Η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας βάλλει εναντίον του ΕΣΡ για την απόφασή του να δώσει άδεια ουσιαστικά πανελλαδικής εκπομπής στο «ΑΡΤ TV» του Γ. Καρατζαφέρη
Του Σωτήρη Μανιάτη
Χωρίς νομική αιτιολογία, υπολαμβάνοντας ως αληθή «ανύπαρκτα και αναπόδεικτα» στοιχεία και υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχώρησε στην απόφαση (241/2013) δίνοντας ουσιαστικά άδεια εθνικής εμβέλειας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΤ TV» (πρώην «Τηλεάστυ») του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και απειλή σαφέστατα με προσφυγές ακόμα και στη Δικαιοσύνη.
«Για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους –σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ- οι θιγόμενοι διοικούμενοι –φορείς του ιδιωτικού τομέα- θα εξαντλήσουν, ο καθένας κατά το έννομο συμφέρον του, τα προσφερόμενα μέσα δικαστικής προστασίας τους. Ελπίζουμε, οι αρμόδιοι για την προστασία των συμφερόντων του δημόσιου τομέα να πράξουν, αντίστοιχα, όσα τους επιτάσσονται από το Σύνταγμα και τους νόμους». Οι ιδιοκτήτες καναλιών εθνικής εμβέλειας κάνουν αναδρομή στο 1998 και το 2003 και τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες αδειοδότησης που προκηρύχθηκαν αλλά κρίθηκαν άγονες τονίζοντας ότι «το ΕΣΡ δεν αποδείχθηκε ικανό» να αδειοδοτήσει τα κανάλια.
Σημειώνουν επίσης ότι από 1998 μέχρι σήμερα, το ΕΣΡ, με σωρεία αποφάσεών του, αποφάσιζε επιβολή κυρώσεων που έφταναν μέχρι την πλήρη διακοπή λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που είτε λειτουργούσαν χωρίς άδεια είτε εξέπεμπαν σε περιοχές πέραν αυτών που είχαν δικαίωμα ή χρησιμοποιούσαν συχνότητες άλλες πέραν αυτών που είχε εγκρίνει η Ανεξάρτητη Αρχή. Σε αυτές μάλιστα «περιλαμβάνονται και οι 220/2005 και 91/2006, με τις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό ακριβώς για τον λόγο της παράνομης μετάδοσης του προγράμματός του εκτός Αττικής».
Παράλληλα, η ΕΙΤΗΣΕΕ εξαπολύει πυρά εναντίον του συμβουλίου επισημαίνοντας ότι δεν καταθέτει τον προϋπολογισμό του μαζί με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του προς τη Βουλή. Αλλά και ότι ενώ η θητεία των μελών είναι τετραετής με ισόχρονη ανανέωση, «διαρκώς παρατείνεται περαιτέρω με εμβόλιμες τροπολογίες/διατάξεις σε άσχετα νομοθετήματα, παρά τις σχετικές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα μέλη του ΕΣΡ διορίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων (μάλιστα επιλέγονται με την πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής).
Τονίζεται επίσης ότι με την απόφαση 241/2013 η Ολομέλεια του ΕΣΡ διαπίστωσε «ως αληθή περιστατικά τα οποία, κατά τον αιτούντα τηλεοπτικό σταθμό, που αναποδείκτως τα επικαλέσθηκε, συνέβαιναν διαρκώς από το 1998 (!)». Δηλαδή, ότι το «ΑΡΤ TV» από το 1998 μέχρι και σήμερα εκπέμπει ανελλιπώς το 24ωρο πρόγραμμά του άνευ αδείας από τη Θεσσαλονίκη. «Μόνο που η «διαπίστωση» των γεγονότων αυτών (εάν τυχόν ήθελε υποτεθούν αληθή), συνιστά διαπίστωση πράξεων που επιφέρουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος του επικαλούμενου αυτές. Συνεπώς, είτε επί 15ετία το ΕΣΡ γνώριζε και δεν έπραττε τα δέοντα είτε δεν γνώριζε διότι δεν ασκούσε τον άμεσο έλεγχο που του έχει ανατεθεί από το κράτος».
Η ΕΙΤΗΣΕΕ κατηγορεί όλα τα μέλη του ΕΣΡ ότι παρέλειψαν να πράξουν το καθήκον τους τονίζοντας ότι αυτές οι συμπεριφορές ελέγχονται «κατά τον ποινικό κώδικα (ενδεικτικά: 259 Π.Κ.) εφόσον, διά της παραλείψεως, τρίτος ωφελείται παρανόμως». Και για τα τέσσερα μέλη «που υποδείχθηκαν τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση» τα οποία αποφάσισαν θετικά για το «ΑΡΤ TV» τονίζει ότι αποφάσισαν να υπερβούν «τα εσκαμμένα και να σφετερισθούν τις αρμοδιότητες τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής εξουσίας, συμπληρώνοντας και ερμηνεύοντας τον νομοθέτη…»