Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμπνέει πολυεθνική θεατρική παράσταση στο Βερολίνο (8 Ιουνίου)
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός και ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας, με βάση τον περίφημο λόγο στον οποίο ο αρχηγός των Συντηρητικών ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε., προχώρησαν σε έναν γκροτέσκο μονόλογο, σάτιρα των κλισέ και της κενότητας των πολιτικών. Οι δύο Ελληνες καλλιτέχνες θα μοιραστούν τη βραδιά με τα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το Εθνικό της Αγγλίας.
Της Βένας Γεωργακοπούλου
Και να που ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον εμπνέει το θέατρο. Γίνεται κέντρο μιας ολόκληρης θεατρικής εκδήλωσης που φέρει το όνομά του: «Η υπέροχη ομιλία τού Ντέιβιντ για την Ευρώπη» (David’s Formidable Speech on Europe). Πρόκειται για μια συλλογική παράσταση, που θα δοθεί το Σάββατο 8 Ιουνίου στο Deutsches Theater του Βερολίνου, στο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ σύγχρονης δραματουργίας Autorentheatertage Berlin 2013.
Το Deutsches Theater μαζί με το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Δίκτυο mitos21, που έχει και Ελληνίδα γενική γραμματέα, τη δραστήρια Ιφιγένεια Ταξοπούλου, αποφάσισαν να δώσουν ως υλικό σε εθνικά θέατρα και μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς από δέκα ευρωπαϊκές χώρες τον περίφημο πια λόγο που εκφώνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στις 23 Ιανουαρίου (The Bloomberg EU speech) και να τα καλέσουν να κάνει το καθένα μια εντελώς ελεύθερη δεκάλεπτη παράσταση-ερμηνεία του από έναν σκηνοθέτη και με έναν ηθοποιό.
Και γιατί είναι περίφημος αυτός ο λόγος; Διότι σ' αυτόν ο αρχηγός του συντηρητικού κόμματος επιβεβαίωνε την πρόθεσή του να προχωρήσει στο τέλος του 2017 σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο οι συμπατριώτες του θα αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με μία, βέβαια, προϋπόθεση, που ελπίζουμε να του τη χαλάσει ο Εντ Μίλιμπαντ και το Εργατικό Κόμμα: να έχει κερδίσει τις εκλογές του 2015.
Βέβαια, ο Κάμερον δεν διευκρίνισε τι στάση θα κρατήσει στο δημοψήφισμα, αν θα υποστηρίξει το «ναι» ή το «όχι». Εβαλε μία ακόμα προϋπόθεση. Αν καταφέρει να επιβάλει τους όρους του στην Ε.Ε. και την πείσει να εξαιρεθεί η Μεγάλη Βρετανία από τη βασική αρχή της Συνθήκης της Ρώμης (1957), δηλαδή τη δημιουργία μιας ακόμα πιο συνεκτικής και ενοποιημένης Ευρώπης, ε, τότε, ο συντηρητικός πολιτικός θα «προσπαθήσει με όλη την καρδιά και την ψυχή του» να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν «ναι». Αλλιώς, bye bye Europe.
Είναι φανερό ότι ένας πολιτικός λόγος με τόσα ήξεις αφήξεις μπορεί να τροφοδοτήσει την καλλιτεχνική φαντασία αλλά και τη σκέψη πάνω στα προβλήματα και τους τριγμούς της σημερινής Ε.Ε. Αλλωστε, στη συλλογική παράσταση συμμετέχουν θέατρα από διαφόρων ειδών ευρωπαϊκές χώρες: από φτωχές και σε κρίση, του Νότου, από άλλες που διαθέτουν ισχυρό ευρωσκεπτικιστικό κίνημα, αλλά και από κάποιες που δεν ανήκουν καν στην Ε.Ε.
Πρόκειται για μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης: Εθνικό της Αγγλίας, Ντόιτσες Τεάτερ (Βερολίνο), Κάτονα Γιόζεφ (Βουδαπέστη), Βασιλικό της Δανίας (Κοπεγχάγη), Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ (Ζάλτσμπουργκ), Ντίσελντορφερ Σάουσπιλχαους, Τεάτρε Λιούρε (Βαρκελώνη), Σάουσπιλχαους Ζυρίχης, Σάουσπιλ Φράνκφουρτ και ένα δικό μας, ελληνικό: η Εταιρεία Θεάτρου Sforaris του Γιάννη Καλαβριανού.
Ο νεαρός σκηνοθέτης με τις δύο μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια («Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες» και «Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας»), διάλεξε για ηθοποιό του τον Γιώργο Γλάστρα, τον περισσότερο, ίσως, «διεθνή» ηθοποιό της γενιάς του, με πολλές συμμετοχές σε παραστάσεις στο εξωτερικό. Στρώθηκαν στη δουλειά.
«Πήραμε μόνο ως αφορμή τον λόγο του Κάμερον και γράψαμε ένα γκροτέσκο μονόλογο, που θα αποδοθεί στα αγγλικά και γερμανικά» μας εξηγεί. Το θέμα του δεν είναι, βέβαια, αν θα μείνει ή θα φύγει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε., αλλά «μια παρωδία κάθε πολιτικού λόγου και κάθε πολιτικού ανδρός, που άλλα λέει και άλλα εννοεί, που χρησιμοποιεί κλισέ και τακτικισμούς για να αποφύγει την ουσία και την καθαρότητα, ακόμα και σε τόσο σπουδαία θέματα, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο Γιάννης Καλαβριανός δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. Αν και δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, όπως διευκρινίζει, δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής η Ευρώπη μπορεί να πείσει για πολύ ακόμα τους λαούς της.
Και πώς θα είναι ο «Κάμερον» του Γιώργου Γλάστρα; Πολύ αστείος και τολμηρός. Θα φοράει μόνο τα παπούτσια του, τα εσώρουχά του και.. Η διπλανή φωτογραφία του από τις πρόβες μάς δίνει μια πολύ καλή πρώτη ιδέα.