Pin It

Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να έχουν τελικά αφετηρία την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας φαίνεται να λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για τη συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου

 

Οι 5 δήμαρχοι με την κοινή τους δήλωση έρχονται να πυροδοτήσουν τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των συνδυασμών στους οποίους ηγούνται και την ανάγκη για συμμετοχικές-προοδευτικές πρωτοβουλίες

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Με βήμα σημειωτόν και επιφυλακτικότητα από τους «παίκτες», ωστόσο κάτι έχει αρχίσει να κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και συνεργασίας των δύο βασικών δυνάμεων του χώρου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αλλά και των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων, πολιτικών κινήσεων, νεοσύστατων κομμάτων ή μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

 

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως παραδέχονται αμφότερα τα επιτελεία σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, είναι μια καλή αρχή, προκειμένου να αναδειχτεί από τη μια πλευρά η διαφορετική πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία με τη Ν.Δ. και από την άλλη να δοκιμαστούν οι δυνατότητες συγκλίσεων ανάμεσα στους δύο μικρότερους εταίρους της τρικομματικής.

 

Στη βάση

 

Κι αν σε κορυφαίο επίπεδο οι δισταγμοί και η καχυποψία περισσεύουν, σε επίπεδο βάσης οι ζυμώσεις είναι πιο προχωρημένες και το έδαφος περισσότερο στρωτό. Την κινητικότητα στον κεντροαριστερό χώρο και το κλίμα σύμπνοιας που επικρατεί μεταξύ πολιτικών στελεχών με ξεκάθαρη κεντροαριστερή τοποθέτηση, που όμως δεν βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνει το κείμενο παρέμβασης των πέντε δημάρχων των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

 

Οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Πάνος Σκοτινιώτης, Φίλιππος Φίλιος και Γιάννης Δημαράς, οι οποίοι λόγω της θέσης τους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και άρα είναι εύλογο να πιάνουν πιο γρήγορα τον σφυγμό της κοινωνίας, με την κοινή τους δήλωση έρχονται να πυροδοτήσουν τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των συνδυασμών στους οποίους ηγούνται και την ανάγκη για συμμετοχικές-προοδευτικές πρωτοβουλίες.

 

Εξάλλου, αυτό είναι το στίγμα που θέλουν να καλλιεργούν οι ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Με απόλυτο τρόπο ο Φώτης Κουβέλης απορρίπτει κινήσεις κορυφής και μιλά για μια «ευρεία συμμαχία» που θα δράσει από κοινού στα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα. Το ΠΑΣΟΚ μετασχημάτισε το κάλεσμά του προς τη ΔΗΜΑΡ και πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρινίζει ότι η πρότασή του απευθύνεται στην κοινωνική βάση, καθώς «το αίτημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας που θέλει να εκφραστεί».

 

Για κείμενο που δεν είναι πολιτικά ουδέτερο κάνει λόγο με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Βόλου, ο οποίος χαρακτηρίζει αναγκαία την ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και την ανάκτηση της ηγεμονίας των προοδευτικών αντιλήψεων.

 

«Δεν ήταν στις προθέσεις μας να παρέμβουμε άμεσα στις όποιες διεργασίες συντελούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι το κείμενό μας είναι πολιτικά ουδέτερο. Μπορώ να πω, αντίθετα, πως συνοψίζει τη μεταρρυθμιστική και προοδευτική φυσιογνωμία των παρατάξεών μας, που αποδείχτηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτατες πολιτικές συμμαχίες και κοινωνικές συμπράξεις», σημειώνει ο Πάνος Σκοτινιώτης και προσθέτει: «Η εμπειρία αυτή (σ.σ. από τη διαδρομή στην Αυτοδιοίκηση) προφανώς και είναι χρήσιμη σε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στην πιεστική πια ανάγκη για ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Διότι η ανασυγκρότηση και η ανάκτηση της ηγεμονίας των προοδευτικών αντιλήψεων δεν θα γίνει με πολιτικές ίντριγκες και προσωπικές στρατηγικές, αλλά μέσα από την αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα. Και βεβαίως με τη διαμόρφωση σχεδίου, που θα εντάσσει τα επιμέρους συμφέροντα στον εθνικό στόχο και τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, οδηγώντας στη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού, στον οποίο θα στηριχτεί η Ελλάδα της παραγωγικής εργασίας, της καινοτομίας, της αποτελεσματικής διοίκησης και του κράτους των πολιτών».

 

«Με “λογική Κεντροαριστεράς” θα κινηθούμε, αυτές είναι και οι καταβολές μας», μας λέει ο Φίλιππος Φίλιος, δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος δείχνει ως λύση τον ενωτικό δρόμο για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, ζητά τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των δύο κομμάτων αλλά και την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις προσπάθειες που θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και θα βασίζονται σε προοδευτικά προγράμματα. Σπεύδει πάντως να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναφέρεται σε «χρίσματα και “διορισμούς”, αφού οι τοπικές εκλογές έχουν να κάνουν με πρόσωπα». Εκφράζει παράλληλα άποψη και για την τρικομματική, στηλιτεύοντας τη στάση της Ν.Δ. και τη συμπεριφορά «ισχυρού κόμματος» έναντι των άλλων εταίρων.

 

Υπέρ της ανασύνθεσης

 

Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει εδώ και μήνες ταχθεί υπέρ της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο κ. Μπουτάρης σε συνέντευξή του στη «Μεταρρύθμιση» είχε υποστηρίξει ότι είναι απαραίτητη η παρουσία ενός κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου, εξηγώντας: «Αυτός ο χώρος πρέπει να μπορέσει να προωθήσει, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και φυσικά με προοδευτικές αντιλήψεις, μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας έξω από την κρίση και μακριά από τις πελατειακές και μικροπολιτικές λογικές. Αυτός ο χώρος δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με συγκεκριμένα κομματικά όρια, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα κόμματα».

 

«Με το κείμενό μας ελπίζουμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει επιτέλους να λυθούν τα χέρια των δήμων, ώστε να γίνουν πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τον πολίτη, κάτι το οποίο απαιτεί ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση», επισημαίνει ο Γιώργος Καμίνης σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.».

 

Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα εξάμηνο ο Γιώργος Φλωρίδης σε εκδήλωση για τις προοπτικές της Κεντροαριστεράς είχε τονίσει ότι μια «μαγιά» 50 στελεχών που μπορούν να μπουν μπροστά στο εγχείρημα είναι ήδη έτοιμη και ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη περιλαμβάνονταν και οι πέντε δήμαρχοι.

 

Οι -έτσι κι αλλιώς- πυκνές πολιτικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά δεν αποκλείεται να έχουν αφετηρία τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της οποίας φαίνεται αυτή την ώρα να λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου.

Scroll to top