→Στο εδώλιο μέλος της κίνησης «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» που με επιστολή ρωτούσε για την τύχη 15 προσφύγων
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Στο δικαστήριο της Σάμου δικάζεται αύριο, ύστερα από αναβολή, μέλος οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μηνύθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού επειδή… ρωτούσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την τύχη κρατούμενων προσφύγων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επέλεξαν δηλαδή την εύκολη λύση να πυροβολήσουν τον αγγελιαφόρο αντί να εξετάσουν την ουσία του μηνύματος.
Αν τους περάσει, οι προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύουν ουσιαστικά με φίμωση, όπως και κάθε πολίτης που θέλει να διερευνήσει τα στραβά της διοίκησης, σε μια εποχή απροκάλυπτων και καθημερινών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη σύννομης συμπεριφοράς της διοίκησης προς τους πολίτες.
Η υπόθεση ξεκίνησε με επιστολή της κίνησης «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες» τον Μάιο του 2010. Είχε παραλήπτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κοινοποιούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Κίνηση ρωτούσε για την τύχη 15 προσφύγων που, σύμφωνα με πληροφορίες της, είχαν συλληφθεί, αλλά δεν τους είχε εντοπίσει στο τοπικό κέντρο κράτησης. Επιπλέον, επικαλούμενη μαρτυρίες ότι υπάλληλοι της Frontex απομάκρυναν από το κέντρο κράτησης δύο πρόσφυγες, ρωτούσε αν έχει τέτοια δικαιοδοσία η Frontex.
Αντί για απάντηση, η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου έστειλε την επιστολή στην Εισαγγελία, που άσκησε ποινική δίωξη κατά της ακτιβίστριας που την υπέγραψε (για λογαριασμό της οργάνωσης!), για «ψευδή αναφορά στην αρχή» (άρθρο 225 παρ. 2 του Π.Κ.). Η υπογράφουσα είναι γνωστή στην τοπική κοινωνία για τους πολύχρονους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στο πρόσωπό της ποινικοποιείται η δράση των ανθρώπων που επιμένουν να ζητούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται καν για δικαίωμα του πολίτη, είναι υποχρέωσή του. Πάνε να χτυπήσουν ολόκληρη την κοινωνία που αντιστέκεται και αγωνίζεται. Ολες οι οργανώσεις που απευθύνονται στις αρχές θα μπορούσαν σήμερα να είναι υπόλογες. Αν δεν υπάρχει μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, ποιος ελέγχει τις υπηρεσίες;», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαριάννα Τζεφεράκου, συνήγορος της ακτιβίστριας.
Τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, συνδικαλιστικοί φορείς και η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ.