31/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ευρω-κωμωδία

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Αρχισαν οι υποκρισίες και τα χονδροειδή επιχειρήματα με αφορμή τη δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των οικονομικών συστάσεων προς τα κράτη-μέλη. Και η ευρω-κωμωδία αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου (27-28), στην οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις συστάσεις των Βρυξελλών προς τη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να μας υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουμε. Μπορεί απλά να πει ότι η Γαλλία πρέπει να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της, κάτι το οποίο είναι αλήθεια». Και πρόσθεσε: «Εχουμε σεβαστεί την ευρωπαϊκή μας δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος. Σε ό,τι αφορά όμως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μόνο εμείς μπορούμε να πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος». Μια αρκετά σκληρή δήλωση, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Φ. Ολάντ ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο των συστάσεων -όπως και η Ανγκελα Μέρκελ- και είχε συμφωνήσει, αποδίδοντας μεγαλύτερη σημασία στην ικανοποίηση του αιτήματός του για παροχή διετούς παράτασης στη δημοσιονομική προσαρμογή της Γαλλίας παρά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που ο ίδιος έχει λίγο-πολύ προαναγγείλει… Αλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να πει στη γαλλική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει για το συνταξιοδοτικό. Απλώς συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση.

 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό μετρίασε τους τόνους, δίνοντας μια πιο διπλωματική απάντηση: «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χρειάζεται όχι γιατί το ζητούν οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι απαραίτητη. [...] Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα αποκαταστήσει την “πρωτεύουσα θέση” της Γαλλίας στην Ευρώπη».

 

Την παρένθεση που άνοιξε κάπως αδέξια για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης ο Φ. Ολάντ έκλεισε η εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, η οποία, ερωτηθείσα σχετικά, υπενθύμισε χθες ότι οι κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης που παρέχουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή να προτείνει οικονομικές συστάσεις για τα κράτη-μέλη έχουν υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας…

Scroll to top