03/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μίνι σειρές και σινεμά

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Στροφή φαίνεται να σχεδιάζουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με νέες παραγωγές, όχι όμως μόνο για εκπομπές και ντοκιμαντέρ αλλά εστιάζοντας πλέον και στη μυθοπλασία.

 

Παράλληλα πάντως η διοίκηση της ΕΡΤ συνεχίζει να χρηματοδοτεί κινηματογραφικές ταινίες με το προβλεπόμενο 1,5% (το μόνο κανάλι μαζί με τη συνδρομητική Nova που το πράττουν) ενώ ανασχεδιάζει την πολιτική σε αυτόν τον τομέα.

 

Ηδη αποδεσμεύτηκαν 3.450.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση 35 ελληνικών ταινιών για τη χρονική περίοδο 2012-2013, ενώ υπήρξε και ανασυγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία και μετονομάστηκε σε «Επιτροπή διαχείρισης πόρων για τον κινηματογράφο».

 

Η επιτροπή θα γνωμοδοτεί σχετικά στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και την απαρτίζουν οι: Χάρης Παπαδόπουλος (σκηνοθέτης μέλος Δ.Σ. ΕΡΤ, πρόεδρος επιτροπής), Ανδρέας Σινάνος (διευθυντής φωτογραφίας), Δημήτρης Παπαδημητρίου (συνθέτης, γενικός διευθυντής Ραδιοφωνίας), Αχιλλέας Κυριακίδης (σεναριογράφος, συγγραφέας) και Μπιάνκα Νικολαρέιζη (ενδυματολόγος) με αναπληρωματικά μέλη τους Λιλέτ Μπόταση (παραγωγός), Σάββα Καρύδα (σκηνοθέτης) και Αννα Χατζησοφιά (σεναριογράφος).

 

Την ίδια ώρα εξετάζεται νέο διετές πλάνο συνεργασίας και επέκταση της προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφο, αλλά και η δημιουργία εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων.

 

Στα σχέδια όπως φαίνεται για τη νέα χρονιά είναι η παραγωγή μίνι ελληνικών σίριαλ, καθώς η ΕΡΤ έχει μείνει μακριά από τέτοιες παραγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και ταινιών μικρού μήκους από νέους δημιουργούς, οι οποίες θα μεταδίδονται κάθε εβδομάδα.

 

Στόχος είναι και η δημιουργία σταθερής ζώνης μετάδοσης ελληνικών ταινιών, αλλά και η ανταλλαγή πακέτων κινηματογραφικών ταινιών με άλλους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Στα πλάνα της Επιτροπής είναι και η διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων αυτόνομης κινηματογραφικής παραγωγής της δημόσιας τηλεόρασης με πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και ταινίες για παιδιά και νέους.

 

Οπως όλα δείχνουν σχεδιάζεται μία διαφορετική πορεία με σχέδια όμως κάπως… μεγαλεπήβολα. Υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση στη δημιουργία νέου προγράμματος και με το ανταποδοτικό τέλος μειωμένο κατά 25%, καθώς περίπου 70-75 εκατ. ευρώ θα κινηθούν για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

Αυτό που απομένει λοιπόν είναι να δούμε να υλοποιούνται έστω εν μέρη καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα όχι μόνο στη δημόσια τηλεόραση, αλλά γενικότερα στο Δημόσιο.

Scroll to top