Pin It

Στον αέρα οι 120 εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ μετά την ένταξη του στον ΕΟΠΥΥ

 

Ο «εφιάλτης της Παρασκευής», ημέρα κατά την οποία συνηθίζουν να κατατίθενται στην πλειονότητά τους οι νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή, εμφανίστηκε στους εργαζομένους του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της ΑΤΕ. Στις 24 Μαΐου οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας, Γιάννης Βρούτσης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατέθεσαν τροπολογία βάσει της οποίας οι συνταξιούχοι του ΤΥΠΑΤΕ αποκτούν δικαίωμα παροχών ασθενείας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ορίζουν οι διατάξεις που αφορούν και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ως εκ τούτου, το Ταμείο διαλύεται και 120 καταρτισμένοι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία.

 

Εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν έναν κύκλο κινητοποιήσεων, πραγματοποιώντας αρχικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, αναρτώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Γιατί κ. Βρούτση πετάτε στο δρόμο 120 εργαζόμενους; Ποιον εξυπηρετείτε;». Οπως καταγγέλλουν, παραβλέπεται προηγούμενη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 25/4/2013, στο νομοσχέδιο «περί αλληλεγγύης γενεών», η οποία προέβλεπε τη διατήρηση του Ταμείου για ένα μεταβατικό διάστημα και η ψήφιση της οποίας εκκρεμούσε.

 

«Κλείνουν μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους συνανθρώπους μας, και ένα ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο, το οποίο δεν χρεώνει ούτε 1 ευρώ το Δημόσιο», σημείωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του ΤΑΠΥΤΕ Γιάννης Μπλάνης. «Το μεγάλο ερωτηματικό εστιάζει στο τι θα γίνει με τους εργαζομένους. Λύση για μας αποτελεί είτε η εφαρμογή της τροπολογίας της 25ης Απριλίου είτε η ένταξη ολόκληρης της μονάδας, μαζί με τους εργαζομένους, στον ΕΟΠΥΥ. Είμαστε εργαζόμενου ιδιωτικού τομέα, άρα πρέπει να υπάρξει μια νέα νομοθετική ρύθμιση», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Αν και στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους οι εργαζόμενοι του ΤΥΠΑΤΕ επιδίωξαν συνάντηση με τον υπουργό κ. Βρούτση, η συζήτηση του θέματός τους διεξήχθη με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Παναγιώτη Δουφεξή. Εξερχόμενος της συνάντησης, ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ηλίας Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Η απάντηση που πήραμε από το γραφείο του υπουργού Εργασίας ήταν απαράδεκτη, προκλητικότατη, κυνικότατη, αντεργατική. Δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία σε 120 ψυχές. Μας είπανε ότι αυτή η τροπολογία είναι η λύση μας. Για μας τους εργαζόμενους δεν είναι. Μας έκανε πάλι μπαλάκι στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θεωρεί ότι είναι αρμόδιο». Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Μπλάνης αρκέστηκε να δηλώσει: «Τους ρωτούσαμε για ψυχές και μας απαντούσαν με νούμερα».

 

Μεταφέροντας τη διαμαρτυρία τους στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Σαλμάς έδειξε διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους, σε δεύτερο όμως χρόνο, όπως υποστηρίζουν, καθώς πρέπει να επιληφθεί του θέματος ο υπουργός Υγείας. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως οι ευθύνες επίλυσης του προβλήματος αφορούν και τα δύο υπουργεία.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Scroll to top