ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση χωρίς ένα μαζικό σχέδιο Μάρσαλ, ανάλογο με αυτό που βοήθησε τη Γερμανία μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά –μεταξύ άλλων- υποστήριξε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, στην πρώτη του ομιλία για θέματα εξωτερικής πολιτικής που έγινε προχθές στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Οπως είπε ο Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη και ειδικά τον ευρωπαϊκό Νότο «η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται ένα μαζικό σχέδιο, παρόμοιο με αυτό που βοήθησε να οικοδομηθεί ξανά η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με το σχέδιο αυτό θα αποφευχθεί μια διαβολική περιέλιξη που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και οικονομική στασιμότητα».
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι, με την επιμονή της στην αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα στην Ευρώπη, έχει οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση. Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά, εάν δεν πηγαίνουν καλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό νομίζω πως το έχει αντιληφθεί και η καγκελάριος Μέρκελ».
Σύμφωνα εξάλλου με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Μάιστερ «οι βουλευτές της καγκελαρίου Μέρκελ θα ήταν ανοιχτοί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Θα ήταν διατεθειμένοι να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουν να δείξουν επιείκεια σε σχέση με την υποχρέωση της Γαλλίας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους».
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «υπάρχουν ήδη κάποια μέτρα χαλάρωσης του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας, σε σχέση με τη διάρκεια, το ύψος του επιτοκίου και την υποχρέωση αποπληρωμής των τόκων». Αλλά συμπλήρωσε πως «μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί κατά πόσο και άλλες παράμετροι του ελληνικού προγράμματος θα μπορούσαν να τύχουν νέας προσαρμογής». Ο Μάιστερ ξεκαθάρισε πάντως πως όταν μιλά για «νέα προσαρμογή» δεν αναφέρεται σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει δηλώσει πως είναι ανοιχτή στην ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος, εάν η χώρα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που η Ελλάδα φαίνεται να πετυχαίνει. Πάντως η καγκελάριος σε κομματική της ομιλία στις 25 Μαΐου συνέκρινε την ιδέα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους με μια «δόλια μορφή απαλλοτρίωσης». Ο Μάιστερ στις χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αναλύσουν το ελληνικό πρόγραμμα και μετά θα αποφασίσουν το εάν είναι απαραίτητο να ελαφρύνουν τους όρους του δανείου».
Σε κάθε περίπτωση ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν διευκρίνισε το πότε θα εξεταστεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ υπογράμμισε ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και οι βουλευτές του δεν θα εμποδίσουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού Νότου μέσω δανείων από τη γερμανική Επενδυτική Τράπεζα.