Του Νίκου Σβέρκου
Η επομένη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρήκε τα μέλη, τα στελέχη και την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με βάση το νέο «εσωκομματικό» τοπίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει πλέον ενιαία όργανα, στα οποία είναι εμφανής η ισχυρή παρουσία νεότερων ανθρώπων.
Ο επικεφαλής του, ο Αλέξης Τσίπρας, εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) αναδεικνύοντας τη μεγάλη του επιρροή στη βάση. Και την ίδια ώρα η μειοψηφία της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι μεν συμπαγής και υπολογίσιμη, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει εμπόδια στην πορεία του εγχειρήματος.
Ομαλή η κατάληξη
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εμφανίζεται πάντως ικανοποιημένη από την εξέλιξη της συνδιάσκεψης. «Οι ομιλίες και οι συζητήσεις ήταν πλούσιες και αμιγώς πολιτικές» υποστηρίζουν στελέχη της ηγεσίας, αναγνωρίζοντας μεν τις πολιτικές διαφωνίες που υπήρξαν, επισημαίνοντας δε το γεγονός ότι το τελικό κείμενο της Διακήρυξης υπερψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένων και της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη.
Αν η μειοψηφία επέλεγε στην καταληκτική ψηφοφορία οτιδήποτε πέραν του «υπέρ», τότε η ρήξη θα ήταν αναπόφευκτη, κάτι το οποίο θα ενέτεινε την εσωστρέφεια και θα οδηγούσε σε επικίνδυνες ατραπούς το εγχείρημα.
Ενα ακόμα στοιχείο που ικανοποιεί την πλειοψηφία είναι και η καταγραφή δυνάμεων ανάμεσα στις δύο λίστες που καταρτίστηκαν. Το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο», στο οποίο συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, έλαβε 74,3%, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» το 25,3%.
Στελέχη και των δύο πλευρών σημείωναν στους διαδρόμους της συνδιάσκεψης ότι η «συναινετική λύση» του ενιαίου ψηφοδελτίου με δύο λίστες, που επιτρέπει «μεταπήδηση» σταυρών, δεν όξυνε τα πνεύματα και έριξε τα «τείχη» ανάμεσα στις απόψεις των δύο πλευρών.
Οι νέοι και οι δοκιμασμένοι
Στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών τής ΠΣΕ η παρουσία των «εικοσάρηδων» και των «τριαντάρηδων» είναι παραπάνω από αισθητή.
Οσον αφορά το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» του Αλέξη Τσίπρα, στη λίστα με τους είκοσι πρώτους σε σταυρούς περιλαμβάνονται η βουλευτής Ηρώ Διώτη, ο Ανδρέας Καρίτζης, διδάκτορας Φιλοσοφίας και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, το στέλεχος της «Ρόζα» Γιάννης Αλμπάνης, το τοπικό στέλεχος της Αττικής Πέτρος Καλκανδής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, από το Γραφείο Τύπου του σχήματος, και το στέλεχος της Νεολαίας ΣΥΝ, Ηλίας Χρονόπουλος. Με τη μειοψηφική «Αριστερή Πλατφόρμα» εξελέγησαν ψηλά στις προτιμήσεις οι, επίσης προερχόμενοι από τη Νεολαία, Σταυρούλα Συράκου, Ζήσης Ζάννας και Παναγιώτης Αθανασιάδης.
Επιβραβεύτηκαν μάλιστα υποψήφιοι της «ΑΝΑΣΑ», όπως ο Πάνος Λάμπρου και ο Αλκης Ρήγος, ως αναγνώριση της «επιμονής» τους για τον ενιαίο χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ από την πλευρά της μειοψηφίας προτιμήθηκαν συνδικαλιστικά στελέχη, όπως ο Γρηγόρης Καλομοίρης και η Δέσποινα Σπανού.
Το οργανωτικό και το πολιτικό
Η νέα οργανωτική διάρθρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαμορφώνει ένα φορέα που δεν προέκυψε από παρθενογένεση, αλλά και που δεν πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τις καταβολές του. Ωστόσο διάχυτο είναι το ερώτημα στην Κουμουνδούρου με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η πολυμελής ΠΣΕ.
Ενα πολυμελές όργανο εκλεγμένο από τη Συνδιάσκεψη θα καλείται να αποφασίζει για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα μέχρι την άνοιξη, μέχρι το χρονικό σημείο δηλαδή που νέα μέτρα θα βρίσκονται προ των θυρών και οι εκλογές δεν θα μοιάζουν με μακρινό ενδεχόμενο.
Ούτως ή άλλως η ηγεσία τού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν επιθυμεί να επικεντρωθεί η εσωκομματική συζήτηση σε οργανωτικά θέματα, αλλά να συνεχιστεί ο διάλογος για το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο νέος φορέας.
Ούτως ή άλλως η δημιουργία ενός μορφώματος, στο οποίο φαίνεται να ακουμπά και να ελπίζει ένα ισχυρό κομμάτι του εκλογικού σώματος, αναπόφευκτα επηρεάζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. «Χρειάζεται αντοχή και υπομονή» έλεγε εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας το στίγμα ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το κόμμα και όχι μόνο.