→Ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ θα χρησιμοποιήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για φύλαξη κυρίως στις γραμμές του προαστιακού, για να αντιμετωπίσει τις ζημιές στις υποδομές και τις κλοπές
→Το ΣΔΟΕ θα αρχίσει έρευνες σε χυτήρια του χαλκού και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν σκραπ για να εντοπίσει κλεπταποδόχους
Με 35 ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ. το αρμόδιο υπουργείο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ετοιμάζουν «επιχείρηση τάξη και ασφάλεια» στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, κυρίως στις γραμμές του προαστιακού. Η ετήσια επιβάρυνση της εταιρείας για την αποκατάσταση των κλοπών στο δίκτυο και την αποζημίωση των επιβατών για δρομολόγια που ακυρώνονται υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ.
Οι ειδικοί φρουροί θα πληρώνονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ήδη οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Θα εποπτεύουν το δίκτυο σε 24ωρη βάση. Θα έχουν όμως παρουσία στους συρμούς για να αντιμετωπιστούν περιστατικά λαθρεπιβίβασης, αλλά και φασιστικά στοιχεία τα οποία χωρίς καμία αρμοδιότητα έχουν εντοπιστεί να κάνουν… φέις κοντρόλ σε αλλοδαπούς επιβάτες!
Χθες η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση για αποκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Μενίδι-Τιθορέα, που στην ουσία έχει αχρηστευθεί λόγω των συχνών κλοπών των καλωδίων χαλκού. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 16 μήνες.
Ταλαιπωρία
Σήμερα, οι επιβάτες ταλαιπωρούνται αφού ξεκινούν από τον σταθμό Λαρίσης με ηλεκτροκίνητα τρένα, επιβιβάζονται σε ντιζελοκίνητα ώς την Τιθορέα, από όπου συνεχίζουν με ηλεκτροκίνητα ώς τη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την ταλαιπωρία, που αυξάνει τον χρόνο ταξιδιού κατά μία ώρα, το ετήσιο κόστος των καυσίμων για τον ΟΣΕ υπολογίζεται σε 18 εκατ. ευρώ.
Η εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροκίνησης στη βασική γραμμή του ΟΣΕ ξεκίνησε το 2002, με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, που έφτασε στα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 130 εκατ. προέρχονται από κοινοτικά προγράμματα.
Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008, αλλά η χώρα μας κατάφερε να παίρνει παρατάσεις ώστε να μην αναγκαστεί να επιστρέψει τις επιδοτήσεις.
Το αρμόδιο υπουργείο έχει ετοιμάσει τροπολογία, που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ, με την οποία θεσπίζονται πιο αυστηρές ποινές για όσους συλλαμβάνονται να κλέβουν χαλκό από το δίκτυο του ΟΣΕ, που θα είναι υπόλογοι για πρόκληση κινδύνου έναντι της ζωής των επιβατών.
Αυστηρές ποινές
Παράλληλα το ΣΔΟΕ θα αρχίσει έρευνες σε χυτήρια του χαλκού και τις επιχειρήσεις που αγοράζουν σκραπ για να εντοπίσει κλεπταποδόχους, που επίσης θα αντιμετωπίσουν πιο αυστηρές ποινές. Και στις δύο περιπτώσεις τα αδικήματα θα τιμωρούνται με κάθειρξη και η ποινή θα είναι μη εξαγοράσιμη.
Χ.ΤΖ.