Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Το σίριαλ κράτησε αρκετά, αλλά τελείωσε. Με την Μπαρτσελόνα να πανηγυρίζει για μια μεγάλη μεταγραφή και τη Ρεάλ Μαδρίτης να μετράει τα χαμένα προσδοκώμενα κέρδη που θα σήμαινε η απόκτηση του Νεϊμάρ.

 

Ο νεαρός Βραζιλιάνος, λοιπόν, ντύνεται από τη Δευτέρα, όταν γίνει και η παρουσίασή του στο «Καμπ Νόου», στα «μπλαουγράνα». Είναι όμως εγγυημένη η επιτυχία του στους Καταλανούς;

 

Απάντηση εκ των προτέρων δεν μπορεί να δοθεί στο ερώτημα. Θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής. Ομως είναι αρκετοί αυτοί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη μετακίνηση του 21χρονου σταρ της «Σελεσάο», του παίκτη που ο ίδιος ο Πελέ έχει χρίσει διάδοχό του. Και θέτουν τα εξής ζητήματα:

 

1. Δύσκολα θα συνεργαστεί σωστά με τον Λιονέλ Μέσι, καθώς, όπως λέει ο Γιόχαν Κρόιφ, «δεν χωράνε δυο καπετάνιοι στο ίδιο πλοίο».

 

2. Από πρώτο βιολί στη Σάντος, καλείται σε μια νύχτα να προσαρμοστεί στο συλλογικής νοοτροπίας ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα, όπου απαιτούνται τακτική, ευφυΐα και σωστή νοοτροπία ταυτόχρονα.

 

3. Το επιδεικτικό του ποδοσφαιρικό στιλ (παραπανίσιες ντρίμπλες, βουτιές στα μαρκαρίσματα των αντιπάλων κ.λπ) δεν αρέσει ιδιαίτερα στο απαιτητικό κοινό της Ισπανίας και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

 

4. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα κληθεί να επιδείξει αμυντική πειθαρχία, όπως και οι υπόλοιποι μέσοι και επιθετικοί της Μπαρτσελόνα, που πρεσάρουν ανελέητα για να ανακτήσουν την μπάλα.

 

5. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του θα δοκιμαστούν απέναντι σε παίκτες-μαέστρους στις προκλήσεις, όπως είναι οι μεσοαμυντικοί της Πριμέρα Ντιβισιόν.

 

6. Το αλέγρο lifestyle του με την έφεση στην dolce vita θα αποδειχθεί πρόβλημα στη Βαρκελώνη.

 

7. Η μεταγραφή του έγινε περισσότερο για διαφημιστικούς παρά για αγωνιστικούς λόγους.

 

8. Δύσκολα πετυχαίνει ένας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής σε μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο ερχόμενος κατευθείαν από τη Λατινική Αμερική.

 

 

Μέσι-Νειμάρ στην ίδια ενδεκάδα

 

Από μόνη της, η προοπτική να δούμε στο γήπεδο με την ίδια φανέλα τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, Λιονέλ Μέσι, με το εντυπωσιακότερο προϊόν του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, φαντάζει συναρπαστική. Το θέμα όμως είναι αν μπορούν να παίξουν μαζί. Αν ναι, πόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η Μπαρτσελόνα;

 

Τις τελευταίες δύο σεζόν ο Μέσι αγωνίζεται σε έναν ελεύθερο κεντρικό ρόλο στην επίθεση των Καταλανών, αυτό που αποκαλείται «ψεύτικο εννιάρι». Τον πλαισιώνουν δύο εξτρέμ: Πέδρο ή Αλέξις Σάντσες από τα δεξιά, Νταβίντ Βίγια ή Κριστιάν Τέγιο από τα αριστερά.

 

Ο Νεϊμάρ μπορεί να αγωνιστεί βέβαια σαν σέντερ φορ. Ισως αυτόν τον ρόλο να ήθελε περισσότερο. Ομως η συγκεκριμένη θέση στην Μπαρτσελόνα είναι μια «πικραμένη ιστορία». Ρωτήστε και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Οπότε το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί ο Βραζιλιάνος αριστερά, όπως έχει κάνει συχνά στη Σάντος και τη Σελεσάο. Αρα, σε πρώτη φάση, ο Τίτο Βιλανόβα δεν θα έχει πρόβλημα να χωρέσει τους δύο Λατινοαμερικανούς σταρ στην ίδια ενδεκάδα, κάτι που δεν μπορούμε πλέον να πούμε για τον Βίγια.

