Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Την Κυριακή το μεσημέρι θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για την έγκριση των κειμένων της Διακήρυξης και των οργανωτικών αρχών του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Διαδικασία που θα καλείται να επιλύσει τρία κομβικά σημεία: τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους μηχανισμούς της, το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους της Ελλάδας και την τακτική που πρέπει να έχει το νέο κόμμα σχετικά με τις συνεργασίες.

 

Σε αυτά τα πεδία αντιπαρατίθενται ουσιαστικά δύο απόψεις. Στη μία πλευρά τάσσεται η πλειονότητα του ΣΥΝ, οι οργανώσεις της ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα, Ανένταχτοι, στελέχη από το Κόκκινο) και οι «πασοκογενείς», που, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών, συγκεντρώνουν περίπου 75%, ενώ από την άλλη πλευρά συμπαρατάσσονται το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ και τροτσκιστές (ΔΕΑ, ΑΠΟ, στελέχη από το Κόκκινο), η δύναμη των οποίων ανέρχεται σε 20%. Στο μέσον φαίνεται να βρίσκεται η ΚΟΕ, ενώ υπάρχει μια «απροσδιόριστη μάζα» εκπροσώπων που εξελέγησαν χωρίς «ταυτότητα συνιστώσας».

 

Στα τρία σημεία «τριβής» οι θέσεις των δύο πλευρών είναι οι εξής:

 

- Οσον αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, η πλειονότητα υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία «η δημιουργία ασπίδας κοινωνικής προστασίας, η ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και η επαναδιαπράγματευση του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Για την Ε.Ε. υποστηρίζεται ότι είναι αναγκαία η «διεκδίκηση με όλα τα πρόσφορα μέσα του αιτήματος για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα».

 

Τέλος, στο επίπεδο των συνεργασιών, οι περισσότεροι υποστηρίζουν τη διεύρυνση «προς άλλα τμήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των αριστερών σοσιαλιστών, του φεμινισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει συγκεκριμένα κόμματα και σχηματισμούς, αν και τονίζει ότι απαιτείται «η πολιτική συμπαράταξη ολόκληρης της Αριστεράς».

 

- Η μειοψηφία αντιτείνει ότι προέχει «η κοινή δράση, η συνεργασία και η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ενώ για το ζήτημα του χρέους υποστηρίζει «τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του και πρώτα απ’ όλα του εξωτερικού χρέους».

 

Οσο για το ζήτημα της Ευρώπης επιλέγει πιο «σκληρή» στάση και χρησιμοποιεί τη φράση «η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται ούτε «επαναθεμελιώνεται» αλλά μόνο ανατρέπεται».

 

Στελέχη, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να επιθυμούν υψηλούς τόνους στα θέματα αυτά, δεδομένων των «προβολέων» που έχουν πέσει στο νέο κόμμα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, έχει διαμηνύσει ότι τα «ρεύματα» είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να μην «υπονομεύουν τη δημοκρατική έκφραση του νέου κόμματος».

Scroll to top