Pin It

Της Ελενας Γαλανοπούλου

 

Οι χαλεποί καιροί μάς επιτάσσουν ολιγοπρόσωπα έργα στο θέατρο. Οταν ο Θοδωρής Γκόνης βρέθηκε μπροστά σ' αυτό το ζητούμενο, στράφηκε σε έναν από τους πλέον αγαπημένους του θεατρικούς συγγραφείς: στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και σε ένα από τα λιγότερο γνωστά διαμαντάκια του, τον γυναικείο μονόλογο «Γράμματα στον Ορέστη».

 

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πραγματεύεται τον πλέον δημοφιλή από τους τραγικούς μύθους, ο οποίος έχει απασχολήσει διεθνώς πολλούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εκείνον δηλαδή των Ατρειδών. Είναι και το ίδιο το έργο, το οποίο διαθέτει πολλές αρετές, με σημαντικότερη την «ταπεινότητά του», σύμφωνα με τον Θοδωρή Γκόνη.

 

Τι ακριβώς εννοεί; «Δεν είναι ένας φιλόδοξος μονόλογος. Ο Καμπανέλλης, όπως είναι γνωστό, έζησε μια ζωή μέσα στο θέατρο και αγαπούσε τρομερά τους ηθοποιούς του. Δεν έγραφε για να τους καπελώσει. Και μέσα σ' αυτό το έργο του φαίνεται ξεκάθαρα η αγάπη του προς την ηθοποιό που θα το ερμηνεύσει».

 

Το έργο αυτό, όμως, δεν βλέπει με συμπάθεια μόνο την εκάστοτε ηθοποιό, αλλά και μία από τις πλέον παρεξηγημένες μορφές της ελληνικής τραγωδίας, την Κλυταιμνήστρα. Διακρίνουμε πολλές εκδοχές της γυναίκας σε αυτόν τον μονόλογο που «μοιάζει με ένα τραγούδι που έχει πολλές στροφές, αλλά ένα βασικό ρεφρέν, που ζητάει δικαιοσύνη», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

 

Η Ελένη Ουζουνίδου καλείται να ερμηνεύσει μια «σκυταλοδρομία γυναικείων μορφών, φωνών, σωμάτων, παθημάτων, παραλλαγών πάνω στη μάσκα της Κλυταιμνήστρας, που τη χαρακτηρίζει ένας τόνος απελπισίας αλλά και αγάπης μαζί», λέει ο Θοδωρής Γκόνης, σε μια παράσταση «ταπεινή», με τα ελάχιστα μέσα: εφτά χαρτόκουτα (σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Στρούλια), ελάχιστους ήχους (Αθηνά Καφετζή) και το κείμενο.

 

Ενας επιτυχημένος πρώτος κύκλος παραστάσεων στην Κομοτηνή έκλεισε ήδη. Μετά την Αθήνα, υπάρχει η πρόθεση να ταξιδέψει σε Καβάλα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη κ.α. «Κι έπειτα θα την αφήσουμε την Κλυταιμνήστρα να ησυχάσει. Να κοιμηθεί σαν κοινή θνητή, όπως επιθυμεί και η ίδια…».

 

Ο Θοδωρής Γκόνης είναι γνωστό ότι, παράλληλα με τη θεατρική διαδρομή του, διανύει μια εξίσου σημαντική διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Πρόσφατα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, έναν θεσμό που -κατά κοινή ομολογία- αναμορφώθηκε και άνθησε από το 2009, στα χέρια του Γκόνη.

 

info: Bios (Πειραιώς 84), από 12 Νοεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

 

Scroll to top