Της Ιωάννας Σωτήρχου
«Ράπισμα» σε Ε.Ε. και Ελλάδα για την κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας επιφύλασσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φρανσουά Κρεπό, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς του σχετικά με τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και εκτός των επαφών που είχε επισκέφτηκε 11 κέντρα κράτησης.
Εξέφρασε την αναγκαιότητα να μοιραστεί η Ε.Ε. την ευθύνη για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας ατακτοποίητους μετανάστες και λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας: δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει αυτοί που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους να διευκολύνονται να μεταβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες ιδιαίτερα όταν έχουν εκεί συγγενείς.
Aναγνώρισε πως μαγνήτη για τους μετανάστες αποτελεί η αναγκαία για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αδήλωτη εργασία.
Ωστόσο ούτε και η Ελλάδα στερείται ευθυνών γι' αυτήν την κατάσταση, αφού όχι μόνο δεν εφαρμόζει μια περιεκτική μεταναστευτική πολιτική τόσα χρόνια, αλλά συστηματικά περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που σύμφωνα με τον εισηγητή οφείλουν να είναι ο γνώμονας κάθε πολιτικής.
Βρήκε απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης σε αρκετά κέντρα κράτησης με ανύπαρκτο πλαίσιο λειτουργίας και αδικαιολόγητη την απουσία των αρχών αρωγής, παρά τις προσπάθειες μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, θεωρώντας απάνθρωπη τη στέρηση της ελευθερίας για ανθρώπους που δεν έχουν διαπράξει έγκλημα, ενώ χαρακτήρισε «ανοησία» την κατηγορία της παράνομης εισόδου και της παραβίασης συνόρων: «για ανθρώπους που τελούν υπό διωγμό και φεύγουν για ένα καλύτερο μέλλον τα σύνορα είναι απλώς ένα παραπάνω βήμα στον δρόμο.
Ποιος άλλωστε από όλους εμάς κατοικεί στον τόπο που γεννήθηκε ή γεννήθηκαν οι γονείς του; Η μετανάστευση είναι μια φυσική διαδικασία στην ανθρώπινη ιστορία, όχι κάτι εξωπραγματικό, και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τα παιδιά που κρατούνται μαζί με τους ενήλικες ή ολόκληρες οικογένειες που βρήκε κρατούμενες και κάλεσε τις αρχές να λάβουν ειδική μέριμνα οργανώνοντας καταφύγια γι' αυτές τις περιπτώσεις.
Χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το «σφράγισμα των συνόρων» και εγκληματικό τον «φράχτη»: «Ολα αυτά γίνονται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους ασφαλείας.
Οπως έχουν δείξει όλες οι σχετικές κοινωνικές έρευνες, αυτού του είδους τα μέτρα απλώς μετακινούν τις μεταναστευτικές ροές αλλού, σε πιο επικίνδυνες τοποθεσίες, με αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων στα σύνορα και τη θάλασσα. Οι ευθύνες για τις συνέπειες αυτές είναι κυβερνητικές. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι απλώς η λάθος απάντηση στο πρόβλημα».
Δεν παρέλειψε να διατυπώσει την ανησυχία του για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που συναντούν οι μετανάστες όχι μόνο στον δρόμο αλλά και όταν είναι κρατούμενοι καταδικάζοντας την απροθυμία των αρχών να εφαρμόσουν το νόμο και να καταδικάσουν όσους πραγματοποιούν ρατσιστικές επιθέσεις ενώ ήταν ενήμερος και για εμπλοκή αστυνομικών σε παρόμοια περιστατικά.
Τα κρατητήρια αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, τα ασυνόδευτα ανήλικα που βρήκε να κοιμούνται σε μια ανισόπεδη διάβαση και οι συνθήκες κράτησης στη Βέννα είναι οι μελανότερες εικόνες από την εννιαήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας.