Στον «πάγο» μπαίνει και επισήμως, διά στόματος του επιτρόπου για θέματα φορολογίας, Αλ. Σεμέτα, η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, με την κυβέρνηση να χάνει την υποτιθέμενη σκληρή μάχη για τη διαμόρφωση του συντελεστή στο 13% από 23% εντός του Ιουλίου.
Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα κυβερνητικής υποκρισίας, καθώς στην Επιστολή Προθέσεων που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 17 Μαΐου 2013, αναφέρεται σχετικά: «Θα εξετάσουμε μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών (π.χ. του ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες τροφοδοσίας), υπό την προϋπόθεση ότι η εξαιρετική επίδοση δημιουργεί διατηρήσιμη δημοσιονομική προοπτική/χώρο. Ο δημοσιονομικός χώρος για το μέτρο αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος». Με άλλα λόγια, «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» στο μεγάλο τσεκ απ της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Ακόμα κι αν το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ειλικρινές και όχι για λαϊκή κατανάλωση, το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε να αναμένει το «όχι» των δανειστών. Κι αυτό γιατί η «τρόικα» δεν συνηθίζει να κάνει «δωράκια» προ της εκπλήρωσης των… προαπαιτούμενων.
Ειδικότερα, στον τομέα της φορολογίας, όπως υπενθύμισε ο Αλ. Σεμέτα, εκκρεμεί η υιοθέτηση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος και του κώδικα φορολογικών διαδικασιών που αποτελούν προϋποθέσεις για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν έχει δοθεί η δέουσα έμφαση στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και ανέφερε ως παράδειγμα σε αυτά τα μέτωπα παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τις ενδοομιλικές συναλλαγές μέσω των οποίων γίνεται μεταφορά κερδών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στον επίτροπο Αλ. Σεμέτα υπογράμμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κλάδοι της οικονομίας. Νωρίτερα, σε ομιλία του στη Βουλή, πρότεινε στους Ελληνες βουλευτές να δουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και την αποτελεσματικότητα του ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας πριν πάρουν την απόφαση μείωσης του συντελεστή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο επίτροπος έδωσε τα εύσημα στην ΕΛΣΤΑΤ αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κατάφερε να στείλει έξι φορές δημοσιονομικά στοιχεία στη σειρά χωρίς να εκφραστεί επιφύλαξη από τη Eurostat».
Α.Σπ.