Pin It

Μείωση φόρων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, συρρίκνωση κράτους και κυρίως χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας, που έπνιξε μισθωτούς–συνταξιούχους και δημιούργησε 900.000 θέσεις ανεργίας, πρότεινε ο Γιάννης Παπαθανασίου, πρώην υπουργός Οικονομικών (Ν.Δ.). Μιλώντας για αστοχίες και λάθος συνταγή που έφερε ύφεση, πρότεινε να δοθεί βάρος στις επενδύσεις και κυρίως να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

 

Στις πολιτικές της συναίνεσης ή της σύγκρουσης ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, πρ. αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας (ΣΥΡΙΖΑ), προτείνει την τρίτη οδό της «στρατηγικής διεκδίκησης» που ξεκινάει με διαπραγμάτευση και συμμαχίες με χώρες (Νότος) που έχουν ομοειδή προβλήματα. Το να ανακτήσει η κοινωνία την εμπιστοσύνη στον εαυτό της αποτελεί βασική αρχή για τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος πρότεινε αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της κοινωνίας, ρύθμιση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και δραστικό πρόγραμμα ενάντια σε φτώχεια, ρατσιστική βία και φασισμό.

 

Εκ των ων ουκ άνευ θεωρεί τη δημοσιονομική προσαρμογή ο Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής, πρ. υπουργός Οικονομικών (ΠΑΣΟΚ), δεδομένου ότι τη θέτουν οι εταίροι ως προϋπόθεση για περαιτέρω μείωση του χρέους – αν και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει με αργότερους ρυθμούς. Προτείνει μείωση του διογκωμένου μη παραγωγικού τμήματος της χώρας, προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, ταχεία μείωση ανεργίας. Ως προς το πολιτικό σύστημα μίλησε για λιγότερο πρωθυπουργοκεντρικό, παραίτηση βουλευτών που αναλαμβάνουν υπουργικό αξίωμα και μείωση του αριθμού τους σε 200.

 

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα μίλησαν ακόμα ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) και οι καθηγητές Γιώργος Παγουλάτος, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ιωσήφ Χασσίδ, Κώστας Λαπαβίτσας και Niamh Hardiman.

 

Scroll to top