Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το ΕΣΥ και τα ταμεία θα εξοικονομούσαν ετησίως έως και 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των ασθενών με τη μείωση νοσοκομειακών λοιμώξεων
Της Ντάνι Βέργου
Μια περισσότερο ασφαλή για την υγεία των ασθενών πρακτική, αφού μειώνει την παραμονή τους στον χώρο του νοσοκομείου και ως αποτέλεσμα αυτού τον κίνδυνο εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά θα κόστιζε και τα μισά στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν στη διάθεσή τους από το 2011, οπότε και ψηφίστηκε σχετικός νόμος, οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, κι όμως την έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτη.
Το χειρουργείο ημέρας, η διενέργεια, δηλαδή, μέσα σε ημερήσιο χρονικό πλαίσιο συγκεκριμένων χειρουργικών ιατρικών πράξεων διαγνωστικού και θεραπευτικού χαρακτήρα εκτός από τον ασθενή θα ωφελούσε Ταμεία και κράτος, εξοικονομώντας έως και 225 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, τη στιγμή που οι περικοπές του υπουργείου Υγείας αφήνουν ανασφάλιστους κι ανέργους εκτός συστήματος και τα κόστη περίθαλψης και φαρμάκου μετακυλίονται στον ασφαλισμένο.
Λιγότεροι κίνδυνοι
Μελέτη ομάδας ερευνητών του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι το χειρουργείο ημέρας είναι ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων που παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αφού αφαιρεί την ταλαιπωρία τής πολυήμερης παραμονής στη μονάδα υγείας για μια επέμβαση μετά την οποία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μειώνει, όμως, και τον κίνδυνο εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων που αυξάνεται όσο παρατείνεται η παραμονή. Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Η εξοικονόμηση δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) υπερβαίνει τα 93 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (στη μέση διάρκεια νοσηλείας των έξι ωρών) και τα 71 εκατομμύρια ευρώ (στη μέση διάρκεια παραμονής του ασθενούς στη δομή, που είναι 12 ώρες).
- Για τον κρατικό προϋπολογισμό η εξοικονόμηση που προκύπτει, συμπεριλαμβάνοντας το κόστος ευκαιρίας των ανθρωπίνων πόρων, είναι υπερδιπλάσια κατ' έτος, καθώς εκτιμήθηκε στα 225 εκατομμύρια όταν η μέση διάρκεια νοσηλείας είναι 6 ώρες και στα 171 εκατομμύρια όταν η νοσηλεία διαρκεί κατά μέσο όρο 12 ώρες.
Η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης προκύπτει από τη μεταφορά των οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης, ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού συστήματος και του παγκρέατος (8,2%) και του ΩΡΛ συστήματος (6,7%).
Μειωμένο κόστος
«Η μελέτη περιπτώσεων αξιολόγησης του χειρουργείου ημέρας αποδεικνύει ότι η εισαγωγή του θεσμού δύναται να μειώσει το κόστος, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως και την ικανοποίηση του ασθενούς», τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι «η διαφορά κόστους μεταξύ ημερήσιας και μη νοσηλείας, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, δύναται να κυμανθεί μεταξύ 17% και 70% αναλόγως της επέμβασης, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται το κόστος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και το έμμεσο κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας».
Είναι απορίας άξιο γιατί οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας από το 2011, οπότε και νομοθετήθηκε το χειρουργείο ημέρας, δεν έχουν πιέσει αρκετά ώστε το αρμόδιο όργανό τους, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), να προχωρήσει στη θέσπιση προδιαγραφών για το ποια χειρουργεία θα συμπεριληφθούν και στη συνέχεια να τα τιμολογήσει ώστε να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα και να τεθεί σε λειτουργία.