Pin It

Αρχισαν οι συγχωνεύσεις πολιτιστικών οργανισμών

 

Πάει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, η Ελένη Αρβελέρ ανέλαβε τη διεύθυνση του νέου οργανισμού, παρόλο που ακόμα μένουν πολλά κενά για τον τρόπο λειτουργίας του

 

 

Της Βασιλικης Τζεβελέκου

 

 

getFi11leΤη συγχώνευση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών σε κοινό φορέα με πρόεδρο την Ελένη Αρβελέρ, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Ακέφαλο μετά την παραίτηση του Διοικητικού του Συμβουλίου πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το ΕΙΠ, αντιμετώπιζε πλέον σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

getFile (56)getFile (57)Η λύση για συγχώνευση των δύο φορέων ήταν κάτι που εξέταζε εδώ και μήνες ο κ. Τζαβάρας, καθώς το ΕΙΠ βρισκόταν στις λίστες των υπό συγχώνευση οργανισμών όπως και το Κέντρο Δελφών. Δεν έδωσε, όμως, περισσότερα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους των δύο φορέων, ούτε για τον τρόπο λειτουργίας του καινούργιου. Ανέφερε, πάντως, ότι δεν θέλει να κλείσει τις εστίες πολιτισμού ειδικά στα Βαλκάνια, αλλά να βελτιώσει τις αποδόσεις τους.

 

«Είμαστε σίγουροι ότι και με την ενίσχυση των προσώπων θα δουλέψετε στο μέλλον για την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς», είπε ο κ. Τζαβάρας απευθυνόμενος προς την Ελένη Αρβελέρ. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις του Κέντρου Δελφών, με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση και 80 χρόνων από τον θάνατο του Αλεξανδρινού ποιητή.

 

«Πλούσιο», χαρακτήρισε το πρόγραμμα η πρόεδρος του Κέντρου Δελφών Ελένη Αρβελέρ. «Ολοι προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι τα αδύνατα, είπε. Και θύμισε ότι φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά, «αλλά κανείς δεν έχει μιλήσει γι' αυτό. Θα σας θυμίσω μια μικρή ιστορία. Ηταν 28 Φεβρουαρίου του 1943 κι είμαστε-δεν είμαστε 200 άνθρωποι στο Α' Νεκροταφείο, ανάμεσά τους και ο Αγγελος Σικελιανός. Οταν κατέθεσε δάφνινο στεφάνι ο Γερμανός διοικητής έπεσαν όλοι πάνω του και το ποδοπάτησαν. Πρόκειται για μεγάλο Ελληνα ποιητή μαζί με τον οικουμενικό Κωνσταντίνο Καβάφη».

 

Οι εκδηλώσεις για το Ετος Καβάφη θα διεξαχθούν στους Δελφούς (4 έως 31 Ιουλίου) και στην Αθήνα (19 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου).

 

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Δελφών, καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος. Στο Συνεδριακό Κέντρο Δελφών θα προβληθεί η ταινία «Ο Βυζαντινός Καβάφης» σε σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση (Πέμπτη 4/7), θα διοργανωθεί η μουσική παράσταση «Γιατί σπάσαμε τ' αγάλματά των» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου (4/7).

 

Από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου θα διοργανωθεί Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Κ.Π. Καβάφης, ελληνικός και οικουμενικός με τη συμμετοχή καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης η έκθεση «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ Ασπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ» με έργα 22 καλλιτεχνών ανάμεσά τους: Βερούκας, Γέρος, Παύλος, Μυταράς, Ξιφαρά, Πατσόγλου, Σακαγιάν, Σόρογκας, Τσόκλης, Φασιανός, Χάρος, Ψυχοπαίδης, κ.ά. Παράλληλα θα εκτεθούν οκτώ χαρακτικά του David Hockney (εγκαίνια 5 Ιουλίου). Η παράσταση «Ο θεατρικός Καβάφης» με φοιτητές του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου(6/7), κ.ά.

 

Εκδηλώσεις στην Αθήνα

 

Στο Μουσείο Ακρόπολης και σε συνεργασία με το Διεθνές Ιδρυμα Dmitri Shostakovich παρουσιάζεται μουσική και ποίηση με έμπνευση από το ποίημα «Φωνές» (19/6).

 

*Με έμπνευση τις προσωπικές σημειώσεις του Καβάφη», ο Σωκράτης Σινόπουλος δίνει συναυλία με μουσικές από χώρες και πόλεις στις οποίες έζησε ή επισκέφθηκε ο ποιητής (Εθνικός Κήπος 26/6).

 

*Εκθεση »Κωνσταντίνος Καβάφης : Ζωγραφίζοντας 40 Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά (Ιδρυμα Θεοχαράκη, εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου).

 

*Το Θέατρο «Αττις», παρουσιάζει την Performance «Τρία τραγούδια για την Οφηλία» σε σκηνοθετική επιμέλεια Θεόδωρου Τερζόπουλου (11,12 & 13/10)

 

*Μέγαρο Μουσικής. Η έκθεση «Η Εκδοτική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη (1863-1933)» με βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες της παροικίας των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια και ιδιαιτέρως έντυπα που αναφέρονται στο έργο του Καβάφη (6-29 Νοεμβρίου).

 

*Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τριήμερο εκδηλώσεων με βραδιά Μελοποιημένης Ποίησης με τον Θάνο Μικρούτσικο

 

Video Art με τη Δέσποινα Μεϊμάρογλου και τον Νίκο Ναυρίδη, Βραδιά με νέους ποιητές σε επιμέλεια Θωμά Τσαλαπάτη και αφηγηματική περιπλάνηση στην ποίηση του Καβάφη από την παραμυθού Σάσσα Βούλγαρη (13,14,15 Δεκεμβρίου).

 

 

 

 

 

Scroll to top