Pin It

Ερωτηματικό τι περιθώρια συζήτησης θα έχουν για το θέμα οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στη συνάντηση τους με τον Α. Σαμαρά

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Η τύχη του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη για την αντιμετώπιση του ρατσισμού κρίθηκε οριστικά με τον χαρακτηρισμό του από τη Ν.Δ. ως «ιδιώνυμου». Η αποστροφή αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια συζήτησης στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη τη Δευτέρα. Το πρόβλημα πλέον είναι η αποσαφήνιση των σχέσεων της κυβέρνησης και των κυβερνητικών εταίρων και η συζήτηση θα είναι εφ' όλης της ύλης.

 

Στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας υπό τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Π. Μπαλτάκο, μπήκε η ταφόπλακα στο σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης με ένα σημείωμα τεσσάρων σημείων:

 

1. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού. Αναφέρουν μάλιστα ως ενδεικτικά παραδείγματα τον νόμο 927/79 και τη διάταξη του ποινικού κώδικα που λειτουργεί επιβαρυντικά όταν το αδίκημα έχει ρατσιστικές διαστάσεις.

 

2. Η Ν.Δ. δεν θεσπίζει ιδιώνυμο.

 

3. Μάλιστα τυχόν θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας του λόγου, που θα μπορούσε δυνητικά να γενικευτεί κατά των πάντων.

 

4. Τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές και επιθυμητές.

 

Ποιοι συμμετείχαν

 

Στη σύσκεψη υπό τον γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχαν οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Κ. Καραγκούνης και Χ. Αθανασίου, οι βουλευτές Πρ. Παυλόπουλος και Τ. Νεράντζης και ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης. Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σημειώματος με τις αποφάσεις της ομάδας εργασίας της κυβέρνησης, ανακοινώθηκε και η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους. Σε αντίθεση πάντως με τους εταίρους, που έσπευσαν να τονίσουν ότι η σύσκεψη γίνεται για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, συνεργάτες του κ. Σαμαρά παρέπεμπαν στο τυπικό των προηγούμενων συσκέψεων, οι οποίες έχουν ανοιχτή ατζέντα και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καταλήγουν σε συνολική επισκόπηση.

 

Η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να δείξει ότι πιέζεται από τους κυβερνητικούς εταίρους, ειδικά στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. ότι η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης δεν έχει καμία τύχη. Το έναυσμα μάλιστα των αντιδράσεων δόθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην ομάδας εργασίας για το νομοσχέδιο, την περασμένη Δευτέρα, οι οποίοι και ανέβασαν τους τόνους με τον χαρακτηρισμό «ιδιώνυμο».

 

Η επόμενη κυβερνητική κίνηση είναι να προχωρήσει στη συμπλήρωση του νόμου 927/1979 σε επιμέρους διατάξεις, ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη συμφωνία του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλαδή την άτακτη υποχώρησή του ή την αντικατάστασή του σε εύθετο χρόνο.

 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ανοίξει ζήτημα αντικατάστασης του κ. Ρουπακιώτη και γι' αυτό θα «απλώσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ατζέντα της συζήτησης σε όλες τις εκκρεμότητες που έχει η κυβέρνηση ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Ιουνίου. Επίσης, θεωρεί σκόπιμο να ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη για τα αποτελέσματα των επισκέψεών του σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα είναι και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις με αφορμή τα νέα μηνύματα που έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, για μείωση του ελληνικού χρέους το 2014.

 

Η στάση Ρουπακιώτη 

 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν παραγνωρίζουν ότι όλα τα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας έχουν επισκιαστεί από την εμπλοκή γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη πειστική εξήγηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά τις πρώτες αιχμές που είχε αφήσει ο γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκος στον υπουργό Δικαιοσύνης για το διαδικαστικό της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, δεν υπήρξε καμία ευθεία βολή για τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Ρουπακιώτη εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα θα έκανε την κατάσταση χειρότερη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πλην όμως και η παράταση αυτής της εκκρεμότητας δοκιμάζει την κυβερνητική σταθερότητα και φέρνει τη Χρυσή Αυγή στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης περιμένει το πρακτικό της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Θεωρεί μάλιστα ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και κατόπιν προγραμματίζει τη δημόσια διαβούλευση και την εισαγωγή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

…………………………………………………………………..

 

X. Αθανασίου: Επαρκές το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο!

 

Επαρκές χαρακτηρίζει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου, προσθέτοντας πως «χρειάζονται μερικές βελτιώσεις, αλλά πρέπει να το δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

 

Σε σύντομη τοποθέτησή του για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ο κ. Αθανασίου εστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί και στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν κάποιες επιμέρους αλλαγές στη νομοθεσία.

 

«Οταν νομοθετούμε, πρέπει να έχουμε μια εποπτεία του Δικαίου. Πρέπει να γνωρίζουμε τι ισχύει ήδη και τι πρέπει να κάνουμε. Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα (σ.σ. το αντιρατσιστικό), το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα αυτά και να δει ότι έχουν ρυθμιστεί».

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………………………………

 

O Σαμαράς ανακάλυψε το ιρλανδικό μοντέλο

 

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους κυβερνητικούς εταίρους της μπορεί να κινούνται στην κόψη του ξυραφιού με την εμπλοκή στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όμως ο πρωθυπουργός δείχνει να ατενίζει το μέλλον και μάλιστα το πολύ μακρινό. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι, προεδρεύοντα της Ε.Ε., ο κ. Σαμαράς εξήρε το ιρλανδικό μοντέλο ειδικά στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων και υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει αυτό το σύστημα:

 

«Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές πέτυχε η Ιρλανδία την προσπάθειά της. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω, θέλω ενιαίο φόρο 15%. Οταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας και όταν πιάσουμε τους στόχους μας θα ξεκινήσουμε αυτό το σύστημα».

 

Για το εγγύς μέλλον πάντως ο κ. Σαμαράς άφησε μόνο μία χαραμάδα, και αυτή μικρή, για τον ΦΠΑ στην εστίαση:

 

«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 11% στο 23% έχει δημιουργήσει μικρότερα έσοδα από αυτά που περίμενε η τρόικα. Ενώ περιμέναμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μια επιστροφή στο 13% θα έχει και μεγαλύτερα έσοδα και θα βελτιώσει την ψυχολογία. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπέρμετρα αισιόδοξοι. Αντίθετα θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να μετράμε τα λόγια μας».

 

Ο Ε. Κένι εξήρε τον Αντ. Σαμαρά για τις προσπάθειές του τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει αλλάξει την αίσθηση για τη χώρα, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν στο εξωτερικό την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο».

 

*«Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι το «πρότυπο» του κ. Σαμαρά είναι η με κάθε κοινωνικό κόστος προώθηση των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Σαμαράς συνεχίζει «αγέρωχος» την επικοινωνιακή του τακτική», δήλωσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. «Οι έπαινοι του κ. Σαμαρά δεν μπορούν να κρύψουν την άγρια πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία, όπου τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονται ακατάπαυστα», το σχόλιο του ΚΚΕ.

 

 

 

 

Scroll to top