Pin It

Σε δυσχερή θέση τα κανάλια που μεταδίδουν τηλεπαιχνίδια, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν έσοδα, ενώ αποκαλύπτονται ο χορός εκατομμυρίων ευρώ, με θύματα πολίτες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, και η ζημία του Δημοσίου

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

 

getFile24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απόφαση «κόλαφος» για κανάλια και εταιρείες που είτε προβάλλουν είτε εκμεταλλεύονται τα γνωστά τηλεπαιχνίδια μέσω γραμμών υψηλής χρέωσης και αποκαλύψεις μέσω αγωγής για τους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ μέσα από αυτά. Μόνο για ένα τηλεπαιχνίδι, σε ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας, για μία σεζόν τα μεικτά κέρδη μόνο της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ! Και καθώς μεταδίδονται χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες (Ν.4002/2011, Α180) από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ, Ανεξάρτητη Αρχή) ζημιωμένο φαίνεται να βγαίνει και το Δημόσιο, αφού δεν καταβάλλεται ο προβλεπόμενος φόρος (30%) επί των συνολικών μεικτών κερδών των εμπλεκομένων.

 

Η ΕΕΕΠ, έπειτα από έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έκρινε ότι τα τηλεπαιχνίδια («Boing, «Call4Cash», «Night Quiz», «Super Game» και «Τηλεκύβος») ανήκουν στην κατηγορία των τυχερών παιγνίων, καθώς συντρέχουν σωρευτικά οι όροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία, και συνεπώς θα έπρεπε να έχουν άδεια πριν από τη μετάδοσή τους. Απόφαση που ανάβει «φωτιές» στα κανάλια (τα μεταδίδουν κυρίως ΑΝΤ1, Μακεδονία TV, Alpha) αλλά και περιφερειακοί σταθμοί, καθώς πλέον θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα που έχει επιβάλει το ΕΣΡ, ενώ δεν αποκλείεται να χάσουν και τα έσοδα από τα τηλεπαιχνίδια όχι μόνο λόγω φορολογίας αλλά και διότι μπορεί οι εταιρείες να κρίνουν ότι δεν έχουν συμφέρον να τα προβάλλουν υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Τα κανάλια εθνικής εμβέλειας ήδη καταγράφουν ζημίες σχεδόν ενός δισ. ευρώ με τα δάνειά τους να αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από τον τηλετζόγο ήταν μια κάποια λύση.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι και πρότινος, το ΕΣΡ είχε επιβάλει (κυρίως σε ΑΝΤ1, Μακεδονία TV και Alpha) πρόστιμα άνω των 4,4 εκατ. ευρώ για παράνομη μετάδοσή τους. «Σκάνδαλο και ιστορία εξαπάτησης ανθρώπων αφελών και απεγνωσμένων» είχε χαρακτηρίσει προ διμήνου την υπόθεση των τηλεπαιχνιδιών η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου (αντιπρόεδρος του ΕΣΡ).

 

Την ίδια ώρα, μια αγωγή φαίνεται να φέρνει επιτέλους στο «φως» μέρος τουλάχιστον από τους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ που γίνονται μέσω αυτών των τηλεπαιχνιδιών με θύματα πολίτες που ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε την τελευταία τετραετία είναι περισσότερο ευάλωτοι. Η εταιρεία «Topaggi Υπηρεσίες διοργάνωσης και παραγωγής τηλεπαιχνιδιών ΑΕ» που έχει τα δικαιώματα του «Boing», το οποίο μετέδιδε ο Alpha, έπειτα από πρόστιμο 100.000 ευρώ και ηθική κύρωση (προβολή κάρτας ότι το τηλεπαιχνίδι μεταδίδεται παράνομα) που επιβλήθηκε από το ΕΣΡ, και καθώς αποφασίστηκε η διακοπή μετάδοσής του από το κανάλι, προχώρησε σε αγωγή (κοινοποίηση 10/5/2013) εναντίον του ελληνικού Δημοσίου (υπουργείο Οικονομικών) και του ΕΣΡ για την «οικονομική ζημία και τη βαρύτατη ηθική βλάβη» που υπέστη από την εν λόγω απόφαση.

