Ο Ερντογάν προωθεί φαραωνικά σχέδια για ανάπτυξη της Τουρκίας σε ενέργεια, μεταφορές, πληροφορική, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος σε προεδρικό
Του Τάσου Τσακίρογλου
Μεθυσμένος από την πρωτόγνωρη υποδοχή που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη διοίκηση Ομπάμα να αναγνωρίζει τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο περίφημο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, παρουσίασε το όραμά του για τη χώρα του, την οποία παρουσίασε περίπου ως «διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι».
«Τώρα πια δεν μιλά η Τουρκία για τον κόσμο, αλλά ο κόσμος μιλά για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να αλλάξει το πολιτειακό της σύστημα σε προεδρικό, με τον ίδιο, φυσικά, στη θέση του επικεφαλής της χώρας.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις τρεις θητείες διακυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ και τη γρήγορη οικονομική ανάπτυξη που πέτυχε, εξαιτίας, όπως είπε, «δύο μαγικών λέξεων: αυτοπεποίθηση και σταθερότητα», ενώ, σε μια εμφανή προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής κατάστασης, διαβεβαίωσε ότι τώρα πλέον «η νομιμοποίηση της πολιτικής προέρχεται από τον λαό και όχι από τις κρατικές ελίτ».
Στη βάση λοιπόν της «αυτοπεποίθησης» της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν έθεσε την υλοποίηση ορισμένων «τρελών σχεδίων», όπως τα χαρακτήριζαν αρχικά οι επικριτές του, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε σ' αυτά ως «μεγα-σχέδια», δηλαδή περίπου φαραωνικά δημόσια έργα που αποδεικνύουν την οικονομική ευρωστία της χώρας. Σ' αυτά συμπεριέλαβε:
- Την τεράστια επένδυση που αφορά τη διώρυγα που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Οπως είπε, αυτό θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κωνσταντινούπολη, διότι θα είναι σημαντικότερη από τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ, αφού θα προστατεύει τον Βόσπορο και θα δημιουργήσει εναλλακτική οδό για τα τάνκερ.
Aεροδρόμιο μαμούθ
- Το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δυναμικότητας εκατό εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, κάτι που θα το τοποθετεί μεταξύ των τριών κορυφαίων αεροδρομίων του κόσμου, εάν όχι πρώτο. Το κόστος του θα ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την κατασκευή του ανέλαβε κοινοπραξία πέντε τουρκικών εταιρειών.
- Το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο, η συμφωνία για το οποίο υπεγράφη με μια ιαπωνο-γαλλική κοινοπραξία, έναντι 22 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα επεκτείνονται σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η ζήτηση για τους οποίους βαίνει διαρκώς αυξανόμενη.
- Το μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία μιας «Ινφορμάτικς Βάλεϊ» στο Γκεμπζέ Μουαλίμκιοϊ, συνολικής έκτασης πέντε εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Η περιοχή θα είναι προσβάσιμη με τρένο υψηλής ταχύτητας και γραμμή προαστιακού. Για συμβολικούς λόγους, λοιπόν, επισκέφθηκε στη Σίλικον Βάλεϊ των ΗΠΑ τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής, καθώς, σε συνεργασία με τη Microsoft, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Φατίχ», βάσει του οποίου τα τουρκικά σχολεία θα προμηθευτούν δεκαέξι εκατ. ταμπλέτες.
Στο πολιτικό «διά ταύτα», ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε τη δημοκρατία στη χώρα του περίπου ως πρότυπο, εκθειάζοντας φυσικά τα δέκα χρόνια της πρωθυπουργίας του, χωρίς να κάνει αναφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του Τύπου και τις καταδίκες της Αγκυρας από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εθεσε, ωστόσο, επί τάπητος το όραμά του για τη μετατροπή του συστήματος σε προεδρικό, θέμα που, όπως είπε, θα μπορούσε να λυθεί είτε με δημοψήφισμα, είτε με έγκριση του Κοινοβουλίου και αφού προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Και όλα αυτά με ορίζοντα το κρίσιμο 2014, χρονιά κατά την οποία είναι προγραμματισμένες να γίνουν δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, τόνισε ότι το προεδρικό σύστημα εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές σε περίπου εκατό χώρες και πρόσθεσε ότι «οι Οθωμανοί εφάρμοζαν ένα παρόμοιο σύστημα». Για να διασκεδάσει, όμως, τις πιθανές αντιρρήσεις, είπε ότι στο σύστημα αυτό «ο πρόεδρος με κανέναν τρόπο δεν είναι βασιλιάς, όπως ισχυρίζονται πολλοί αδαείς».
Ιστορικό Ροής
Εκτύπωση
Επιστροφή