Pin It

Eνδιαφέρουσα συζήτηση στο Ευρωκοινοβουλιο με αναζητήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς

 

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

 

getFile (33)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η χώρα και ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας έχουν γεμίσει με αυθεντίες, αλλά λείπουν οι συλλογικότητες» δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ενώ παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Κέντρου Πολιτικού Προβληματισμού, που φέρει το όνομα του, «Για μια Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά».

 

Η Αννυ Ποδηματά επισήμανε την ανάγκη για σχηματισμούς που δεν θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ή άθροισμα προσωπικών στρατηγικών, καθώς «το “εφικτό” χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται δέσμευση και επιμονή και χρειάζεται κυρίως συλλογικότητες». Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι εύκολοι λαϊκισμοί, όπως το να ζητά κάποιος απλώς την καταγγελία του Μνημονίου, να καταγγέλλει το ΔΝΤ ή να ζητά να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, προκαλούσαν αλλεργία στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακός, Νίκος Χριστοδουλάκης, επισήμανε ότι η επίσημη Αριστερά στην Ελλάδα είναι ανεπίκαιρη, διακρίνεται από το γήρας των ιδεών της, «παρά το προσωρινό λίφτινγκ», και δεν έχει σχέση με την οικολογία, καθώς τάσσεται διαρκώς ενάντια στην επιχειρηματικότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα έχει υποφέρει από τη «μνημονιολαγνεία», η οποία επιφέρει ορισμένες φορές χειρότερα δεινά από όσους μιλούν για «καταγγελία» του Μνημονίου, σημείωσε ότι το Μνημόνιο αποτελείται από τυχάρπαστες επιλογές και μέτρα και χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το σύστημα «5-3-2» με το οποίο στελεχώνονται οι δημόσιοι οργανισμοί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε δε την ανάγκη «επανεκκίνησης» πολιτικών δυνάμεων μακριά από μεγαλομανίες, «με πολλή δουλειά, αλλά όχι πολλή προβολή».

 

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, χαρακτήρισε αφελείς όσους θεωρούν ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να στρέφονται στο εθνικό επίπεδο, ενώ μίλησε για την ανάγκη μιας παράλληλα εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Σημείωσε ότι χρειάζεται η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης ασφάλειας, που θα κατανέμει τους κινδύνους, ενώ με δεδομένο πως στην Ελλάδα υπάρχει το χειρότερο εθνικό Κοινοβούλιο και πιθανότατα το 2014 θα διαμορφωθεί το χειρότερο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μιλήσει «πάνω από τα κεφάλια των skinheads» και να σταματήσει να λέει ότι τα προβλήματα είναι εθνικά.

 

«Στην Ελλάδα δεν ζήσαμε ποτέ την ύπαρξη στην Ε.Ε. ως υποχρέωση, αλλά μόνο ως δικαίωμα» υποστήριξε ο Ξενοφών Γιαταγάνας, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, συμπληρώνοντας ότι «το Μνημόνιο δεν είχε μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και διαρθρωτικά», ορισμένα εκ των οποίων υποστήριζε για 30 χρόνια ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Σημείωσε δε ότι μερικά από τα λουκέτα σε μαγαζιά αποτελούν εξυγιαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας».

 

Ο πολιτικός επιστήμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γιάννης Σακιώτης, χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Προοδευτική Συμμαχία, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» που ξεφεύγει από τον σοσιαλισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. «Η Ευρώπη έχει “στεγνώσει” πολιτιστικά» πρόσθεσε και προέταξε την ανάγκη για «επένδυση στην ποιότητα» και την τέχνη από την πλευρά της Ευρώπης.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top