Οι εγκαταστάσεις της Cosco είναι οι μοναδικές χωρίς συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνουν πέντε σωματεία σου λιμανιού με ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά και το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Εκανε τον Κινέζο, τι είδε και τι δεν άκουσε ο Κάρολος Παπούλιας στις εγκαταστάσεις της Cosco», οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της Ελλάδας έστειλαν χθες ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεν ζήτησε στοιχεία
Στην επιστολή, που υπογράφουν οι διοικήσεις πέντε συνδικαλιστικών σωματείων, οι εργαζόμενοι σχολιάζουν τις αναφορές του Προέδρου για τους «1.000 εργαζόμενους που διαβιούν κάτω από καλές συνθήκες εργασίας και είναι ικανοποιημένοι», όπως επίσης και για το «ήταν μια θαυμάσια επίσκεψη και έζησα ακριβώς αυτή την αποδοτικότητα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας».
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια απευθύνονται στον Κ. Παπούλια και του δηλώνουν ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί ότι ο προβλήτας ΙΙ, που είναι υπό διαχείριση της Cosco, είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη στον οποίο δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και δυνατότητα συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως το Σύνταγμα της χώρας μας ορίζει, γεγονός που έχει αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων καταγγελιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Δικτύου Εργαζομένων στα Λιμάνια/ International Dockworkers Council (IDC).
«Μιλήσατε, κύριε Πρόεδρε, για απασχόληση χιλίων εργαζομένων στον προβλήτα ΙΙ (Cosco) όπως ασφαλώς σας ενημέρωσαν, ενώ παραλείψατε να ζητήσετε επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Αν το είχατε κάνει, θα διαπιστώνατε ότι απασχολούνται περίπου 260 εργαζόμενοι» υπογραμμίζουν και του υπενθυμίζουν ότι παρέλειψε να επισκεφτεί τον προβλήτα Ι τον οποίο διαχειρίζεται ο ΟΛΠ και ο οποίος κατασκευάστηκε το 2010 με κεφάλαια του ΟΛΠ, αξίας 190 εκατ. ευρώ. Μια επένδυση, όπως σημειώνουν, που προέκυψε ως ανάγκη εξαιτίας της παραχώρησης του μεγάλου προβλήτα ΙΙ στην Cosco, ενώ μια από τις συνέπειες αυτής της παραχώρησης ήταν η απώλεια 450 θέσεων εργασίας στον ΟΛΠ.
«Εκφράσατε τον θαυμασμό σας για τον προβλήτα ΙΙ που έχει παραχωρηθεί στην Cosco, o οποίος όμως δεν είναι επένδυση της Cosco αλλά έχει κατασκευαστεί από τον δημόσιο ΟΛΠ. Η σημερινή του αξία ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ» συμπληρώνουν.
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πάνε και λίγο πιο πίσω, στην έλευση του τρένου στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, κίνηση που πολυδιαφημίστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης, και λένε στον Πρόεδρο:
«Θεωρήσατε σημαντική εξέλιξη την έλευση του τρένου στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων. Ομως αυτό έγινε το 2006, μετά από συμφωνία μεταξύ των ΟΛΠ και ΟΣΕ, πριν από την παραχώρηση του προβλήτας ΙΙ. Η επένδυση έγινε με χρήματα του ελληνικού λαού και κονδύλια από την Ε.Ε. Αυτό αποσιωπάται και επικοινωνιακά επιχειρείται να πιστωθεί ως επένδυση της Cosco».
Επίσκεψη στον ΟΛΠ
Στο τέλος της επιστολής απευθύνουν πρόσκληση στον Κ. Παπούλια, «προκειμένου να επαληθεύσετε όλα όσα σας αναφέρουμε», να επισκεφθεί τον ΟΛΠ, να συζητήσει με εργαζόμενους και συναλλασσόμενους στο λιμάνι και να διαμορφώσει πραγματική και αντικειμενική εικόνα.
Τα σωματεία που έστειλαν την επιστολή είναι: Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Ενωση Τεχνικών και Χειριστών Υπαλλήλων ΟΛΠ, Ενωση Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών ΟΛΠ.