Pin It

Οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια αφορούν ενήμερους οφειλέτες μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργους με ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως και 25.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2009

 

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

 

Κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Το νομοσχέδιο, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια υπαγωγής των νοικοκυριών στις ρυθμίσεις να διασφαλίζει τον έλεγχο της οικονομικής τους κατάστασης, ο οποίος και θα είναι αυστηρός. Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να προβλέπονται αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις σε περιπτώσεις δόλου ή βαριάς αμέλειας.

 

Οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια αφορούν ενήμερους οφειλέτες μισθωτούς και συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργους με ετήσιο καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως και 25.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 2009.

 

Τα δάνεια δεν θα πρέπει να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, θα αφορούν την πρώτη κατοικία του υπόχρεου και θα είναι ενυπόθηκα, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

 

Η περίοδος χάριτος καθορίζεται σε 48 μήνες και η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος, ενώ θα περιλαμβάνει τόκους και μέρος του κεφαλαίου.

 

Τα επιτόκια

 

Το επιτόκιο στην περίπτωση αυτή θα είναι το συμβατικό επιτόκιο του δανείου. Ευνοϊκότερο είναι το καθεστώς για τα εισοδήματα κάτω των 15.000 ευρώ, καθώς το επιτόκιο καθορίζεται στο 1,5% ( 0,75 + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), αλλά και για τους ανέργους. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας θα έχουν τη δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

 

Η ΕΚΤ αν και «επικροτεί το σχέδιο» ωστόσο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει επαρκείς πόρους και να θεσπίσει αποτελεσματικές διαδικασίες για τη διευκόλυνση εξωδικαστικών συμβιβασμών ώστε να εφαρμοστεί ορθά το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το προωθούμενο σχέδιο προβλέπει:

 

*Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείται η πλήρης ομοφωνία των πιστωτών ήτοι το 100%.

 

*Καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, με το καταβληθέν ποσόν να συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

 

*Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού καταργείται και θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Scroll to top