Pin It

1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών Stage στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Μια ευκαιρία να δείξουν τους προβληματισμούς αλλά και την αξία τους έχουν οι πέντε νεοσύστατες ομάδες, που επιλέχτηκαν για την πρεμιέρα ενός φιλόδοξου και χρήσιμου θεσμού. Οι περισσότερες παραστάσεις είναι υβριδικές με έντονη πολιτική αγωνία

 

 

Tης Παρής Σπίνου

 

 

getFile (59)

 

 

 

 

 

 

 

 

getFile (58)

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε νέες θεατρικές ομάδες ανοίγει τις πόρτες της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ενισχύοντας τη σύγχρονη ελληνική σκηνή με την 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών Stage, που οργανώνει τις τρεις πρώτες ημέρες του Ιουνίου (1-3/6). Η δραστήρια Στέγη προσφέρει χώρο έκφρασης και διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή και τη Μικρή Σκηνή της στη νέα γενιά δημιουργών, που θέλουν να πειραματιστούν στο επίπεδο τόσο της θεατρικής γραφής όσο και της σκηνικής φόρμας.

 

Στο πρώτο Stage θα παρουσιαστούν πέντε προτάσεις από νεοσύστατες ομάδες και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Μάλιστα φιλοδοξία είναι η πλατφόρμα να γίνει θεσμός, που θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. «Θέλουμε να δώσουμε το πρώτο πάτημα στις ομάδες, να εκφράσουν τις δικές τους αντιλήψεις», τονίζει ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου στην «Εφ.Συν.» και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συμμετείχε στην αξιολόγηση και καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της πλατφόρμας. «Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνδυάζουν διαφορετικές τέχνες, δηλαδή πρόκειται για υβριδικές παραστάσεις» συμπληρώνει η Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική υπεύθυνη του τομέα Θεάτρου και Χορού της Στέγης. «Εντοπίσαμε μια ανάγκη για πολιτικό θέατρο, ενώ υπάρχουν παραστάσεις που χρησιμοποιούν το ντοκουμέντο, άλλες δίνουν έμφαση στη μουσική ή βασίζονται στη σωματικότητα».

 

Οπωσδήποτε οι νέες ομάδες δεν μένουν αδιάφορες στα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τον περίγυρο. Για τις δύο πρώτες, που ανοίγουν το πρόγραμμα (Σάββατο, 1/6), οι εκφάνσεις του έρωτα αποτελούν κινητήρια δύναμη. «Οποιος ερωτεύτηκε, ερωτεύτηκε. Μια σκηνική προπαγάνδα σε 13 μικρά διδακτικά κεφάλαια», ονομάζει η σκηνοθέτις Μαριάννα Τζανή το εγχείρημά της που κινείται ανάμεσα στην περφόρμανς και τη ζωντανή συναυλία, την εικαστική εγκατάσταση και τη βίντεο-αρτ. Σε συνεργασία με το συγκρότημα των 2L8 εστιάζει στον έρωτα και στην πολιτική ως μορφές αντίστασης στους σκοτεινούς καιρούς μας. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Τ. Δημητρόπουλος, Μ. Πανάδης, Φ. Μαγγιώρος, οι μουσικοί Κ. Βοζίκης, Η. Ιωσηφίδης, Α. Μπουρνάς, Ε. Παπαστρατή, κ.ά.

 

Μια περφόρμανς για δύο ερωτευμένους, έναν ηθοποιό και μια χορεύτρια (Κώστας Κορωναίος, Σόνια Ντόβα) και την ανάγκη τους να συναντηθούν σε έναν παράλογο κόσμο, είναι το θέμα της παράστασης που φέρνει η Ειρήνη Σουργιαδάκη από το Gessneralle Theater της Ζυρίχης. Ο τίτλος «Μy first tic tac of all your seconds» παραπέμπει στην ωρολογιακή βόμβα, που ενώ την ακούμε να χτυπάει, νομίζουμε πως δεν θα σκάσει ποτέ, και έχει αφετηρία τη σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας.

 

Την Κυριακή (2/6) παίρνει τη σκυτάλη η νεανική ομάδα OST, που καταπιάνεται με ένα θέμα που σπανίως παρουσιάζεται στο θέατρο: την αμηχανία και την ανικανότητα τόσο των ανθρωπιστικών οργανώσεων όσο και συνολικά της Ευρώπης να αντιδράσουν επί της ουσίας στο πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων από τρίτες χώρες. Το έργο «Με λένε Παναγιώτη και είμαι Σουηδός» σκηνοθετεί ο Στάθης Γραφάκης και ερμηνεύει ο Γιώργος Καφετζόπουλος. Ακολουθεί η ντοκουμενταρίστικη «Ιστορία κατεύθυνσης», που συνθέτει ένα μωσαϊκό της χώρας μέσα από τα πρωτοσέλιδα που συγκλόνισαν το πανελλήνιο αλλά και ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά». Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία ανήκει στους Ηλία Βογιατζηδάκη, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τη Δευτέρα (3/6) με την αφαιρετική περφόρμανς «Ζωή», που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Βουδούρης: Ενας αντρας, μια γυναίκα, η συνύπαρξη στο πέρασμα του χρόνου, μέσω μιας σειράς από καθημερινές και φαινομενικά συνηθισμένες στιγμές. Παίζουν οι Γιώργος Νούσης και Κατερίνα Πατσιάνη.

 

Η βραδιά θα κλείσει με συζήτηση ανάμεσα στους συντελεστές και τα μέλη της επιτροπής. Ελπίζουμε οι παραστάσεις, που είναι ανοιχτές, να προσελκύσουν κοινό και ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, ακόμα και από το εξωτερικό, αφού η Στέγη έχει ενεργοποιήσει γι' αυτήν την περίσταση το διεθνές δίκτυό της.

 

 

Scroll to top