 

Προσαρμογή στο σύστημα

 

Ας περάσουμε στο αγωνιστικό στιλ της Μπαρτσελόνα, που τόσα τρόπαια της έφερε τα τελευταία χρόνια: τίκι-τάκα, πάσα, πάσα, πάσα… Το μεγαλύτερο όπλο της είναι η πίστη των παικτών στο σύστημα και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ότι, ύστερα από τόσες πάσες γύρω γύρω, κάποιος αμυντικός θα κάνει το λάθος, οπότε θα έρθει η μπαλιά-μαχαίρι και… γκολ.

 

Το σύστημα αυτό κινείται γύρω από τους Τσάβι και Ινιέστα, ενώ υπάρχουν τέσσερις παίκτες που το κάνουν μη προβλέψιμο, προσφέροντας κάτι το διαφορετικό: ο Μέσι με τις ντρίμπλες του, οι Ζόρντι Αλμπα και Ντάνι Αλβες με τη δύναμη και την ταχύτητα στις κατεβασιές τους και ο Ζεράρ Πικέ με τη δυνατότητα δημιουργίας παιχνιδιού από πίσω.

 

Ο Νεϊμάρ προσφέρει επίσης στο στοιχείο του απρόβλεπτου, δίνοντας λύσεις μέσα κι έξω από τη μεγάλη περιοχή και δημιουργώντας επιπλέον προβληματισμούς στις άμυνες που μέχρι στιγμής δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν τον Μέσι. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, Μέσι και Νεϊμάρ μαζί; Δεν υπάρχει άλλο δίδυμο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που να συνδυάζει μεγαλύτερη τεχνική, μπρίο και γκολ.

 

Το θέμα είναι αν ο Βραζιλιάνος μπορεί να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι ΔΕΝ θα είναι αυτός που πρέπει να δημιουργεί ευκαιρία για γκολ κάθε φορά που παίρνει την μπάλα στα πόδια του.

 

Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα με απίστευτη υπομονή στον τρόπο που κινείται. Δεν βιάζεται. Δεν θέλει ούτε χρειάζεται να κάνει σουτ για γκολ κάθε φορά που πλησιάζει την περιοχή του αντιπάλου της. Αντίθετα, ξαναβγάζει την μπάλα έξω, την κυκλοφορεί στις γωνίες, πασάρει προς τα μέσα, αναζητά εκείνον που έχει ανοιχτό διάδρομο μπροστά του για να τρέξει και, κάποια στιγμή, βρίσκει τον κατάλληλο τρόπο για να δοκιμάσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

 

Θα μπορέσει ο Νεϊμάρ να προσαρμοστεί στη λογική αυτή; Ή μήπως ο πραγματικός του εαυτός, ο ελαφρώς επιδειξιομανής, της ντρίμπλας και της «ποδιάς», θα βγαίνει στην επιφάνεια κάθε φορά που θα βρίσκεται με την μπάλα στα πόδια; Το στιλ του, βέβαια, αν και φανταχτερό, είναι και απίστευτα αποτελεσματικό, όπως δείχνουν τα στατιστικά του τόσο με τη Σάντος όσο και με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

 

Απέναντι σε ευρωπαικές άμυνες και media

 

Αλλο ερώτημα είναι πώς θα φανούν στον Νεϊμάρ οι ευρωπαϊκές άμυνες. Σίγουρα οι οπισθοφυλακές που αντιμετώπισε ως παίκτης της Σάντος είναι «παιδικές» σε σχέση με αυτές της Πριμέρα Ντιβισιόν και του Τσάμπιονς Λιγκ. Και είναι τέτοιο το στιλ του παιχνιδιού του, που θα δει αρκετές τάπες να σημαδεύουν με… επαγγελματικό τρόπο τους αστραγάλους του. Πώς θα αντιδράσει; Θα διατηρήσει την ψυχραιμία του; Πόσω μάλλον στην Ισπανία, όπου οι μεσοαμυντικοί, όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αγωνιστικά με τους αντίπαλους φορ, προσπαθούν να παίξουν με το μυαλό τους και να τους εκνευρίσουν…

 

Επίσης θέμα προς συζήτηση είναι η αντιμετώπιση που θα έχει από το ισπανικό κοινό και -κυρίως- από τα μέσα ενημέρωσης. Ο 21χρονος Βραζιλιάνος είναι το πρώτο όνομα στη Βραζιλία, το άστρο του λάμπει ολοένα και φωτεινότερα, όμως εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετική κατηγορία. Για άλλα μεγέθη. Μιλάμε για την Πριμέρα Ντιβισιόν, για το Τσάμπιονς Λιγκ, για την Μπαρτσελόνα και το ενδιαφέρον θα είναι έντονο, με ό,τι θετικά και αρνητικά αυτό συνεπάγεται. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μερικές φορές είναι υπερβολικά στην κριτική τους. Μια καλή εμφάνιση του Νεϊμάρ θα θεωρηθεί αυτομάτως σούπερ, ενώ ένα μέτριο ματς μπορεί να αντιμετωπιστεί ως στραπάτσο και να πυροδοτήσει επικριτικά σχόλια για το ύψος της μεταγραφής, για την εθνικότητά του, για τηναπόφαση να πάει στην Μπαρτσελόνα και όχι στη Ρεάλ Μ. ή ακόμα και για… τα μαλλιά του!

 

Θα θυμηθούν επίσης ότι έγινε πατέρας όταν ήταν μόλις τινέιτζερ (ο γιος του θα γίνει 2 χρόνων το καλοκαίρι) και θα το πλασάρουν σαν ένδειξη ανωριμότητας. Ή ότι αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, ότι περιφέρει το εργένικο στάτους του από πάρτι σε πάρτι και ότι οι -ατελείωτες- διαφημιστικές υποχρεώσεις του τον αποσπούν από την αυτοσυγκέντρωση που πρέπει να επιδεικνύει ως παίκτης της Μπαρτσελόνα…

 

Kάτω από διαρκή πίεση

 

Ο Νεϊμάρ θα βρεθεί στα ίδια αποδυτήρια με παίκτες που έχουν κερδίσει παγκόσμια κύπελλα, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, λίγκες, Τσάμπιονς Λιγκ, ένα σωρό ομαδικά και ατομικά βραβεία και δεν θα είναι -όπως στη Σάντος- ο πρωταγωνιστής. Και ενώ θα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα, το κοινό του «Καμπ Νόου» θα περιμένει από αυτόν κάθε φορά να δικαιολογεί στον αγωνιστικό χώρο τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκε στη Σάντος για χατίρι του. Συνήθως αυτό το κοινό δεν αφήνει μεγάλα χρονικά περιθώρια…

 

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι το επόμενο καλοκαίρι στη Βραζιλία, την πατρίδα του, διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οπότε δεν τον παίρνει να μην έχει καλή πρώτη σεζόν με την Μπαρτσελόνα. Αλλιώς πώς θα βρει την αυτοπεποίθηση και τη φόρμα να ηγηθεί της Εθνικής Βραζιλίας σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση για τη χώρα σε 12 μήνες από σήμερα;

 

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η πίεση πάνω στον Νεϊμάρ θα είναι απίστευτη. Ισως για τον λόγο αυτό η Μπαρτσελόνα τον απέκτησε τόσο νωρίς στη σεζόν, ώστε να του δώσει χρόνο τριών μηνών να προσαρμοστεί, προτού ξεκινήσουν οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Περασμένες εμπειρίες έχουν δείξει ότι συνήθως απαιτείται ένα ενδιάμεσο στάδιο σε άλλη ομάδα για να προσαρμοστεί ένας Βραζιλιάνος. Δεν «πιάνουν» απευθείας στους μεγάλους συλλόγους. Παράδειγμα, ο Ροναλντίνιο (είχε κάνει το «αγροτικό» του στην Παρί Σεν Ζερμέν), ο Ριβάλντο (Λα Κορούνια), ο Ρονάλντο (Αϊντχόφεν). Αντίθετα, ο Ρομπίνιο που πήγε απευθείας στη Ρεάλ Μαδρίτης, χρειάστηκε τόσο καιρό για να προσαρμοστεί, που ποτέ δεν έπεισε το κοινό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου»…

 

Στην τελική, όταν κατακάτσει ο θόρυβος της μεταγραφής του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα, ο 21χρονος Βραζιλιάνος άσος αλλά και το τεχνικό επιτελείο των Καταλανών θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα «αν». Και κυρίως σε ένα: Μέσι – Νεϊμάρ, ονειρεμένο ή αταίριαστο ζευγάρι;

 

 

 

Scroll to top