Pin It

Tου Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαδικασίες διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των δήμων καθώς οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι δήμαρχοι -όπως διαπιστώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ- αλλάζουν στάση και αντιτίθενται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης δηλώνει ανοιχτά πλέον πως «το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα δεν ευνοεί τα σχέδιά του».

 

Αντίθετος σε δυναμικές κινητοποιήσεις τάχθηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Κ. Ασκούνης. Πρότεινε ως απάντηση στο μέτρο της διαθεσιμότητας την καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση και προκήρυξη των κενών θέσεων, ώστε να πληρωθούν το συντομότερο.

 

Ο κ. Ασκούνης, αναφερόμενος στην επιτροπεία των δήμων, μίλησε για αντισυνταγματικά μέτρα και προανήγγειλε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

 

Από την άλλη πλευρά, αντιπρόταση που συντάχθηκε από δημάρχους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητους από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. προέβλεπε συγκέντρωση και παραμονή των δημάρχων όλης της χώρας στην πλατεία Συντάγματος στα πρότυπα της κινητοποίησης των Ιταλών δημάρχων και κορύφωση του αγώνα με νέο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου.

 

Εκεί βασικοί άξονες θα ήταν η επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας όλων των δήμων και η κατάθεση των παραιτήσεων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα νέα μέτρα.

 

Τελικά με 84 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 10 λευκά, εγκρίθηκε η πρόταση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε πανελλαδική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 12/12 με αναστολή της λειτουργίας των δήμων και αίτημα να παγώσουν οι διαδικασίες διαθεσιμότητας.

 

Επίσης αποφασίστηκε νέα συγκέντρωση στις 19/12 έξω από τις έδρες των περιφερειών για τις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη όταν αυτός ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου.

 

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας και τις επιπτώσεις που θα έχει, ενώ αρκέστηκε να υποστηρίξει τον θεσμό της επιτροπείας λέγοντας πως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να λάβει χρηματοδότηση 1,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ΚΑΠ.

 

Εξω από το ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, από το μεσημέρι ήταν συγκεντρωμένοι και εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε ομιλία του στο Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη δημόσια διοίκηση, τόνισε πως «το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είναι ώριμο και τίθεται πιεστικά, όμως το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και οι συνθήκες δεν τις ευνοούν».

 

Ο κ. Μανιτάκης παραδέχτηκε πως από τις απολύσεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα θα δημιουργηθούν «εκρηκτικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία πολλών δημόσιων υπηρεσιών».

 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εγκύκλιό του προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου, ζητάει μέχρι την επόμενη εβδομάδα να του δοθούν όλα τα στοιχεία για τις ανάγκες προσωπικού που έχουν, αλλά και τη χρονική διάρκεια που θα τους απασχολήσουν.

 

Η εγκύκλιος αφορά τους υπαλλήλους ΔΕ και τη διαθεσιμότητα και δημιουργεί νέες αντιδράσεις στις δημοσιοϋπαλληλικές ομοσπονδίες ως προς τη χρονική διάρκεια που θα εργαστούν στις νέες θέσεις καθώς σημειώνεται ότι θα παραμείνουν μόνο για μήνες.

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση των εργαζομένων στους δήμους αποφασίστηκε παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και την Πέμπτη.

 

Scroll to top