Pin It

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει τον υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Φώτης Κουβέλης δεν συζητά να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από αυτόν. Το μπαλάκι λοιπόν βρίσκεται στο τερέν του Αντώνη Ρουπακιώτη

 

Του Τάσου Παππά

 

«Δεν βλέπω τον λόγο να μην παραμείνουν στην κυβέρνηση Ρουπακιώτης-Μανιτάκης» είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» (5-2013) ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρωθυπουργός όμως έχει πολλούς λόγους να μη θέλει τον κ. Ρουπακιώτη στην κυβέρνησή του. Ο τελευταίος είναι ο τρόπος που χειρίστηκε το αντιρατσιστικό.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να προωθήσει το σχέδιο νόμου, παρακάμπτοντας τις επιφυλάξεις του μεγάρου Μαξίμου κι αυτό προκάλεσε τη σοβαρότερη κρίση στην τρικομματική κυβέρνηση.

 

Η συμφωνία

 

«Εγώ έκανα τη δουλειά μου» υποστηρίζει ο κ. Ρουπακιώτης, επικαλούμενος τη συμφωνία των τριών αρχηγών, αλλά και τη συμμετοχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, που προέρχεται από τη Ν.Δ., στην επεξεργασία του επίμαχου σχεδίου νόμου.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο Α. Σαμαράς σε πρώτη φάση είχε συμφωνήσει στην ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Είχε δεσμευτεί έναντι της επιτρόπου της Ε.Ε. και είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των εβραϊκών οργανώσεων ότι θα πράξει τα δέοντα. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του διατύπωσαν ισχυρές αντιρρήσεις και απείλησαν ότι θα το καταψηφίσουν αν έρθει στη Βουλή.

 

Για να αποφύγει μια εσωτερική σύγκρουση, αναδιπλώθηκε, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά έπεσε πάνω στον υπουργό του που «τα στύλωσε» συνεπικουρούμενος από τις ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες άρπαξαν την ευκαιρία προκειμένου να αποδείξουν στα κομματικά ακροατήριά τους ότι δεν είναι «συνιστώσες της Ν.Δ.», όπως θέλει να τις παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ρουπακιώτης δημιουργεί προβλήματα στον προϊστάμενό του, τον οποίο πάντως αφήνει εκτός κριτικής, χρεώνοντας στο περιβάλλον του (Π. Μπαλτάκος, Δ. Σταμάτης) την ευθύνη για τους κακούς χειρισμούς.

 

Είχαν προηγηθεί οι ενστάσεις του για τα εργασιακά, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την πρόθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργήσει τις προστατευτικές διατάξεις για τους συμβασιούχους που έχουν κερδίσει σε πρώτο επίπεδο ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις.

 

Το πόσο προβληματικές είναι οι σχέσεις Σαμαρά-Ρουπακιώτη προκύπτει από το γεγονός ότι ο κ. Ρουπακιώτης δεν εκλήθη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του. Στο ερώτημα που έθεσε η «Εφ.Συν.» σε κυβερνητικό παράγοντα «γιατί δεν παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν συμμετείχε και ο αρμόδιος υπουργός», η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Δεν μιλάνε μεταξύ τους!».

 

Τα γεγονότα

 

Μπορεί το εγχείρημα της τρικομματικής συνεργασίας να διαφημίζεται από τους πρωταγωνιστές του ως κάτι το πρωτοφανές για το ελλαδικό πολιτικό σύστημα, μπορεί οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής στην κυβέρνηση, ωστόσο τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και υπονομεύουν την καθησυχαστική αφήγηση των τριών.

 

Μπορεί η σύγκρουση να λήξει χωρίς θύματα; Λογικά, όχι. Υπάρχουν τα εξής δεδομένα: Ο πρωθυπουργός δεν θέλει τον Α. Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση.

 

Ο Φ. Κουβέλης δεν συζητά το ενδεχόμενο να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον υπουργό. Αλλωστε, αυτός τον διάλεξε. Το μπαλάκι λοιπόν βρίσκεται στο τερέν του Α. Ρουπακιώτη. Είναι δυνατόν να παραμείνει στη θέση του από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός «άδειασε» τη νομοθετική πρωτοβουλία του;

 

Ποια στάση θα κρατήσει όταν θα έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (δηλαδή η δική του πρόταση); Θα επιμείνει στην άποψή του κόντρα στις διαθέσεις της πλειοψηφίας και του Α. Σαμαρά; Θα στείλει στο πόδι του τον υφυπουργό, θα κάνει πως δεν τρέχει τίποτε, θα καταπιεί αμάσητη την προσβολή και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;

 

Πάντως, συνομιλητές του κ. Κουβέλη έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι «ο κ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να παραιτηθεί».

 

 

Scroll to top