Pin It

ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

 

20 Ιουνίου αποφασίζεται ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

getFile (38)

Τον Απρίλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τρόικα για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, του τρίτου κατά σειρά. Αυτό βέβαια τελεί υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέτρα του Μνημονίου θα έχουν υλοποιηθεί κανονικά και ο προϋπολογισμός θα έχει περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, δίνοντας ουσιαστικά και το στίγμα στα όνειρα των Ελλήνων για μείωση της φορολογίας από την οποία πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια.

 

Σε ό,τι αφορά το άλλο κρίσιμο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ποιος θα «φορτωθεί» τα 50 δισ. ευρώ που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δη ο ΕSM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ε.Ε.) ή οι Ελληνες πολίτες, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει το Εurogroup της 20ής Ιουνίου.

 

Οπως είπε, στη διάρκεια αυτού του συμβουλίου θα συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης (και η οριστικοποίηση του Bail-in και του Bail-out για τις διασώσεις των τραπεζών), ενώ θα εξεταστεί και το κατά πόσο θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο» το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Στην περίπτωση αναδρομικότητας το ελληνικό δημόσιο χρέους θα μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ (28% του ΑΕΠ), τα οποία σήμερα διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί ένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους καθώς το βάρος της μετακυλίεται από την κυβέρνηση (κρατικό χρέος) στον ΕSM.

 

Αναφορικά με την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

 

Δεν απάντησε

 

Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση: «Δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση».

 

Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, ο κ. Ντάισελμπλουμ έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας, ενώ απέκλεισε κάθε σενάριο χρονικής επέκτασης ή αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

 

Στον πρόλογό του, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα, ενώ για το θέμα της ύφεσης και τη σκιά των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ που θέλει τη χώρα μας να κινείται με αρνητικούς ρυθμούς στο ΑΕΠ και το 2014, κινήθηκε στη γραμμή Στουρνάρα. Ασπαζόμενος τον νευρικό κλονισμό που προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «υπάρχουν πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014».

 

 

 

Scroll to top