→Αιφνίδιο ξεφόρτωμα μετοχών (δεν υπήρχε σοβαρός λόγος) οδήγησε σε βουτιά 7,3% το Τόκιο και πάνω από 2% τις ευρωπαϊκές αγορές. Απώλειες 3,9% για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, με τις τράπεζες να υποχωρούν περίπου 40% την τελευταία εβδομάδα
Του Μπάμπη Μιχάλη
Μετά μια ξέφρενη πορεία με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χθες ήρθε το απότομο φρένο. Ο λόγος για τα διεθνή χρηματιστήρια που έπειτα από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων βούτηξαν χθες βίαια, χωρίς να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, υπενθυμίζοντας το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό που λέει ότι «κάτι που ανεβαίνει πολύ ψηλά, κατεβαίνει και πολύ χαμηλά».
Τη μεγαλύτερη βουτιά της χθεσινής ημέρας (-7,3%) πραγματοποίησε ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, πτώση που ήταν η 11η μεγαλύτερη από σύστασης του ιαπωνικού δείκτη το 1950. Το Χρηματιστήριο του Τόκιο είχε σημειώσει τρελά κέρδη τους τελευταίους μήνες χάρη στο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Αμπε και τις αντίστοιχες κινήσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας. Από τις αρχές του 2013, ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 50% ενώ συνολικά στο τελευταίο εξάμηνο 70%. Ηταν η μεγαλύτερη άνοδος από το τέλος του πολέμου στην Κορέα το 1953 και το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων 50 ετών για το ιαπωνικό χρηματιστήριο.
Η χθεσινή βουτιά -που όπως αποκάλυψαν κάποιοι παρατηρητές προκλήθηκε ύστερα από αιφνίδιο ξεπούλημα μετοχών από hedge funds- ώθησε αρκετούς επενδυτές σε απόσυρση θέσεων με υψηλό ρίσκο (όπως φαίνεται ότι θεωρούνται αυτήν την εποχή οι επενδύσεις σε μετοχές) και συμπαρέσυρε σε μεγάλες απώλειες και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη.
Στην Ασία ο δείκτης Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,54%, το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ κατά 1,97% και της Βομβάης κατά 1,92%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βούτηξε κατά 2,10%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,07% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 2,10%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,91%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών «μετράει» πλέον συνολικές απώλειες 9,9% σε τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί συνολικά στο ίδιο διάστημα κατά 39,40%.
Οι δηλώσεις Μπερνάνκι
Οι αγορές έσπευσαν να αποδώσουν τη μεγάλη πτώση: α) στη δήλωση του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη ενώπιον του Κογκρέσου προχθές αργά το βράδυ, ότι η Fed ενδέχεται να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων και άλλων χρεογράφων -και κατ’ επέκτασιν τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία-, και β) στην αδυναμία του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, που υποδηλώνουν συρρίκνωση στον κλάδο της μεταποίησης.
Ωστόσο οι δηλώσεις Μπερνάνκι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Fed κλείνει άμεσα τις κάνουλες του φτηνού χρήματος προς τις τράπεζες και την αμερικανική οικονομία, ούτε βέβαια ότι μια τέτοια επιλογή είναι αναγκαία και κακή. Κάποιοι οικονομολόγοι, για παράδειγμα, θεωρούν ότι ο περιορισμός του εύκολου χρήματος από τη Fed θα μαζέψει κάπως τις κερδοσκοπικές επενδύσεις, στις οποίες επιδίδονται οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατά συνέπεια θα περιορίσει τον κίνδυνο από νέες χρηματιστηριακές φούσκες.
Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση της δραστηριότητας του κινεζικού κλάδου μεταποίησης δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή, δεν προσθέτει κάτι καινούργιο σε όσα ήδη γνωρίζουν οι αγορές. Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται εδώ και μήνες. Οπως και η ευρωπαϊκή, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε χθες και ο δείκτης ΡΜΙ, ο οποίος αν και υψηλότερος τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ήταν χαμηλότερος του 50 υποδηλώνοντας συρρίκνωση μεταποίησης και υπηρεσιών και ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης και το τρέχον τρίμηνο.