Ουτοπικά τα μέτρα για την επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης που πρωθεί ο Αντ. Ρουπακιώτης
Του Τζώρτζη Ρούσσου
Ουτοπικά προσεγγίζει ο υπουργός Αν. Ρουπακιώτης το θέμα της τάχιστης απονομής Δικαιοσύνης νομοθετώντας ασφυκτικές προθεσμίες σε προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές που έπονται των ασφαλιστικών, αντί να επέμβει στις δομικές αιτίες που παράγουν καθυστερήσεις και οδηγούν τελικά σε αρνησιδικία…
Στρογγυλέματα
Ενα σχεδόν μήνα μετά τις… επάρατες ρυθμίσεις Μανιτάκη, που έφτασε, καίτοι συνταγματολόγος, να προσπαθεί με νόμο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις, έρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης να στρογγυλέψει τα πράγματα, δίνοντας στην τρόικα ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα την ικανοποιεί, ενώ στην πράξη γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν πρόκειται να τηρηθεί!
Ετσι ο κ. Ρουπακιώτης προωθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση -σύμφωνα με τον ίδιο γιατί και πάλι η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης δηλώνει άγνοια – με την οποία οι προσωρινές διαταγές, τα ασφαλιστικά μέτρα και οι κύριες αγωγές που ακολουθούν ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικάζονται αστραπιαία.
Αναλυτικότερα: Προσωρινή διαταγή: η συζήτηση προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο εργάσιμων ημερών, από την κατάθεση της αίτησης. Ασφαλιστικά μέτρα: αν γίνει δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων συζητείται εντός τριάντα ημερών. Αναβολή της συζήτησης χορηγείται μόνον αν συντρέχει σπουδαίος λόγος και η συζήτηση ορίζεται εντός μηνός. Αν αναβληθεί η υπόθεση, τότε δεν ισχύει η προσωρινή διαταγή, εκτός κι αν το δικαστήριο αποφανθεί διαφορετικά.
Κύρια αγωγή: αναβολή της κύριας υπόθεσης επιτρέπεται μόνο μία φορά και σε χρόνο που σε καμία περίπτωση δεν απέχει περισσότερο από δύο μήνες από την αρχική δικάσιμο. Δεύτερη αναβολή, χορηγείται μόνον αν συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας.
Η νέα δικάσιμος, στην περίπτωση αυτήν, προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός τριάντα ημερών και η απόφαση εκδίδεται από το δικαστήριο υποχρεωτικά, εντός τριών μηνών από τη συζήτηση. Οταν πρόκειται για υπόθεση με αντικείμενο διαρκή έννομη σχέση (εργατικά), η απόφαση εκδίδεται οπωσδήποτε εντός δύο μηνών.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι αυτές οι ρυθμίσεις έχουν αξία μόνο για να παραπλανώνται οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, αφού τα ελληνικά δικαστήρια είναι αδύνατον να αντέξουν αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες λόγω υποδομών και έλλειψης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Απρίλιο του 2012 ισχύει πάλι με νόμο η υποχρέωση να ορίζεται εντός δύο μηνών από την κατάθεση της αγωγής η συζήτηση για τις εργατικές διαφορές που έχουν αντικείμενο άκυρη απόλυση ή δεδουλευμένα.
Δεν γνωρίζει;
Ωστόσο τόσο το Ειρηνοδικείο όσο και το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή χορηγεί δικασίμους για αυτές τις περιπτώσεις μετά από 5 και 6 μήνες, χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο εργατολόγος υπουργός Δικαιοσύνης τι συμβαίνει στα δικαστήρια; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική και ως εκ τούτου αυτό που συμβαίνει είναι η δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος εκσυγχρονισμού για την παραπλάνηση της τρόικας.