«Guardian»: Πρόωρη η κουβέντα για ανάκαμψη της Ελλάδας -στοχεύει στη δικαιολόγηση των αποτυχημένων πολιτικών λιτότητας
Του Μπάμπη Μιχάλη
Την αυξανόμενη τις τελευταίες εβδομάδες θριαμβολογία της ελληνικής κυβέρνησης, των Βρυξελλών, του ΔΝΤ, εγχώριων και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης για ανάκαμψη της Ελλάδας γκρεμίζει ο χθεσινός «Guardian» τονίζοντας ότι μοναδικός στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να δικαιολογήσει την ορθότητα της «θεραπείας-σοκ» που επιβάλλεται σήμερα στην ευρωζώνη από τις πολιτικές και τις τραπεζικές ελίτ.
«Εδώ και κάποιες εβδομάδες κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Αθήνα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι ευτυχισμένες ημέρες επέστρεψαν», γράφει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Aditya Chakrabortty. «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει για ελληνικό “success story”. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και Ελληνας υπουργός Οικονομικών διαμηνύουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Ο ελληνικός Τύπος και μερίδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου γνέφουν συγκαταβατικά, ενώ όσοι έχουν στα χέρια τους ελληνικά ή ευρωπαϊκά ομόλογα, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία χειροκροτούν… “Ξεχάστε την Grexit, αντί αυτής μπορεί να είναι μια Grecovery” έγραψε μια ανόητη έκθεση πρόσφατα», υπογραμμίζει ο Chakrabortty.
Αυτό όμως που διακυβεύεται είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν μια οικονομία, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αρχίζει πραγματικά να ανακάμπτει. Το ζήτημα εδώ δεν είναι άλλο από τη δικαιολόγηση της θεραπείας-σοκ που επιβάλλεται στα δοκιμαζόμενα μέλη της ευρωζώνης… Κάτι που έθιξε ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα στους «Financial Times» και η στρατηγική αναλύτρια της JP Morgan Μαρία Πάολα Τόσι: «Εάν η Ελλάδα καταφέρει να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν μια ανακάμπτουσα οικονομία, που έλαβε το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας και των -προσαρμοσμένων στην προσφορά της οικονομίας- μεταρρυθμίσεων, τότε η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προωθούν ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αποκτήσει νέα αίγλη».
Οι ελίτ Ευρώπης και Ουάσιγκτον
Εάν δηλαδή οι ελίτ της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον καταφέρουν να περάσουν την αντίληψη ότι «θεράπευσαν» την Ελλάδα, τότε μπορούν να ακυρώσουν την τεράστια κριτική που τους ασκήθηκε για τη λιτότητα στην ευρωζώνη και να υπερασπιστούν ένα οικονομικό μοντέλο που μόλις πριν από 3 χρόνια φαινόταν να οδηγεί στην καταστροφή.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική οικονομία συνεχίζει να νοσεί βαριά μπαίνοντας στον 7ο χρόνο ύφεσης το 2014. Ενας στους 4 Ελληνες είναι άνεργος, δύο στους τρεις νέους είναι επίσης άνεργοι, ενώ το 60% των ανέργων δεν έχει δουλέψει εδώ και ένα χρόνο. 400.000 οικογένειες στερούνται οποιοδήποτε εισόδημα.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν αποκλείει ένα νέο…. δάνειο. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ ο πρώην πρόεδρος τους Eurogroup τόνισε ότι για την Ελλάδα το Grexit είναι πια μια απαίσια λέξη που έχει εξαφανιστεί. Διεμήνυσε ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει «σε… κάποια χρόνια από τώρα», ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι προς συμφέρον της Ελλάδας να ανοίξει τώρα μια κουβέντα για τη μείωση του χρέους. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα δώσει τη λίστα με τους Ελληνες καταθέτες στην πατρίδα του αν η ελληνική κυβέρνηση του το ζητήσει.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Συμβαίνει Τώρα» δεν θέλησε να προσδιορίσει ποια θα είναι η περαιτέρω βοήθεια που θα προσφέρουν οι Ευρωπαίοι μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ετσι, πέρα από το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» το 2014 που άφησε ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ υπονόησε ότι η βοήθεια μπορεί να έχει τη μορφή επιμήκυνσης του δανείου ή χαμηλότερου επιτοκίου.