Pin It

Μπορεί να άλλαξε μορφή, μπορεί οι δύο πύργοι να αντικαταστάθηκαν από ένα τεράστιο τόξο, αλλά το όνομά του είναι συνώνυμο με το ποδόσφαιρο. Και το Γουέμπλεϊ για τους περισσότερους φιλάθλους ανά τον κόσμο παραμένει ο «ναός του ποδοσφαίρου».

 

Φέτος, το λονδρέζικο γήπεδο φιλοξενεί για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια και για έβδομη φορά συνολικά (αριθμός-ρεκόρ) τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ή, όπως παλαιότερα ήταν γνωστό, του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Είναι ο χώρος όπου τέσσερις τεράστιοι σύλλογοι, η Μίλαν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Αγιαξ και η Μπαρτσελόνα αναδείχτηκαν για πρώτη φορά πρωταθλητές Ευρώπης…

 

Η ανάθεση του τελικού ξανά στο Γουέμπλεϊ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα οφείλεται στον εορτασμό των 150 χρόνων της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σίγουρα οι άνθρωποι της FA κάθε άλλο παρά ονειρεύονταν να γιορτάσουν την επέτειο με 60.000 Γερμανούς παρόντες και με τη βεβαιότητα ότι η κούπα θα καταλήξει σε τευτονικά χέρια… Υπάρχουν και οι ιστορικές κόντρες, βλέπετε. Ομως, αυτό τους έτυχε και έπεσαν με τα μούτρα στην οργάνωση.

 

Το νέο Γουέμπλεϊ, που άνοιξε τις πόρτες του το 2007, είναι ιδανικό για τέτοιους αγώνες. Είναι τεράστιο (90.000 θέσεις), υπερσύγχρονο και εξυπηρετεί τέλεια τις ανάγκες των ομάδων, των μέσων ενημέρωσης και των φιλάθλων, αλλά και των χορηγών, που μπορούν να έχουν το δικό τους «χωριό» μέσα στις εγκαταστάσεις του. Οι μόνοι που έχουν «χαλαστεί» είναι οι οπαδοί της Ντόρτμουντ, οι φανατικοί της Sudkurve του «Βεστφάλεν», που ειδοποιήθηκαν ότι στον τελικό δεν θα μπορούν να κάνουν αυτά τα εκπληκτικά κορεό που συνηθίζουν και τα οποία πιάνουν όλο το ύψος της κερκίδας, για τον λόγο ότι η εξέδρα του Γουέμπλεϊ δεν είναι ενιαία. Στο μεσαίο επίπεδο βρίσκονται οι σουίτες των celebrities, των χορηγών και άλλων επισήμων, και τα παχυλά συμβόλαια που υπογράφουν δεν προβλέπουν τη συμμετοχή σε… κορεό.

 

Οσον αφορά την πρεμούρα των Λονδρέζων να αναλάβουν αρχικά τον τελικό εκ νέου και να τον οργανώσουν στην εντέλεια, εξυπηρετεί και μια άλλη πλευρά, λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Το Γουέμπλεϊ βρίσκεται πλέον σε ανεπίσημη κόντρα με το νεόδμητο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, για το ποιο από τα δύο θα εξασφαλίσει τις περισσότερες εκδηλώσεις -αγώνες, συναυλίες…

 

Στόχος της ιδιοκτήτριας του Γουέμπλεϊ, που δεν είναι άλλη από την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, να βρίσκεται πάντα… από πάνω και να εξασφαλίζει τα καλύτερα events, ακόμα και σε άλλα αθλήματα πλην ποδοσφαίρου όπως π.χ. το ράγκμπι. Αυτό θα σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά και την αυτόματη ανανέωση στα συμβόλαια των ατόμων και των επιχειρήσεων που έχουν σουίτες στο γήπεδο –ποσά που αντιστοιχούν στα 2/3 των εσόδων του Γουέμπλεϊ…

 

 

Scroll to top