 

Και εδώ αρχίζουν οι αποκαλύψεις. Η εταιρεία αναφέρει μια σειρά λόγων για την αγωγή της (μη νόμιμη συγκρότηση ΕΣΡ, ερμηνεία νομοθετικού πλαισίου, αναρμοδιότητα οργάνου κ.ά.). Κάνει όμως αναφορά και σε ποσά για να στηρίξει την οικονομική ζημία που υπέστη και να αιτιολογήσει τα χρήματα που ζητά με την αγωγή της. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, προκύπτει ότι μόνο από ένα τηλεπαιχνίδι για κάθε ημέρα που δεν μεταδιδόταν η εταιρεία έχανε 11.653,55 ευρώ! Για τις 147 ημέρες που μεταδόθηκε απέφερε στην εταιρεία (τζίρος ή κέρδος δεν ξεκαθαρίζεται) 1.713.072,25, ενώ για τις άλλες 65 σύμφωνα με την εταιρεία έχασε 757.480,55 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά από ένα τηλεπαιχνίδι και για τη μετάδοσή του μόνο από ένα κανάλι, για μία σεζόν, η εταιρεία θα συγκέντρωνε ποσό 2.470.552,8 ευρώ. Κι αυτά χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια είναι τα κέρδη καναλιών, εταιρειών τηλεπικοινωνίας και εταιρείας παραγωγής. Γι' αυτό, άλλωστε, και η εταιρεία με την αγωγή της ζητά από ελληνικό Δημόσιο και ΕΣΡ να της καταβάλουν καθένας εις ολόκληρον ποσό 757.480,55 ευρώ για την υλική ζημία που υπέστη αλλά και επιπλέον 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 

Μόνο εξ αυτού, πάντως, και αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για τζίρο, στο Δημόσιο θα έπρεπε να καταβληθεί ποσό περίπου 741.000 ευρώ. Αν κανείς υπολογίσει τα ίδια μόνο για τα πέντε προαναφερόμενα τηλεπαιχνίδια, μιλάμε για ποσά που ξεπερνούν τα 3,7 εκατ. ευρώ και μάλιστα μόνο για μία τηλεοπτική σεζόν και από ένα μόνο κανάλι!

 

Σε αυτά τα τηλεπαιχνίδια εμπλέκονται ουσιαστικά η εταιρεία παραγωγής (συνήθως βρίσκεται στη Γερμανία, στο Μόναχο ή στη Φρανκφούρτη), η εταιρεία εντός Ελλάδος που κατέχει τα δικαιώματα, οι εταιρείες που διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Οι συμφωνίες είναι διαφορετικές, καθώς τα κανάλια εθνικής εμβέλειας μοιράζονται τα κέρδη, ενώ στα περιφερειακά οι εταιρείες ουσιαστικά νοικιάζουν τηλεοπτικό χρόνο. Τα τηλεπαιχνίδια πραγματοποιούνται σε στούντιο της Γερμανίας όπου ανά μία ώρα βάζουν μία παρουσιάστρια (Ελληνίδα, Βουλγάρα, Τουρκάλα κ.ά., οι οποίες συχνά δεν γνωρίζουν και καλά τη γλώσσα) και η επιλογή παίκτη μέσω των τηλεφωνικών γραμμών γίνεται σύμφωνα με την ΕΕΕΠ ή ανά 1.500 έως και 3.000 κλήσεις ή ανά ημίωρο (ό,τι συμβεί πρώτο) με τους απεγνωσμένους να αναμένουν!

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, πάντως, αναμένεται πλέον κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί με το τι ακριβώς γίνεται με αυτές τις εταιρείες και τα τηλεπαιχνίδια. Διότι πολίτες πέφτουν θύματα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και το Δημόσιο όχι μόνο χάνει έσοδα, αλλά βρίσκεται και εκτεθειμένο όπως άλλωστε και το ΕΣΡ…

 

[email protected]

 

 

 

 

Scroll to top