Ο επικεφαλής του ΙΤΕ τονίζει ότι η έρευνα είναι αδύνατο να λειτουργεί με τον ρυθμό της κρατικής γραφειοκρατίας και τους νόμους της δημοσιονομικής προσαρμογής
Tου Παναγιώτη Γεωργουδή
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας με την απόφαση της κυβέρνησης να τα εντάξει στον νόμο 4110/2013, που αφορά τον έλεγχο των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων), δημιουργώντας μια τεράστια γραφειοκρατία για την είσπραξη των χρημάτων τους, τα οποία προέρχονται από τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό της Βουλής ή τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η ελεγκτική αυτή γραφειοκρατία θα λειτουργεί σε τριμηνιαία βάση. Μάλιστα, στον ίδιο νόμο με τις ΜΚΟ είχαν ενταχθεί και τα αθλητικά σωματεία της χώρας, αλλά τελικά απεντάχθηκαν.
Ταυτόχρονα με την ασφυκτική γραφειοκρατία υποβαθμίζεται ο ρόλος της Βουλής ως κορυφαίου νομοθετικού και πολιτικού οργάνου της χώρας και οι αποφάσεις της πρέπει να επικυρωθούν από διοικητικές υπηρεσίες κατώτερων γραφειοκρατικών οργάνων. Εχουμε δηλαδή αντιστροφή της πολιτικής ευθύνης στο όνομα του δήθεν ελέγχου! Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε εντάξει τα Ερευνητικά Κέντρα στο νομικό καθεστώς των ΔΕΚΟ! Δύο μήνες μετά την απένταξη και… πριν φωνήσαι ο πετεινός, εφευρίσκει νέα τιμωρία γι’ αυτούς που δουλεύουν για το δημόσιο συμφέρον.
Γι’ αυτή την απίστευτη εξέλιξη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και Συντονιστής της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, Κ.Φωτάκης δήλωσε: «Παλαιότερα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εντάξανε τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας με καθεστώς λειτουργίας Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στις ΔΕΚΟ, με πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους. Η έρευνα είναι αδύνατο να λειτουργεί με τον ρυθμό της κρατικής γραφειοκρατίας και τους νόμους της δημοσιονομικής προσαρμογής, χρειάζεται ευελιξία. Πριν από δύο μήνες μετά από προσπάθειες των ερευνητικών κέντρων και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ως εποπτεύουσας αρχής, απηλλάγησαν από το καθεστώς ΔΕΚΟ».
Τι συνεπάγεται η ένταξη των ερευνητικών κέντρων στον Ν. 4110: «Καταρχάς απαιτείται για οποιαδήποτε χρηματοδότηση κρατική σε τριμηνιαία βάση τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και της νομιμότητας της επιχορήγησης αυτής προς το Ερευνητικό Κέντρο της θετικής εισήγησης του υπουργού Παιδείας προς τον Υπουργό Οικονομικών. Εν συνεχεία, εφόσον τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, θα υπάρχει έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών. Αυτά όλα για χρήματα που έχει ψηφίσει η Βουλή».
Ο γολγοθάς των Ερευνητικών Κέντρων έχει και πιο επώδυνη συνέχεια. Μας την εξηγεί ο κ. Φωτάκης: «Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών για την όποια έγκρισή του πρέπει να ενημερώσει την Οικονομική Αστυνομία και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Οταν η αθλητική οικογένεια κατάλαβε τις προαναφερόμενες διαδικασίες και τις συνέπειες που συνεπάγονται όλα αυτά, μερίμνησε να εισηγηθεί τα αθλητικά σωματεία, που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, να εξαιρεθούν από τον νόμο 4151. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους ερευνητικούς φορείς. Την εποχή που η έρευνα και η καινοτομία θεωρούνται πυλώνας ανάπτυξης από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως και τη στιγμή που τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας παρά το δυσμενές περιβάλλον παίζουν ρόλο πρωταγωνιστικό σε ποικίλους ερευνητικούς τομείς διεθνώς, αυτού του είδους οι προσπάθειες λειτουργούν ισοπεδωτικά και καταβαραθρώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανάταση της χώρας με βάση την οικονομία της γνώση».