Pin It

Με σκληρή δεξιά γραμμή θα προσέλθει ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση της Δευτέρας με Βενιζέλο-Κουβέλη, διαμηνύοντας ότι θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης εάν οι εταίροι επιμείνουν για εισαγωγή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου 

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου 

 

getFile (1)Σε στραπάτσο με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή της κυβέρνησης εξελίσσεται η μάχη μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων γύρω από το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Η κλιμάκωση της κρίσης, με διαρροές και τροχιοδεικτικές βολές από όλες τις πλευρές, τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, καθιστούν σχεδόν απίθανη μια συμβιβαστική λύση, αποδεκτή από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

 

Γραμμή Μπαλτάκου 

 

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον εγκλωβισμένος στη σκληρή γραμμή που χάραξε η επιτελική ομάδα της ΝΔ υπό τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο. Στη γραμμή αυτή έχει στοιχηθεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και η παραμικρή υποχώρηση εκτιμάται ότι θα έχει ανυπολόγιστο κόστος. Εναν μήνα πριν από το συνέδριο της Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς δεν μπορεί να αγνοήσει το κομματικό του ακροατήριο, και μάλιστα ενώ σχεδιάζει άνοιγμα τόσο προς το κέντρο όσο και στα δεξιά, για την ανασύνθεση της παράταξης.

 

Για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη δεν υφίσταται -αυτή είναι η… μπλε γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους κυβερνητικούς της εταίρους- και «δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα από αυτή», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. Η μόνη συμβιβαστική διέξοδος είναι να συμπληρωθεί η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1979. Το νομοσχέδιο στη σημερινή του μορφή δεν πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή, διότι σε εκείνη την περίπτωση θα βρεθεί στη γωνία η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός θα δείχνει σαν να σύρεται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε ένα ζήτημα που έχει αναχθεί σε ιδεολογικό-πολιτικό λάβαρο στον άξονα Δεξιάς – Αριστεράς.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου πνέουν μένεα κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά ούτε το ενδεχόμενο της αποπομπής του κ. Ρουπακιώτη, στο σημείο που βρίσκεται η κρίση, θα λειτουργούσε εκτονωτικά για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο εκνευρισμός κορυφώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση σημειώματος του ΠΑΣΟΚ που δείχνει να ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία του υπουργού και δημιουργεί την εντύπωση απομόνωσης της Ν.Δ. Τι θα συμβεί αν ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Κουβέλη επιμείνουν στην άποψη ότι το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη είναι αναγκαίο και πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή; Ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να πετάξει το γάντι και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό του.

 

Συσκέψεις στο Μαξίμου

 

Ολα τα ενδεχόμενα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ετέθησαν σε δύο διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χθες στο μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της ομάδας του κ. Μπαλτάκου και των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη. Οι συσκέψεις, μάλλον, όμως ήταν προσανατολισμένες στην επόμενη μέρα, αφού η ατζέντα του πρωθυπουργού έχει διαμορφωθεί και δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

Ο θόρυβος γύρω από το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, εκτιμούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτική δε η ατζέντα που θα θέσει ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που αρχίζει με τα αποτελέσματα των επισκέψεων στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγει στα μέτρα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας. Το αντιρατσιστικό είναι λήξαν και θα συζητηθεί μόνον εάν επιμείνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει στη νομοθετική πρωτοβουλία του, που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των τριών πολιτικών αρχηγών, καθώς επικρέμαται η απειλή καταδίκης της Ελλάδας γιατί δεν έχει εναρμονιστεί ακόμη με την απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. από το 2008. Χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος Μ. Σίλβα, ενώ ενδιαφέρον για την πορεία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει εκδηλωθεί από πολλές διεθνείς οργανώσεις.

 

………………………………………………………………….

