26/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κολυμπήστε άφοβα μέχρι το… 2015

      Pin It

Στην ιστοσελίδα bathingwaterprofiles.gr έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία «ταυτότητας» για 1.480 ελληνικές ακτές

 

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

 

68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 95,5% των ακτών στη χώρα μας καλύπτουν τις πιο υψηλές προδιαγραφές της τελευταίας κοινοτικής Οδηγίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, κατατάσσοντας φέτος την Ελλάδα στην 4η θέση στην Ευρώπη. Μάλιστα, το 93,2% εντάσσεται στην ανώτερη ποιότητα.

 

Υπάρχει ωστόσο και το 0,3% των περιπτώσεων που βρίσκονται στο κόκκινο και μάλιστα οι προβληματικές περιοχές έχουν αυξηθεί κατά μία σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

 

Είναι ο μόνος περιβαλλοντικός δείκτης που υπερκαλύπτει η χώρα μας, αφού με βάση την Κοινοτική Οδηγία ώς το τέλος του 2015 το σύνολο των νερών κολύμβησης στις ευρωπαϊκές ακτές πρέπει να είναι τουλάχιστον «επαρκούς ποιότητας». Μάλιστα από το 1995 το 93% των ελληνικών ακτών εντάσσεται στις δύο καλύτερες κατηγορίες.

 

Στο Διαδίκτυο

 

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση με τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν σε 2.155 σημεία, από τα οποία τα 6 αφορούν λίμνες.

 

Στην τελευταία κατηγορία, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 33,3% των λιμνών έχουν νερά σε εξαιρετική κατάσταση, το 50% καλή και το υπόλοιπο 16,7% επαρκή, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σε προβληματική κατάσταση.

 

Το υπουργείο, παράλληλα, έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία την ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 2011 με ευθύνη της γενικής γραμματείας Υδάτων. Σε αυτή έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία «ταυτότητας», αλλά μόνον για 1.480 ακτές. Είναι λίγο δύσχρηστη για τον μέσο πολίτη, αλλά βοηθά να ενημερώνεται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

 

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μικροβιολογικές αναλύσεις και οπτικό έλεγχο, που έγιναν σε όλη την κολυμβητική περίοδο του 2012, από 1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου. Εκτός από την ποιότητα νερών, καταγράφονται και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής (εκβολές ρεμάτων, λειτουργία εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού στον κοντινό οικισμό, κ.λπ.).

 

Από τη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου, πολύ καλή ποιότητα νερών έχουν γνωστές παραλίες της Αττικής, όπως Αγιος Σπυρίδωνας στο Πόρτο Ράφτη, Κινέτα και Λουτράκι, ενώ αρκετά καλή Βούλα, Μαύρο Λιθάρι και Αγία Μαρίνα.

 

Η εικόνα θα συμπληρωθεί σήμερα με την ανακοίνωση για τις «γαλάζιες σημαίες», ένα θεσμό που καλύπτει 49 χώρες και διαχειρίζεται η διεθνής οργάνωση FΕΕ (Foundation for Environmental Education).

 

Τη χώρα μας εκπροσωπεί η Ελληνική Εταιρεία προστασίας της Φύσης, η οποία αξιολογεί και τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε οργανωμένες πλαζ. Η απονομή θα γίνει στην Α΄πλαζ της Βούλας και θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. Πέρυσι είχαν απονεμηθεί «σημαίες» σε 394 ακτές και εννέα μαρίνες.

 

Οι προβληματικές

 

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος, στη χώρα μας εντοπίστηκαν έξι ακτές με «ανεπαρκή ποιότητα νερών» έναντι πέντε την περσινή χρονιά.

 

Μάλιστα δύο από αυτές, η παραλία στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική και η Καμάρα στη Χώρα της Ανδρου, έχουν σταθερή θέση και τις δύο χρονιές. Υπάρχει και η Δάφνη, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

 

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρονται δύο τοποθεσίες με το συγκεκριμένο τοπωνύμιο, στην Αχαΐα και τη Μεσσαπία. Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι συντεταγμένες τους δεν συμπίπτουν με αυτές του αναλυτικού καταλόγου με τις προβληματικές περιοχές. Στις υπόλοιπες τρεις θέσεις έχουν σημειωθεί αλλαγές.

 

 

 

Scroll to top