Αυτό ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές προτείνοντας επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια, και όχι πολιτικά, σε διοικήσεις και συμβούλια δημόσιων ΜΜΕ, κανόνες για την πολυφωνία, την ελευθερία του Τύπου και τη συγκέντρωση των μέσων
Του Σωτήρη Μανιάτη
Για καταστροφικές συνέπειες που έχουν επιφέρει στην ελευθερία του Τύπου η κρίση και η εργασιακή ανασφάλεια κάνει λόγο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει αν αυτά επηρεάζουν τη δημοσιογραφική κοινότητα. Παράλληλα προτείνει επικαιροποίηση της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών ΜΜΕ και ζητά να παρακολουθούνται οι αλλαγές στην εθνική νομοθεσία κρατών-μελών για τα μέσα ενημέρωσης που διευκολύνουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στον Τύπο.
Το ψήφισμα (είναι μη νομοθετικό) υιοθετήθηκε με 539 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 78 αποχές. Σε αυτό επισημαίνεται ότι οι διευθυντές των δημόσιων ΜΜΕ, τα διοικητικά συμβούλια, τα συμβούλια των ΜΜΕ και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επιλέγονται με αξιοκρατικά και όχι με πολιτικά και κομματικά κριτήρια. Γι' αυτό και το Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να καθιερώσουν εγγυήσεις που θα προστατεύουν την ανεξαρτησία αυτών των φορέων απέναντι σε πολιτικές επιρροές.
Η εισηγήτρια του ψηφίσματος Renate Weber (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία) σημειώνει ότι τα ευρήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την πολυφωνία πρέπει να δημοσιεύονται σε ετήσιες εκθέσεις που θα συνοδεύονται από προτάσεις για δράση. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτό θα είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ή και του Κέντρου για την Ελευθερία και την Πολυφωνία των ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.
Με αυτόν τον τρόπο το ψήφισμα στοχεύει να προστατεύσει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων «τόσο απέναντι σε εσωτερικές πιέσεις από εκδότες ή ιδιοκτήτες όσο και απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις, προερχόμενες από πολιτικά ή οικονομικά λόμπι. Για τους δημοσιογράφους, οι συντακτικοί χάρτες και οι “κώδικες δεοντολογίας” είναι καθοριστικής σημασίας για την ανεξαρτησία τους, αφού αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες, τις κυβερνήσεις ή άλλους από το να εμπλακούν με το περιεχόμενο των ΜΜΕ».
Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της να υποστηρίξουν την ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία παρακολουθεί τη δημοκρατία και αποκαλύπτει εγκληματικές παραβάσεις. Τονίζεται βέβαια ότι οι ρυθμιστικές αρχές για τα ΜΜΕ πρέπει να είναι πάντα ανεξάρτητες και να έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον κλάδο.
Στο κείμενο σημειώνεται ότι το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών ΜΜΕ πρέπει να διευρυνθεί ώστε να καθιερώσει ελάχιστα κριτήρια για την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, της ελευθερίας του Τύπου και της πολυφωνίας. Στην Οδηγία πρέπει να συμπεριληφθούν κανόνες για τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, τη συγκέντρωση των μέσων και τη σύγκρουση συμφερόντων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρξουν κανόνες για την παροχή πολιτικής πληροφόρησης μέσω των οπτικοακουστικών ΜΜΕ ούτως ώστε να εξασφαλίζεται δίκαιη πρόσβαση σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις γνώμες και τις οπτικές γωνίες, «ιδιαίτερα στην περίπτωση εκλογών και δημοψηφισμάτων».