02/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μανιφέστο 5 δημάρχων

      Pin It

Με κοινή δήλωση-παρέμβαση αιρετοί άρχοντες μεγάλων πόλεων δηλώνουν
«παρών» για τις δημοτικές εκλογές, παίρνοντας αποστάσεις από τα κομματικά
χρίσματα, χωρίς να κρύβουν όμως τον κεντροαριστερό προσανατολισμό τους

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Ρήγμα στις κεντρικές κομματικές επιλογές για τις δημοτικές εκλογές στοχεύουν να προκαλέσουν πέντε δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με κοινή τους δήλωση.

 

Ο Γιώργος Καμίνης από την Αθήνα, ο Γιάννης Μπουτάρης από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Δημαράς από την Πάτρα, ο Φίλιππας Φίλιος από τα Γιάννενα και ο Πάνος Σκοτινιώτης του Βόλου δημοσιοποίησαν χθες το πρωί, στο περιθώριο της συνέλευσης της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, ένα κοινό κείμενο υπό τον τίτλο «1.000 λέξεις για την Αυτοδιοίκηση: δυόμισι χρόνια μετά…».

 

Με αυτήν τους την πρωτοβουλία, όχι μόνο δηλώνουν παρόντες στις δημοτικές εκλογές που φαίνεται ότι θα γίνουν τον Μάιο του 2014, αλλά στέλνουν κι ένα μήνυμα ανεξαρτησίας από τις κομματικές ηγεσίες, κυρίως του χώρου της Κεντροαριστεράς, στον οποίο κινούνται οι περισσότεροι.

 

Οι πέντε δήμαρχοι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Το 2011, μετά τις εκλογές, είχαν επισημάνει τη δυναμική των «ανεξάρτητων κινήσεων», όπως ονόμαζαν τις παρατάξεις τους, ενώ πρωτοβουλίες σε αυτό το κλίμα άρχισαν να διαμορφώνονται ήδη από το 2006.

 

Eπαφές και με άλλους

 

Και είναι βέβαιο ότι κοντά στην κίνηση αυτή βρίσκονται κι άλλοι δήμαρχοι, ιδιαίτερα από μεγάλους δήμους της Αττικής, δείγμα και της ευρύτερης ζύμωσης που αναπτύσσεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

 

«Οι παρατάξεις αυτές, μετά την εμπειρία δυόμισι χρόνων συμμετοχής τους στη διοίκηση των δήμων με το νομοθετικό πλαίσιο του “Καλλικράτη”, διατηρούν τα χαρακτηριστικά ανοιχτών, συμμετοχικών και προοδευτικών κινήσεων της κοινωνίας των πολιτών και αισθάνονται δικαιωμένες για την πλουραλιστική και μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία τους. Η φυσιογνωμία τους αυτή τις διαφοροποιεί από αμιγώς κομματικές παρατάξεις, η πορεία των οποίων διαγράφεται φθίνουσα σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο», τονίζεται εισαγωγικά στη δήλωσή τους.

 

Προτεραιότητα σε αυτή τη φάση της οικονομικής κρίσης θεωρούν την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το υφιστάμενο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, το οποίο εκτιμούν επιπλέον ότι πρέπει να το αναλάβουν οι δήμοι.

 

Δηλώνουν επιπλέον «υπέρ της ανάπτυξης, που δεν βασίζεται στον δανεισμό και στη σπατάλη, αλλά στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα» και «τάσσονται υπέρ μιας βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

 

«Η εμπειρία συμμετοχής στη διακυβέρνηση των δήμων μάς πείθει ακόμη περισσότερο ότι είχαμε δίκιο να αντισταθούμε στην παραδοσιακά κομματική και ρουσφετολογική διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» συμπληρώνουν.

 

Ως προς την απεύθυνση αναφέρονται σε «οικολογικές οργανώσεις, ομάδες κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθησίας για διάφορα προβλήματα, ομάδες μεταναστών, ΜΚΟ, εθελοντικούς φορείς» που συμμετέχουν ενεργά, συνεργάζονται και συνεπικουρούν τον δήμο στο έργο του μετουσιώνοντας σε πράξη τις προγραμματικές ιδέες για κινητοποίηση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.

 

Κοινές αρχές

 

Αυτές οι κοινές αρχές και ιδέες συνοψίζουν, όπως υπογραμμίζουν, «τη μεταρρυθμιστική και προοδευτική φυσιογνωμία των παρατάξεών μας. Επιπλέον, η θεμελιώδης θέση μας υπέρ ενός πολυεπίπεδου και ανοιχτού διαλόγου, απαλλαγμένου από ιδεοληψίες, στενότητες, τοπικισμούς, ξενοφοβία και εθνολαϊκιστικούς μύθους, συνηγορεί υπέρ μιας φιλοσοφίας που επιδιώκει τη συνεννόηση σε τοπικό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Και μπορεί οι δήμαρχοι να θεωρούν ότι η κίνησή τους «δεν αποσκοπεί στη συγκρότηση παράταξης ούτε επιδιώκει προσωπικούς στόχους», είναι βέβαιο όμως ότι έχει ήδη καταγραφεί ως μια διαφοροποίηση που σαφώς μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

 

 

 

Scroll to top