιλούσαν για «αμηχανία» και «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ και καλούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει τι ισχύει τελικά. Αν δηλαδή στηρίζουν σήμερα το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει βασιστεί ουσιαστικά στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε όλα αυτά, επανέλαβε τη θέση ότι «είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών», ενώ διευκρίνιζε ότι διαχωρίζει «την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε δε ότι «οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στον ρατσισμό αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του» και έστρεφε τα βέλη της κατά της Ν.Δ. επειδή «όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνάει από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής». Οσο δε για την «αλλαγή στάσης» που καταλόγισε η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου επισήμανε ότι το κυβερνών κόμμα κινείται με υποκρισία, ενώ «ξεχνά μια όχι και τόσο “μικρή λεπτομέρεια” σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».

 

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του μάλιστα στο MEGA, μίλησε για «ψηφίδα στο γενικότερο παζλ της προπαγάνδας της Ν.Δ.» που αποσκοπεί σε «ανιστόρητους και επικίνδυνους συμψηφισμούς της γνωστής στρατηγικής των “δύο άκρων”». Συμπέρανε δε ότι «συγκεκριμένη ηγετική συνιστώσα της Ν.Δ. κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή».

 

Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προκάλεσε αναφορά στον ΣΚΑΪ του βουλευτή της Ν.Δ., Νικήτα Κακλαμάνη, που ισχυρίστηκε ότι το τότε νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί επειδή ο τότε υπουργός «πείστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος επιπλέον μέτρων».

 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε τα λεγόμενα Κακλαμάνη προσθέτοντας ότι «έπρεπε να συμμορφωθούμε με μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ότι υπήρχε η απειλή ποινής από την Ε.Ε. και ότι τελικά το νομοσχέδιο πήγε «πίσω επειδή την ίδια εποχή είχαν προτεραιότητα νομοσχέδια σχετικά με το PSI. Παρά το «ανάχωμα» της Ν.Δ., οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιμένουν στην προώθηση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, ενώ αφήνουν αιχμές κατά των στοχεύσεων του Μαξίμου.

 

Ο Βενιζέλος

 

-Στο ΠΑΣΟΚ, τα ηγετικά του στελέχη καλούν τον Αντώνη Ρουπακιώτη να προχωρήσει απερίσπαστος και προανήγγειλαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν επιστρέψει στην Αθήνα θα θέσει το ζήτημα στον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το συντονιστικό όργανο του κόμματος αποφάσισε πως δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης του ΠΑΣΟΚ «στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων», αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται όμηρος της Χρυσής Αυγής και των λοιπών ακροδεξιών κύκλων.

 

-Στην Αγίου Κωνσταντίνου τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ κινούνταν στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «δημοκρατική επιταγή της χώρας». Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης έστειλε μάλιστα και «μήνυμα» σε κυβερνητικούς κύκλους λέγοντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».

 

-Το ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συζήτηση, έτσι όπως εξελίσσεται, εκτιμώντας ότι «δεν είναι αθώα». Επισήμανε δε ότι η σχετική απόφαση της Ε.Ε. «αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας» και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

 

[email protected]

 

Scroll to top