Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία σημειώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία στο θέμα των διακρίσεων κατά των ομοφυλόφιλων
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Ενα πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων των ΛΟΑΔ (Λεσβιών, Ομοφυλόφιλων, Αμφιφυλόφιλων, Διεμφυλικών) πολιτών αναπτύσσει από φέτος στην Ελλάδα η ILGA-Europe, το ευρωπαϊκό τμήμα της παγκόσμιας οργάνωσης ILGA. Η επιλογή της χώρας μας σηματοδοτεί μια στροφή της οργάνωσης από την Ανατολική στη Νότια Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία σημειώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία στο θέμα των διακρίσεων κατά των ομοφυλόφιλων.
Την κατάσταση αυτή αποτυπώνει η φετινή έρευνα της ILGA-Europe με τον τίτλο «Χάρτης του Ουράνιου Τόξου», που βαθμολογεί 49 χώρες της Ευρώπης ανάλογα με τη νομική αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ.
Tελευταία η Ρωσία
Στην τελευταία θέση πα-ραμένει η Ρωσία με βαθμο-λογία 7 (στην κλίμακα 1-100) και στην πρώτη η Μεγάλη Βρετανία με βαθμολογία 77. Η Ελλάδα έχει βαθμολογία 28, μια μάλλον φτωχή βαθμολογία, που φέρνει όμως τη χώρα μας στην 25η θέση, επτά θέσεις πάνω από πέρσι. Η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανα-τολισμό και την ταυτότητα φύλου στις περιπτώσεις που προστατεύει η διάταξη για τα εγκλήματα μίσους.
Οπως είπαν χτες στην πα-ρουσίαση της έρευνας στον «Ιανό» η Κωνσταντίνα Κο-σμίδου από την Ομοφυλο-φιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), που είναι μέλος της ILGA-Europe, και οι παριστάμενοι βουλευτές (από τη ΔΗΜΑΡ η Μαρία Γιαννακάκη και η Μαρία Ρεπούση, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης), η ψήφιση της διάταξης ήταν μια κατάκτηση σημαντική όσο και δύσκολη, καθώς πολλοί βουλευτές δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου. Είχε προηγηθεί μια συστηματική προσέγγιση και εκπαίδευση επιλεγμένων βουλευτών σε ζητήματα ΛΟΑΔ δικαιωμάτων, η οποία τελικά απέδωσε καρπούς.
«Η οικονομική κρίση ευνοεί τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η ομοφοβία και η τρανσφοβία. Αυτό είναι το κοινό μεταξύ του ΛΟΑΔ κινήματος της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρώπης. Ωστόσο, πολλές χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Ευρώπης προχωρούν γρήγορα στη νομική αναγνώριση δικαιωμάτων όσον αφορά την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις ή την ισότητα στον γάμο και τα οικογενειακά δικαιώματα. Σ’ αυτό το σημείο μένει λίγο πίσω η Ελλάδα», είπε η εκπρόσωπος της ILGA-Europe Εβελίν Παραντί. Πρόσθεσε ότι για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζεται ορατότητα, πολιτική θέληση και πολιτικές πρωτοβουλίες, όσο και διαμόρφωση συμμαχιών στον ευρύτερο δυνατό βαθμό.
Την ανάγκη να υπάρξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την ισότητα στο Σύμφωνο Συμβίωσης και την αναγνώριση του γάμου και της υιοθεσίας, παράλληλα με αλλαγές στην εκπαίδευση, επισήμαναν οι βουλευτές.
Μάλιστα, η Β. Κατριβάνου και η M. Γιαννακάκη μετέφεραν την εμπειρία τους από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αντίστοιχα, δύο χώρες όπου τα ομόφυλα ζευγάρια είναι ορατά και τα σχολικά βιβλία μιλούν για τις ομόφυλες οικογένειες όπως και για τις ετερόφυλες. Το γεγονός ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα της συντηρητικής ιδεολογίας, το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», και ακουμπούν στην καρδιά της νεοελληνικής ταυτότητας επισήμανε η κ. Ρεπούση.
H γραµµή 1528
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής παθογένειας αποτελεί η περιπέτεια του 1528, της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης νέων ΛΟΑΔ, όπως την αφηγήθηκε η Κωνσταντίνα Κοσμίδου από την ΟΛΚΕ. Από τον Αύγουστο οι κλήσεις ξεπερνούν τις 300, από τις οποίες το 80% από την επαρχία.
Τηλεφωνούν όχι μόνο νέοι ομοφυλόφιλοι, αλλά και οι γονείς τους, ακόμα και εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν περιστατικά ομοφοβικής βίας στο σχολείο. Τηλεφώ-νησαν μάλιστα σε κατάσταση απόγνωσης δύο νέοι που σκέφτονταν την αυτοκτονία και αποτράπηκαν χάρη στην παρέμβαση των ψυχολόγων της γραμμής.
Και όμως, η Γενική Γραματεία Νέας Γενιάς καθυστεεί εδώ και πέντε μήνες να γκρίνει τη δεύτερη δόση της ρηματοδότησης, αναγκάζοτας την ΟΛΚΕ και τις άλλες ργανώσεις να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους υλοοίησης του προγράμματος.