ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ EUROGROUP ΜΕ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ» ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ… ΜΙΤΕΡΑΝ
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
«κ. Μιτεράν». Με αυτή τη λάθος προσφώνηση από την Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε η δημοσιοποίηση της συμφωνίας που είχε κάνει προ ολίγου με τον Φρανσουά Ολάντ για έναν προέδρο του Eurogroup «πλήρους απασχόλησης» και με «ενισχυμένες εξουσίες».
Το γαλλογερμανικό δίδυμο ανέλαβε πρωτοβουλία για την εκπόνηση ειδικού σχεδίου, το οποίο θα στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, και μάλιστα άμεσης δημοσιοποίησης και σε κάθε περίπτωση πριν υποβληθεί στις άλλες 25 ευρωπαϊκές χώρες. Οι δυο ηγέτες της Ε.Ε., στην πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες στο Παρίσι, προετοίμασαν τις εργασίες της προσεχούς Συνόδου κορυφής, στις 27 – 28 Ιουνίου.
Πρώτα από όλα, όμως, συμφώνησαν σε μια κοινή γραμμή για τον πρόεδρο του Eurogroup. «Σχετικά με τη διάρθρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, συμφωνήσαμε να γίνονται περισσότερες Σύνοδοι του Eurogroup, με έναν πρόεδρο της Ευρωομάδας, ο οποίος θα είναι πλήρους απασχόλησης και με ενισχυμένες εξουσίες», δήλωσε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ενας πρόεδρος της ευρωζώνης θα ενισχύσει τον συντονισμό στο εσωτερικό της, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ενώ επισήμαναν ότι πρέπει να γίνονται περισσότεροι Σύνοδοι του Eurogroup υπό την ηγεσία του προέδρου.
Σταθερή στον ρόλο της
Πάντως, η Ανγκελα Μέρκελ δεν ξέχασε τον ρόλο της, καθώς τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες των χωρών της Ευρώπης για δημοσιονομική εξισορρόπηση και έθεσε στο επίκεντρο της γαλλογερμανικής προσπάθειας τα μέτρα για την απασχόληση και την ανάκαμψη.
Κοινός στόχος του Ολάντ και της Μέρκελ είναι να δημιουργήσουν ελπίδα και εμπιστοσύνη στους λαούς της Ευρώπης, πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, ενώ λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές έχουν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η γαλλογερμανική πρωτοβουλία σηματοδοτεί μια «στροφή» στη στρατηγική του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επιδιώκει τώρα αναθέρμανση και ομαλοποίηση των γαλλογερμανικών σχέσεων, μετά από μια περίοδο «φιλικής έντασης» με την Γερμανίδα καγκελάριο. Πρωταρχικός στόχος του είναι να ενισχύσει την αξιοπιστία του και την επιρροή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από μια περίοδο αμφισβήτησης της πολιτικής του. Ο Γάλλος Πρόεδρος επεδίωξε με πρόσφατες δηλώσεις του και επαίνους για τις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία», να δείξει την αποφασιστικότητα του σχετικά με τη βούληση να οδηγήσει σε ανάκαμψη τη γαλλική οικονομία και να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Και η Ανγκελα Μέρκελ τού κατέστησε σαφές σε κάθε τόνο πως η Γαλλία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τώρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής χορήγησε δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τα παραδείγματα χωρών, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που έχουν θέσει σε εφαρμογή σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με παράλληλη περικοπή των ελλειμμάτων προϋπολογισμού, χωρίς να συμπεριλάβει όμως τη Γαλλία.
«Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ… και αυτό συνοδεύεται από την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτά πάνε χέρι-χέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Χθες, ανακοινώθηκε και η νέα αύξηση ρεκόρ της ανεργίας τον Απρίλιο, με 40.000 επιπλέον ανέργους, στο +12,5% το 2013. Ο Ολάντ αντιδρώντας στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ σχετικά με αύξηση της ανεργίας τη διετία 2013 -2014, διατηρεί το στόχο αντιστροφής της τάσης δηλώνοντας «Δεν συμμετέχω σε διαγωνισμό προβλέψεων, δεν κάνω στοιχήματα για το μέλλον. Ασκώ μια πολιτική που θα πρέπει πριν το τέλος του 2013 να αντιστρέψει την τάση της ανεργίας το 2014 και στη συνέχεια θα συνεχιστεί η μείωσή της».
www.ira-feloukatzi.fr