Pin It

ΣΥΡΙΖΑ Το ερώτημα εάν Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης θα τεντώσουν το σκοινί ή θα παραμείνουν απλοί θεατές στις ακροδεξιές επιλογές του Αντ. Σαμαρά απασχολεί στελέχη του κόμματος καθώς η απάντηση επηρεάζει σημαντικά τη γραμμή του

 

Από αύριο ο  Α. Τσίπρας, σε συνέχεια της ευρωπαϊκής εξόρμησής του, θα βρίσκεται για τρεις μέρες στην Ισπανία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με συνδικάτα και προσωπικότητες

 

Του Φώτη Παπούλια

 

get023File

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ο πρωθυπουργός αργά αλλά σταθερά μετατοπίζεται προς την ακροδεξιά, το ερώτημα είναι πόσο μπορούν να τον παρακολουθήσουν σε αυτή τη διαδρομή οι δύο κυβερνητικοί εταίροι» επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το προχθεσινό ναυάγιο της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

 

Επί της ουσίας λοιπόν θέτουν το ερώτημα αν οι δύο εταίροι της κυβέρνησης θα παραμείνουν δορυφόροι του κυβερνητικού σχήματος και απλώς θα καταγράφουν τις διαφωνίες τους ή αν είναι διατεθειμένοι να «τεντώσουν το σκοινί» με αφορμή και τη δημοσκοπική τους καταβαράθρωση. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, όμως οι δύο απόψεις που καταγράφονται αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

Οι δυο απαντήσεις

 

Η πρώτη εκτιμά ότι, από τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης, αυτός που ουσιαστικά, έστω και δημοσκοπικά ευνοείται, είναι η Ν.Δ. Αρα οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να στηρίζουν μια κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι.

 

Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι ότι όσοι την υποστηρίζουν αναλύουν προσεκτικά τις σχεδόν εφ' όλης της ύλης δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, όταν εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου προέβη σε μια συνολική κριτική του κυβερνητικού έργου. Εκτιμούν λοιπόν ότι «όσο παγιώνεται η δεξιά στροφή του Σαμαρά τόσο θα δυσκολεύει η συγκατοίκηση των δύο εταίρων, αφού ουσιαστικά καλούνται να κινηθούν εκτός των ιδεολογικών και πολιτικών τους αναφορών».

 

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι «η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός συντηρητικού και σε πολλές εκφάνσεις του ακροδεξιού τόξου αποτελεί μια στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να καλύψει τις βάρβαρες επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στην πλειοψηφία της κοινωνίας». Και σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αντιμέτωπα με τα στρατηγικά τους αδιέξοδα, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά από τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής που απειλεί συνολικά τη δημοκρατία και τις αξίες της».

 

Η έτερη άποψη ίσως είναι η πλέον «πραγματιστική». Οσοι την υποστηρίζουν εκτιμούν ότι «ουδείς εκ των δύο έχει αποφασίσει οριστικά να απειλήσει τη λειτουργία της τρικομματικής» και τη δικαιολογούν με δύο επιχειρήματα.

 

Το πρώτο: Οποιος αποφασίσει να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας ουσιαστικά θέτει ζήτημα εκλογών, διακινδυνεύοντας να βρεθεί εκτός Βουλής, αφού δύσκολα θα πείσει το εκλογικό ακροατήριο ότι ένα νομοσχέδιο που δεν άπτεται των καυτών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας είχε υψηλό βαθμό κρισιμότητας για τη συνοχή της κυβέρνησης. Και το δεύτερο: Αν οι δύο εταίροι επιζητούν πιο ενεργό συμμετοχή στην κυβέρνηση, «τότε θα πρέπει να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να πιέσουν τον Α. Σαμαρά». Και οι δύο απόψεις συγκλίνουν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι συνυφασμένο με τις γενικότερες εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας. Αν αποτύχουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τότε τίποτα δεν αποκλείεται, διαφορετικά η τρικομματική θα επιδιώκει «επιθέσεις αισιοδοξίας» απλώς για να κερδίζει χρόνο, αδιαφορώντας για την «κοινωνική καταστροφή».

 

Στην κοινοβουλετυική ομάδα

 

Στην ομιλία του σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Α. Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματος απέναντι στις μεθοδεύσεις ώστε να επανέλθει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ως «πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ» και να δώσει «απαντήσεις» εφ' όλης της ύλης, επιχειρώντας αφενός μεν να καταδείξει το κυβερνητικό αδιέξοδο και αφετέρου να παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματος εν όψει των ανοικτών ομιλιών του ανά την Ελλάδα (από την επόμενη εβδομάδα) και του επικείμενου συνεδρίου.

 

Από αύριο ο Α. Τσίπρας, σε συνέχεια της ευρωπαϊκής εξόρμησής του, θα βρίσκεται για τρεις μέρες στην Ισπανία, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με συνδικάτα, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς Cayo Lara και θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ η συνάντηση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτή με τη γενική γραμματέα της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μπεατρίς Ταλεγόν, τη νεαρή γραμματέα που πρόσφατα τα είπε έξω από τα δόντια στους «ηγέτες» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς…

 

 

Scroll to top