→Ολα δείχνουν ότι οι όροι για την εγγυητική επιστολή και τα χρέη των ιδιωτών θα γίνουν δεκτά
Του Μάριου Χριστοδούλου
Σε ρώσικα χέρια οδεύει η ΔΕΠΑ, καθώς τα πέρα–δώθε του διευθύνοντος συμβούλου Αλεξέι Μίλερ της Gazprom στο μέγαρο Μαξίμου για τη βελτίωση των όρων του διαγωνισμού φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε αποδεκτούς τους όρους που είχε θέσει για το ύψος της εγγυητικής επιστολής και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο ενεργειακός κολοσσός. Οι όροι διευθετήθηκαν και περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (Sale and Purchase Agreement-SPA) το οποίο θα αποσταλεί στους υποψήφιους επενδυτές.
Με βάση αυτό το κείμενο της συμφωνίας, που αναμενόταν να το εγκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, θα κατατεθούν σύμφωνα με πληροφορίες οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 7 Ιουνίου από τους συμμετέχοντες στην «κούρσα» για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ και του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη «οι δύο ενεργειακές εταιρείες πωλούνται μαζί αλλά και ξεχωριστά». Σε ό,τι αφορά το συμβόλαιο πώλησης, ο κ. Σταυρίδης τόνισε ότι «αυτό θα ισχύει για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα επιδέχεται αλλαγές, ανάλογα δηλαδή με το τι θέλει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής».
Παρά ταύτα, οι Ρώσοι πέτυχαν αυτό που ήθελαν και ενσωμάτωσαν στο κείμενο της Σύμβασης Πώλησης τα δύο βασικά αιτήματά τους.
Πρόκειται για τη μείωση του ύψους της εγγυητικής επιστολής που θα καταβάλει ο πλειοδότης, η οποία «ψαλιδίστηκε» στο 10% από 20% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Το ποσό της εγγυητικής θα επιστρέφεται στο σύνολό του σε περίπτωση που ο πλειοδότης χάσει χωρίς δική του υπαιτιότητα (με παρέμβαση τρίτου, όπως π.χ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τον διαγωνισμό.
Το δεύτερο θέμα που διευθετήθηκε είναι αυτό που έχει να κάνει με τα χρέη των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ. Αυτό επιλύθηκε με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «Locked Box» («κλειδωμένο κουτί»).
Με βάση τη διαδικασία αυτή, η απομείωση του τιμήματος που θα συμφωνηθεί μπορεί να φτάσει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που συνιστούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ και όχι το σύνολο των χρεών που πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Εφόσον μέχρι το τέλος του 2014 δεν καταβληθούν στη ΔΕΠΑ οι οφειλές των πελατών της, τότε το 65% των 200 εκατ. ευρώ, ήτοι 130 εκατ. ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο και το 35% των 200 εκατ. ευρώ, ήτοι 70 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ που μετέχουν με το ανάλογο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.
Δηλαδή, ελληνικό Δημόσιο και ΕΛΠΕ θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που αναλογεί στον καθένα από τα υπερήμερα χρέη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση πώλησης συνοδεύτηκε και από μία νέα παράταση της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, η οποία λήγει κανονικά την Τετάρτη 29 Μαΐου. Ο λόγος είναι ότι βάσει της διαδικασίας του διαγωνισμού μεταξύ της αποστολής του συμβολαίου στους υποψήφιους επενδυτές και της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών, πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 15 ημέρες. Ετσι πιθανότερη ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θεωρείται η Παρασκευή 7 Ιουνίου.