 

Ανυποχώρητοι και οι Βενιζέλος-Κουβέλης

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«-Υπάρχει ανάγκη για ένα ειδικό αντιρατσιστικό νομοθέτημα; -Αναμφισβήτητα ναι». Αυτή η φράση από το ενημερωτικό σημείωμα που μοίρασε το ΠΑΣΟΚ στους συντάκτες θέτει τους κυβερνητικούς εταίρους της Ν.Δ. προ των ευθυνών τους σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ρατσιστικής βίας. Ωστόσο, αφήνει περιθώριο για να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να μην «δοκιμαστεί» η συνοχή της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα λόγια στελεχών της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου. «Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πάμε με διάθεση να βρούμε λύση» έλεγαν με πανομοιότυπο τρόπο οι άνθρωποι στα δύο κόμματα που χαράσσουν την πολιτική γραμμή τους.

 

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζουν μεν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τη θέση τους για την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου, ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχα για την «ένταση» με την οποία εξοβελίζει ο Αντώνης Σαμαράς το νομοσχέδιο αυτό. Μια άτακτη υποχώρησή τους, άλλωστε, στο θέμα θεωρούν ότι θα «ακύρωνε» στην ουσία την πολιτική πρωτοβουλία που έλαβε ο Ευάγγ. Βενιζέλος ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

 

Την ίδια ώρα στη ΔΗΜΑΡ κρατούν υψηλότερους τόνους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, αναρωτώμενοι σχετικά με την τακτική του Μαξίμου. «Τι μεσολάβησε», ρωτούν χαρακτηριστικά στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, «και δεν υλοποιείται η απόφαση της τελευταίας σύσκεψης των τριών αρχηγών για την κατάρτιση του νομοσχεδίου, αλλά και οι ρητές εντολές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες;». Την απάντηση βέβαια είναι αμφίβολο αν θα τη λάβουν στη σύσκεψη των τριών τη Δευτέρα το απόγευμα.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………..

 

Απόπειρα της Ν.Δ. για άδειασμα Ρουπακιώτη με… λάθος έγγραφο

 

Με ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ επιχειρεί το Μαξίμου να αδειάσει τον Αντώνη Ρουπακιώτη για την ανάγκη ύπαρξης νομοσχεδίου σχετικά με τη ρατσιστική βία.

 

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. πανηγύρισαν χτες μετά τη δημοσίευση στο κρατικό Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (!) άρθρου στο οποίο υπήρχε περιληπτική περιγραφή απάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης σε ερώτηση που είχαν καταθέσει, στις 27 Δεκεμβρίου του 2012, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Διεθνής κατακραυγή για τις συνθήκες υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα». Στην απάντηση που έδωσε στις 9 Ιανουαρίου 2013 ο Αντώνης Ρουπακιώτης, αναφερόμενος στον νόμο 927/1979, δήλωσε ότι «ρυθμίζει την ποινική καταστολή των φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διακρίσεων». Τα στελέχη της Ν.Δ. ισχυρίστηκαν ότι τότε ο υπουργός συμφωνούσε με το σημερινό σκεπτικό τους και πως δεν επιθυμούσε νέο αντιρατσιστικό νόμο.

 

Ωστόσο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν να «αξιοποιήσουν» απάντηση σε «άσχετη» ερώτηση. Δύο μέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου του 2013, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δώσει σχεδόν πανομοιότυπη απάντηση σε άλλη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της 28ης Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με την «αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας εναντίον προσώπων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου». Η καθοριστική διαφορά ήταν ότι, σε αυτή την απάντηση, ο υπουργός είχε προσθέσει τη φράση «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτίθεται το συντομότερο να επανακαταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου».

 

Ο κ. Ρουπακιώτης δείχνει να προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τα δύο θέματα, ενώ αντίθετα το επιτελείο του Μαξίμου, τηρώντας πιστά την ακροδεξιά γραμμή που έχει χαράξει, ταυτίζει την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας με το μεταναστευτικό.

 

Νίκος Σβέρκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top