Τα μουσεία μας συντονίζονται και «εξάγουν» θησαυρούς τους
Περισσότερα από 190 έργα της ελληνικής αρχαιότητας εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βουλγαρία στην περιοδική έκθεση «Σφραγίζοντας την Ιστορία. Θησαυροί από τα Ελληνικά Μουσεία – Leaving a Mark on History. Treasures from Greek Museums».
Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Νομισματικού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς τους και των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, τα Μουσεία Κεραμεικού, Αρχαίας Αγοράς, Δελφών, Θήβας, Λαμίας, Αργους και από τις Αρχαιολογικές Συλλογές Ελάτειας και Διστόμου. Σκοπός της έκθεσης είναι «να παρουσιαστούν σπάνια και όλως ιδιαίτερα και μοναδικά αντικείμενα που «σφραγίζουν» την Ιστορία, είτε ως πορτρέτα των πρωταγωνιστών της, είτε ως απευθείας ιστορικές πηγές για μείζονα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα είτε, τέλος, ως πανανθρώπινες κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και αξίες» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες και ξεκινάει με την «Ιστορία της σφράγισης» παρουσιάζοντας σφραγίδες, σφραγίσματα και σφραγιδόλιθους της προϊστορικής περιόδου. Η κυριαρχία της Ελλάδας στη θάλασσα αποτυπώνεται στην ενότητα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η ενότητα «Παιδεία και Δημοκρατία» παρουσιάζει την οικουμενικά μοναδική συμβολή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη γένεση της δημοκρατίας και την ανάπτυξη της παιδείας. Το ολυμπιακό ιδεώδες «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποτελεί βασική ενότητα της έκθεσης. Η ενότητα «Ηγεμόνες και Γεγονότα». Ο Ηγέτης: Το Πρόσωπο της Ιστορίας-Το Γεγονός: Η Σφραγίδα της Ιστορίας» εστιάζει σε ιστορικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σε σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι: Φίλιππος Β΄, Μέγας Αλέξανδρος, Ιούλιος Καίσαρ, Οκταβιανός Αύγουστος, Μέγας Κωνσταντίνος.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με την ενότητα «Από τον Ολυμπο στον Ουρανό», όπου καταγράφονται η θρησκευτική πίστη και λατρεία ως αρχέγονα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου βίου από την αρχαιότητα μέχρι την Αλωση, το 1453. Η μελέτη, η οργάνωση και η επιστημονική-μουσειολογική επιμέλεια έγιναν αποκλειστικά από τους Ελληνες επιμελητές. Η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει συμβολικά με ένα έκθεμα αρχαίας ελληνικής τέχνης, μία αττική ερυθρόμορφη πελίκη που χρονολογείται περί το 440-430 π.Χ.
Την επιστημονική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό έχει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς, με τη συνδρομή των δόκτορων Μαρίας Λαμπρινού, Βασιλικής Δρούγκα, Σταμάτη Ζάννου. (Διάρκεια έως 30/10 στο Μουσείο της Φιλιππούπολης. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σόφιας, όπου θα παραμείνει ώς τις 15 Φεβρουαρίου 2014.)