Αποκαλυπτικότερος έγινε κατά τη χθεσινή εξέταση του ο πρέσβης Κ. Χαλαστάνης
Της Ελενας Βαρίνου
«Μυστικά και ψέματα» εξακολουθούν να αποκαλύπτονται ακόμη και στην εκπνοή της προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ φωτίζοντας πτυχές στο παρασκήνιο που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις πολιτικές ευθύνες των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Χθες το βράδυ, κατά τη συμπληρωματική κατάθεσή του στην προανακριτική, ο Ελληνας πρέσβης στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης (που κλήθηκε για να αποσαφηνίσει τον ρόλο του στην υπόθεση) επιβεβαίωσε πως τα επίμαχα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τις γαλλικές αρχές μετά από τυπικό αίτημα της ελληνικής πλευράς και την πρώτη φορά (Σεπτέμβριος του 2010) αποκαλύπτοντας σχετικό έγγραφο του πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλ. Πλασκοβίτη.
Επιστολή
Συγκεκριμένα προσκόμισε επιστολή του τελευταίου στις 13 Σεπτεμβρίου του 2010, με την οποία ζητούσε αρμοδίως τα ονόματα τα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, επικαλούμενος την υφιστάμενη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας που προβλέπει συνεργασία προς αποφυγήν της διπλής φορολόγησης –το νομικό πλαίσιο δηλαδή που ισχύει από το 1963 και του οποίου έκανε χρήση ο νυν υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά από συνεννόηση με τον ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, για τη δεύτερη αποστολή της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας.
Στο έγγραφό του (που φέρει την ένδειξη του «εμπιστευτικού») προς την αρμόδια Διεύθυνση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ηλ. Πλασκοβίτης αναφέρει μεταξύ άλλων: «… Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν την αμοιβαία βοήθεια από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών – μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης (Οδηγία 77/799/ΕΕC, ως ισχύει) καθώς και στη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας».
Ερωτήματα
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μελών της προανακριτικής, «δένει» έτι περαιτέρω τις ευθύνες Παπακωνσταντίνου στη διαχείριση της λίστας, καθώς επικαλείται μέχρι σήμερα την «προέλευση» των στοιχείων ως «απαγορευτική» για επίσημες ενέργειες διαλεύκανσης από τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την επίγνωση της υπόθεσης από τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης παρέμεινε στη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ και επί θητείας Ευάγγ. Βενιζέλου και επί θητείας Φίλ. Σαχινίδη.
Ειδικότερα, θέτει κενά στην αφήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την εκπεφρασμένη –και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο– πολιτική του κρίση για την ορθότητα της διαχείρισης της υπόθεσης από πλευράς του κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων του στο ΥΠΟΙΚ. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βενιζέλος διατυπώνοντας προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών την άποψή του εμφανίστηκε να συμμερίζεται το επιχείρημα Παπακωνσταντίνου, βάσει της δικής του ενημέρωσης, επαναλαμβάνοντας πως «… Ενα παράνομο υλικό είναι εξ ορισμού επισφαλές και γι' αυτό δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του ως αποδεικτικού μέσου και η επεξεργασία του ως αρχείου… Αλλιώς θα έχουμε υποστεί πολύ σημαντική βλάβη, επιδιώκοντας την εκ πλαγίου χρήση ενός υλικού που δεν είναι νόμιμο αρχείο και δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο αλλά λειτουργεί, όσο λειτουργεί, ως ανεπίσημη πηγή πληροφοριών προς διερεύνηση».
Η επανακλήτευση του Ηλ. Πλασκοβίτη, μετά την κατάθεση Χαλαστάνη, κρίθηκε επιβεβλημένη από τα μέλη της προανακριτικής, στην οποία και προγραμματίστηκε εσπευσμένα η προσέλευσή του σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, που ήταν από τους πρώτους μάρτυρες που είχαν κληθεί από την επιτροπή, κατά την πρώτη του κατάθεση είχε περιορίσει την εμπλοκή του στην υπόθεση μεταβίβασης των στοιχείων στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τις γαλλικές αρχές –και τον Ελληνα πρέσβη (όταν του ζητήθηκε) προκειμένου να παραδοθεί η λίστα στην Αθήνα.
Κατά τα λοιπά, είχε εμφανιστεί με τη σειρά του να μη γνωρίζει, να μην άκουσε και να μην είδε τίποτα ενώ υπήρξε κατηγορηματικός για το ότι η διαχείριση της λίστας δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο συζήτησης στις διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών στις οποίες μετείχε.
Είχε «αδειάσει» πάντως, κατά την πρώτη του κατάθεση, τον Ευάγγ. Βενιζέλο ως προς το επιχείρημά του πως κατά την περίοδο της υπουργικής του θητείας η λίστα δεν αξιοποιήθηκε για να μην «τιναχθεί στον αέρα» η διακρατική συμφωνία της χώρας μας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πλασκοβίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι υπήρχε τέτοιος όρος, ότι είχε τεθεί δηλαδή ως προαπαιτούμενο από την ελβετική πλευρά για την προαγωγή της συμφωνίας να μη χρησιμοποιηθεί η λίστα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Υπενθυμίζεται, τέλος, πως κατά τη διάρκεια της ακρόασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέτεινε στα επιχειρήματα Βενιζέλου τις δηλώσεις του Ηλ. Πλασκοβίτη στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι» τον Οκτώβριο του 2010 –δηλώσεις που επεξηγούν εν μέρει και το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε χθες- όπου ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ είχε πει:
«Οπου πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα, απ' οποιαδήποτε πηγή έχουν προέλθει αυτά τα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών άμεσα έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές του κράτους που ακούσαμε ότι έχει αυτές τις πληροφορίες και ζητάει στοιχεία για τυχόν Ελληνες πολίτες που περιλαμβάνονται σε καταλόγους με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό». Ερωτώμενος, δε, για τα στοιχεία Φαλτσιανί, απάντησε: « Εφόσον έχουμε τέτοια στοιχεία, θα τα καταθέσουμε υπόψη των δικαστικών αρχών. Δεν πρόκειται να μην τα θέσουμε αναρωτώμενοι για την απώτερη προέλευσή τους».
Η σημερινή κατάθεση του Ηλ. Πλασκοβίτη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παραμονή της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου. Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα θεωρείται πιθανό πως θα αποσταλεί στην προανακριτική το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών.