28/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέμα χρόνου οι απολύσεις

      Pin It

Καταρτίζονται οι λίστες της μεγάλης φυγής στο Δημόσιο. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν με την κατάργηση μικρών υπηρεσιών και δήμων οπότε έχουν σειρά μεγάλοι οργανισμοί όπως λόγου χάριν η ΕΡΤ

 

getFile (52)Για πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η τρόικα σχετικά με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα μιλά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των δημοσίων υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

 

Την ώρα που δεν έχουν ακόμη διαψευσθεί κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για κλείσιμο της ΕΡΤ, στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου.

 

Δεσμεύσεις προς την τρόικα

 

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά, καθώς είναι δεδομένη η κυβερνητική δέσμευση προς την τρόικα (που καταφθάνει στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου) ότι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον επόμενο μήνα. Οι ιθύνοντες του υπουργείου επιμένουν ότι ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν ετοιμαστεί και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η διαδικασία ώστε αφενός να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό και αφετέρου να καθοριστεί ποιοι θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα.

 

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, 25 χιλιάδες υπάλληλοι θα μπουν στο καθεστώς της «κινητικότητας» μέχρι το 2014, με το πρώτο κύμα να εκδηλώνεται μέσα στον επόμενο μήνα. Η ηγεσία του υπουργείου έχοντας στόχο να λειάνει τις αντιδράσεις επικαλείται το μεγάλο κύμα φυγής λόγω συνταξιοδοτήσεων το οποίο δημιούργησε πολλά κενά. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για 128.000 αποχωρήσεις στο διάστημα 2010- 2012, ενώ εκτιμούν πως θα υπάρξουν ακόμη 96.000 έως το 2015.

 

Αυτοί οι ισχυρισμοί όμως δεν επαρκούν, καθώς δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με τις καταργήσεις οργανισμών που θα οδηγήσουν έτσι κι αλλιώς σε απώλειες οργανικών θέσεων, άρα και σε απολύσεις υπαλλήλων. Η κατάρτιση της επίμαχης λίστας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου, καθώς μέχρι στιγμής τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο με την κατάργηση μικρών ΝΠΙΔ, οπότε παραμένει στο προσκήνιο η πρόταση για τον «ξαφνικό θάνατο» κάποιου μεγάλου οργανισμού, όπως για παράδειγμα η ΕΡΤ. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου βρίσκονται αρκετοί υποψήφιοι φορείς, το κλείσιμο των οποίων –σε συνδυασμό και με αντίστοιχες κινήσεις σε νομικά πρόσωπα των δήμων– θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικά 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

 

Οι αντιδράσεις πάντως είναι ήδη έντονες κυρίως στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ηδη η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση, όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

 

Scroll to top