Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Η κρίση στη ζώνη του ευρώ» ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 και σημείωσε ότι οικοδομείται ένα ισχυρό και τραπεζικό σύστημα.
Προτεραιότητες
Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έθεσε ως προτεραιότητα την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και την αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία. Σημείωσε ωστόσο ότι η εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προϋποθέτει την εκπλήρωση των δράσεων που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή θεσμικού πλαισίου για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Προς απόδειξη των εκτιμήσεών του για ανάπτυξη το 2014 ο Γιώργος Προβόπουλος σημείωσε τις θετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας από τον περασμένο Ιούνιο, όταν κορυφώθηκε η κρίση, μέχρι σήμερα: υπερδιπλασιασμός των τιμών των μετοχών, αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 12%, μείωση πλέον των 2.500 μονάδων βάσης στις διάφορες αποδόσεις ομολόγων, μείωση κατά 35% της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος. Επιπρόσθετα, η λέξη GREXIT αντικαταστάθηκε από τη λέξη GRECOVERY διαψεύδοντας τις προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, είπε ο Γ. Προβόπουλος.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα του συνεδρίου, άσκησε κριτική στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο εκπονήθηκε προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, και όχι στο ίδιο το πρόγραμμα.
Οπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στον άξονα της δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίχθηκε σε αυξήσεις φορολογίας παρά σε περικοπές δαπανών. Πολύ μικρότερη ήταν η μέριμνα για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων ιδιωτικοποιήσεις και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε τελικά σε ύφεση βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει διότι βασίστηκε κυρίως σε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών χωρίς να συνοδεύεται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενίσχυαν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό είχε αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, η κρίση, που ξεκίνησε από το δημόσιο χρέος, να εισχωρήσει και στο τραπεζικό σύστημα.
Με αυτοκριτική διάθεση ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού υποστήριξε ότι η προσπάθεια παραμονής στην ευρωζώνη είναι ορθολογική και με το μικρότερο κόστος για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, είπε: « Δεν εννοώ, φυσικά, ότι όλα ήταν πάντοτε θετικά ή ότι Ελλάδα και τρόικα δεν έκαναν λάθη στην οικονομική πολιτική. Πέραν αυτού, μαθαίνουμε από τα λάθη μας, διαπραγματευόμαστε καλή τη πίστη και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε».