Pin It

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

gevfgtFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαγική εικόνα με έκτακτα υπερκέρδη συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

Η «φουσκωμένη» κερδοφορία δεν είναι αποτέλεσμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων, αλλά έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, όπως η αναγνώριση υπεραξιών από τις εξαγορές που ωφέλησαν αποκλειστικά τις τράπεζες και οδήγησαν τον κλάδο σε συνολικά κέρδη 6 δισ. ευρώ! Η αύξηση της φορολογίας από 20% σε 26% και ο αναβαλλόμενος φόρος που προέκυψε επιβάρυναν αρκετές επιχειρήσεις, λειτούργησαν όμως ευνοϊκά για άλλες.

 

Zημιές και «ασφυξία»

 

Στην πραγματικότητα η εικόνα για τις περισσότερες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο παραμένει ιδιαίτερα επιβαρημένη, αφού η συντριπτική πλειονότητα παρουσιάζει ζημιές, αδυνατεί να εξυπηρετήσει ομαλά τις υποχρεώσεις της, ενώ πλέον η κρίση και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος έχουν ορατό αντίκτυπο και στις λειτουργικές επιδόσεις των εισηγμένων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΕΠΕΥ, σε σύνολο 208 εισηγμένων εταιρειών μόλις 75 εμφάνισαν κέρδη, ενώ άλλες 133 ήταν ζημιογόνες. Μειωμένος κατά 9% ήταν και ο κύκλος εργασιών που διαμορφώθηκε στα 17,2 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να καταγράφεται στα έσοδα του κλάδου των εκδόσεων και των ΜΜΕ, στις κατασκευαστικές εταιρείες, στα διυλιστήρια που υπέστησαν μεγάλη απώλεια εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης, στις βιομηχανίες μετάλλου και στις υπηρεσίες υγείας.

 

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 23% στο 1,39 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρους εμφανίζονται αυξημένα κατά 659% στα 6,56 δισ.. ευρώ.

 

Συνολικά 28 εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους, άλλες 26 υπέστησαν μείωση και 21 εταιρείες επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Στον αντίποδα, από τις ζημιογόνες οι 52 είχαν φέτος χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με πέρυσι, άλλες 55 μείωσαν τις ζημιές τους και 26 κατέγραψαν ζημιές έναντι κερδών πέρυσι.

 

Υφεση 12% σε έναν χρόνο

 

Οπως αναφέρει στο σχόλιό του ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΕΠΕΥ, «το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν ένα ακόμη αδύναμο τρίμηνο σε μια σειρά δέκα συνεχόμενων οριακών ή πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο η σωρευτική ύφεση στην οικονομία ξεπέρασε το 12%. Οι συνθήκες επιχειρηματικότητας παραμένουν τόσο δυσμενείς που πλέον οι ζημιές κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε εταιρείες που δεν είχαν προηγούμενο συνεχόμενων ζημιών και ανήκουν στο κλαμπ των μεγάλων».

 

Με σημαντικές ζημιές μπήκαν στο 2013 μεταξύ άλλων οι εταιρείες MIG, Forthnet, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Axon, Ηρακλής, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Σελόντα, σχεδόν όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις και ο κλάδος των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

 

Στον αντίποδα, ισχυρή κερδοφορία ή αποτελέσματα καλύτερα από τις προσδοκίες της αγοράς είχαν στο πρώτο τρίμηνο εταιρείες όπως οι: ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαίσιο, Folli Follie, Profile, Ικτίνος, MLS Πληροφορική, Καράτζης, ΟΛΘ, Ελτον Χημικά. Με κέρδη αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΤΕ, η Frigoglass, η Intralot και η S&B.

 

Οι τράπεζες ήταν ο κλάδος με τα υψηλότερα έκτακτα κέρδη, αφού υπάρχουν οι εγγραφές των εξαγορών και οι διαφορές–ωφέλειες στην αναβαλλόμενη φορολογία (Alpha bank 3,3 δισ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 4 δισ. ευρώ).

 

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα εκτός από το όφελος της αλλαγής της φορολογίας (+276 εκατ. ευρώ) ενέγραψε ζημιές στην καθαρή θέση από την αποτίμηση της συμμετοχής της στη Eurobank (-159 εκατ. ευρώ). Από την αναβαλλόμενη φορολογία η Eurobank εγγράφει λογιστικά κέρδη 583 εκατ. ευρώ.

 

Οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο για τα επόμενα τρίμηνα καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ιδιαίτερα σφιχτές, ενώ η μείωση της κατανάλωσης συνεχίζεται και η εξαγωγική δραστηριότητα δείχνει να «κάθεται». Ευνοϊκά για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης 2013 αναμένεται να επιδράσουν οι πωλήσεις της πασχαλινής περιόδου, οι πρώτες εισροές της τουριστικής περιόδου, ενώ δεν θα υπάρχουν έκτακτα κέρδη και ζημιές αλλά και αναβαλλόμενη φορολογία. Βελτίωση αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζεται από το 9μηνο εφόσον οι ανακεφαλαιοποιημένες πλέον τράπεζες αποκτήσουν δυνατότητες αναχρηματοδοτήσεων του επιχειρηματικού δανεισμού.

Scroll to top