Pin It

Το διπλωματικό παιχνίδι της Μόσχας για τη βόρεια Ελλάδα και το «ρωσικό μοναστήρι» καταδεικνύουν οι επαφές του Κύριλλου με δύο πρόσωπα-κλειδιά, τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

 

Βυζαντινισμοί πίσω από τη μεγαλοπρεπή επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη. Στο Αγιον Ορος σήμερα ο Κύριλλος, για να… «προσευχηθεί» για την υποψηφιότητα του Ρώσου ηγούμενου στη Μονή Παντελεήμονος, την επονομαζόμενη και «ρωσικό μοναστήρι».

 

Επισήμως, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος πραγματοποιεί τετραήμερη εθιμοτυπική και προσκυνηματική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, το Αγιον Ορος και τη Βέροια. Ανεπίσημα, έρχεται για να εξασφαλίσει την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση και την Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας της υποψηφιότητας και Ρώσου ηγουμένου, όταν προχωρήσει το θέμα διαδοχής του υπερήλικα ηγουμένου Ιερεμία στην Μονή Παντελεήμονος.

 

Αντιπρόσωποι των είκοσι μονών του Αγίου Ορους και μέλη της Ιεράς Κοινότητας αναμενόταν να υποδεχτούν τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας σήμερα με κωδωνοκρουσίες και ψαλμούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό και τελικά την άφιξη και διαμονή του Πατριάρχη Κύριλλου στη Μονή Παντελεήμονος, κέντρο του ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική Πολιτεία.

 

Το μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1765, βρισκόταν επί πολλά χρόνια υπό τον έλεγχο της Μόσχας, αλλά, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία έχασε την κυριαρχία της μονής και η διοίκησή της πέρασε στους πλειοψηφούντες Ουκρανούς. Ομως, μετά τον 90χρονο Ουκρανό ηγούμενο Ιερεμία, θα υπάρξει θέμα διαδοχής. Οι Ρώσοι προκρίνουν μια λύση διαρχίας με τη συνύπαρξη δύο ηγουμένων, ενός Ουκρανού και ενός ρωσικής καταγωγής, πρόταση την οποία επί του παρόντος απορρίπτει το Κίεβο.

 

Το πόσο σοβαρά παίρνουν το συγκεκριμένο θέμα οι Ρώσοι διαφαίνεται καθαρά και από τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αγιον Ορος.

 

Το διπλωματικό παιχνίδι και το αυξημένο ενδιαφέρον της Μόσχας για τη βόρεια Ελλάδα καταδεικνύουν οι επαφές του Κυρίλλου με άλλα δύο πρόσωπα-κλειδιά, τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Στο πρόγραμμα του πατριάρχη περιλαμβάνεται επίσκεψη και στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, η οποία ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου, κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.

 

Χθες, ο Ρώσος πατριάρχης, μαζί με τη συνοδεία του κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και παρακολούθησε τη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

 

…………………………………………………………………………………

 

Οι παράλληλοι βίοι Ελλάδας-Ρωσίας

 

getFilscdeΔεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε, χθες, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον κ. Κύριλλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής και μίλησε για τους παράλληλους βίους των δύο λαών. Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας -επισημαίνοντας συγχρόνως ότι οι σχέσεις των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα είναι εγκάρδιες- και τόνισε την ανάγκη οι δύο Εκκλησίας να συμβαδίζουν για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα φέτος αναμένονται πολλοί τουρίστες.

 

Αμέσως μετά την παρασημοφόρηση του Ρώσου Πατριάρχη ακολούθησε ολιγόλεπτη συζήτηση κατά την οποία ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε εκ νέου στους κοινούς πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, τονίζοντας την υπερχιλιετή κοινή πορεία μας, μετά τον Κύριλλο και Μεθόδιο. Μίλησε, επίσης, και για τους χιλιάδες Ρώσους πολίτες ποντιακής καταγωγής που προσέφυγαν στην Ελλάδα, αλλά και στο κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας σήμερα, από οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από Ουκρανία, Λευκορωσία κ.λπ.

 

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρακάθισε σε γεύμα προς τιμήν του στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

Νωρίτερα ο κ. Κύριλλος βρέθηκε στη Μονή Πετράκη, όπου συζήτησε με τον κ. Ιερώνυμο θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον Ρώσο προκαθήμενο με τη μεγαλύτερη διάκριση της Εκκλησίας, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου. Προσφωνώντας τον Ρώσο προκαθήμενο, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη συμπίπτει με αυτήν τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας αλλά και για πολλές άλλες, και τόνισε την ευθύνη των Εκκλησιών απέναντι στον λαό, ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο. «Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει τη σύγχρονη ασυνεννοησία» είπε.

 

Τ.Τ.

 

 

 

Scroll to top