→Επί μήνες η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτο απέναντι σε κάθε λεηλασία
→«Οι εγκαταστάσεις είναι αφύλακτες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Μηλιώνης, γενικός γραμματέας του φορέα διαχείρισης
Της Χαράς Τζαναβάρα
Η εγκατάλειψη έχει γίνει συνώνυμο με το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», τη μοναδική «ανάσα» για γειτονικούς πυκνοδομημένους δήμους στο δυτικό λεκανοπέδιο. Επί μήνες η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μένει απροστάτευτο απέναντι σε κάθε λεηλασία. Η οικονομική κρίση στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει έρθει… δεύτερη, καθώς έχει προηγηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, που με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας και τη μεθαυριανή ευρωπαϊκή ημέρα των πάρκων θα εκδώσει τις… συνήθεις μεγαλόστομες ανακοινώσεις.
Με έκταση 1.200 στρεμμάτων, λίγο μικρότερο από το Hyde Park του Λονδίνου, και έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, το πάρκο είναι ένας μοναδικός βιότοπος με πέντε τεχνητές λίμνες, γύρω από τις οποίες η Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 177 είδη μεταναστευτικών πτηνών. Υπάρχουν επίσης μικρά κτίσματα, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν ως καφέ, ενώ οι παλιοί στάβλοι του Πύργου Βασιλίσσης, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στο δημόσιο κτήμα, έχουν διαμορφωθεί σε μικρά καταστήματα και λειτουργούν ως οικο-αγορά.
Τα έργα διαμόρφωσης του πάρκου είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά οι αρμόδιοι του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ είχαν «ξεχάσει» επί χρόνια να ορίσουν φορέα διαχείρισης. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια έγινε στα τέλη του 2009. Αμισθος πρόεδρος ορίστηκε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κ. Σερράος, που παρέλαβε χρέη ύψους 400.000 ευρώ, λίγους εργαζόμενους και καθυστερούμενα νοίκια από τα καφέ και τις άλλες χρήσεις του πάρκου.
Υστερα ήρθαν τα… Μνημόνια, που επέβαλαν την κατάργηση φορέων για λόγους οικονομίας και καλύτερης λειτουργίας του Δημοσίου. Και πέτυχαν διάνα…
Το πάρκο συγχωνεύτηκε με τον φορέα του Κηφισού αλλά και με τον Ελαιώνα! Αποτέλεσμα; Η ΔΕΗ, λόγω απλήρωτων από τον Φεβρουάριο λογαριασμών, έκοψε το ρεύμα και τα καφέ λειτουργούν με γεννήτριες.
Χωρίς κονδύλια
Οι τέσσερις εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου και δεν ανανεώθηκε η απόσπαση των υπαλλήλων που είχαν έρθει από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακόμη και το κονδύλι των 50.000 ευρώ που ενέκρινε το Πράσινο Ταμείο δεν μπορεί να εισπραχθεί γιατί ο φορέας δεν διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα!
«Οι εγκαταστάσεις είναι αφύλακτες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Μηλιώνης, γενικός γραμματέας του φορέα διαχείρισης. Πρόκειται για υποδομές ανακύκλωσης νερού για την τροφοδοσία των τεχνητών λιμνών, που κόστισαν ένα εκατομμύριο ευρώ, από τα οποία τα μισά διατέθηκαν από το Ιδρυμα Λάτση. «Δεν έχουμε ρεύμα και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του χειμώνα», εξηγεί και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη απειλή για το πάρκο είναι τα έργα που κάνει το υπουργείο Υποδομών στο ρέμα της Εσχατιάς». Με τον εγκιβωτισμό της κοίτης του, οι ειδικοί φοβούνται ότι θα στερέψουν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τις τεχνητές λίμνες του πάρκου και συμβάλουν στην ανάπτυξη του πράσινου.
Σύμπτωμα της εγκατάλειψης είναι και η προχθεσινή επίθεση που δέχθηκε ο αντιπρόεδρος του φορέα διαχείρισης Γιάννης Μιχαλόπουλος από δύο άγνωστα άτομα, για τα οποία αναφέρεται ότι «εκτελούσαν αποστολή». Σε χθεσινή ανακοίνωση του φορέα αναφέρεται ότι «η οργανωμένη απόπειρα εκφοβισμού δεν πρόκειται να εμποδίσει την προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση για να δώσει λύση στα προβλήματα». Κάνει επίσης λόγο για «συμφέροντα που επιθυμούν να παραμείνει το πάρκο σε καθεστώς παράλυσης και ασυδοσίας».